Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kdo nás ochrání před neukázněnými pejskaři?

Chtěla bych se s Vámi podělit o dnešní zážitek s pejsky. Ačkoliv mám malé děti a dost mi vadí psí exkrementy, kam se podívám, snažím se s pejskaři vycházet a chápat je. Dneska cestou ze školky s dětmi mi nezůstával rozum stát. Na prostranství pod schody před ZŠ Trávníčkova se mi děti rozeběhly dolů z kopce. Kousek pod nimi si hráli dva chlapci asi tak ze 3. třídy. Od silnice přichází majitel s malým pejskem. Malý pejsánek najednou nabírá rychlost a rozbíhá se doprostřed dětí. Zůstávám překvapením stát. Naštěstí minul moje 2 a 4leté děti a vrhnul se mezi ony chlapce. Začal jim skákat na nohy. Chlapci na nic nečekali a vzali nohy na ramena. Pes jim nestačil a začal se vracet. Okamžitě jsem se probrala z leknutí a běžela pro mladší dítě a cestou chytala starší za ruku a rychle je cpala do kočárku. Konečně kolem nás prošel rychlejším krokem majitel psa a chvátal pro svého miláčka. Nestihl proto ani reagovat na moje upozornění, ať si svého psa drží u těla. Vracíme se kolem dětského hřiště a starší dcerka mě upozorní, že na hřišti je pejsek. Nejdřív si myslím, že je tam sám a snažím se ho zahnat. Pak si ale všimnu jeho doprovodu a hned je upozorňuji, že na oploceném hřišti pro děti nemá pes co dělat. Paní se vymlouvá, že na hřišti zrovna nikdo není a že se tam pes určitě nepo…

Bere psa do náruče a zůstává s ním na hřišti. Během chvilky přicházejí na hřiště děti a majitelka se psem za chvíli odchází. Opravdu máme tohle zapotřebí? Neexistuje způsob, jak můžou vedle sebe v klidu existovat děti a psi? Mohou být neukáznění majitelé nějakým způsobem postihnuti dříve, než se stane neštěstí? Už jsem se vytrénovala, že nemůžu nechat děti volně pobíhat a jakmile je poblíž pes, stahuji je k sobě ke kočárku. Není to poprvé, co jsem zažila, že cizí volně běhající pes vběhl mezi děti a páníček byl v nedohlednu. A to nepočítám otírání dětí a jejich botiček od exkrementů.

Eva K., Stodůlky

Hlavní město Praha nemá dosud žádnou vyhlášku, která by volný pohyb psů omezovala. V současné době hl. město právní úpravu v této oblasti připravuje a městské části podávají své návrhy. Praha 13 navrhuje doplnění míst, kam je nyní úplný zákaz vstupu se psy, tedy dětská hřiště, o piknikovou loučku v Centrálním parku. Dále je v návrhu vyjmenováno 10 ploch, kde by bylo volné pobíhání psů povoleno. Na ostatních veřejných prostranstvích Prahy 13 včetně Centrálního parku se předpokládá povinnost vodit psa na vodítku. Navržené plochy pro volné pobíhání psů jsou rozmístěny po celém území Prahy 13 – jde o louku u starého sadu ve Stodůlkách, haldu na kraji Centrálního parku, louku při ulici K Sopce na Malé Ohradě, vymezené plochy poblíž točen autobusu na Velké Ohradě, louku mezi ulicemi Archeologická a Zázvorkova na Lužinách, část Údolí motolského potoka, louku za Bucharovou směrem na Jinonice, louku u křižovatky ulic Jeremiášova a Pod Hranicí, okolí Třebonického rybníka. Návrh vyhlášky bude projednáván orgány hl. města. Vzhledem k velkému odporu chovatelů psů je ale dost možné, že zastupitelstvo hl. města opět žádnou vyhlášku nepřijme.

Samuel Truschka, šéfredaktor STOPu