Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí září

Úterý 30. 8. – Pátek 30. 9.

Komorní výstava – Karel IV. na medailích
Atrium radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13

Zveme vás na výstavu medailí, mincí, grafických listů a poštovních známek s vyobrazením českého krále a římského císaře Karla IV. Výstava přibližně 50 medailí a dalších zajímavých exponátů se mohla uskutečnit díky sběrateli medailí a mincí s portrétem tohoto panovníka Milanu Bašemu. Záštitu nad výstavou převzali starosta David Vodrážka a předseda výboru pro evropské fondy Michal Drábek.


Čtvrtek 1. – středa 7. 9.

Soutěž Zde nakupuji
Hypermarket Globus, Sárská 5/133, Zličín

Od září opět v hypermarketu spouštíme soutěž Zde nakupuji.

Každý měsíc, vždy od 1. do 7., budeme denně v různých časech náhodně vybírat 7 automobilů zákazníků se samolepkou Zde nakupuji. Tito zákazníci od nás obdrží dárkovou kartu v hodnotě 500 Kč. Samolepky na vozidlo si můžete vyzvednout v informacích v hypermarketu.


Sobota 3. 9. • 9.00

Stodůlecký vodník
Stodůlecký rybník v Centrálním parku

SDH Stodůlky pořádá další ročník nezvyklého zápolení dobrovolných hasičů v požárním sportu. Soutěž se skládá ze dvou částí – plavby na raftu po rybníku a požárního útoku.


Sobota 3. 9. • 10.00

Vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky
Start a cíl – Kolovečská ulice (stadion)

Vyjížďka je dlouhá cca 60 km. Trať: Stodůlky – Řeporyje – Zadní Kopanina – Ořech – Chýnice – Kuchař – Karlík – Dobřichovice – Lety – Mořinka – Mořina – Hlásná Třebaň – Karlštejn – Hlásná Třebaň – Mořina – a dále po tradiční trase přes Kuchař. Vyjížďka není pořádána jako závod! Podrobnosti k akci, jejímž pořadatelem je Cyklistický spolek Stodůlky, získáte na www.csstodulky.cz/sks/.


Sobota 3. 9. • 10.00 – 18.00

Psí den s Prahou 13
Centrální park

Tato akce má za cíl návštěvníka a jeho pejska nejen pobavit, pomoci ostatním pejskům v nouzi, ale také šířit nezbytně nutnou osvětu v oblasti  psů. Těšit se tak můžete na opravdu pestrý program. Budete svědky rychlostních psích závodů, soutěže o nejoriginálnější pár – pán a pes,  atraktivní určitě bude i vytvoření psího Českého rekordu ve skoku do výšky. Kdybyste si chtěli pejska adoptovat, není problém. Některé ze svých svěřenců představí hned tři útulky. A co bude připraveno ještě? Veterinární poradna, ukázka bull sportů – tah auta, čipování psů, prodej všeho co pejskové potřebují, ochutnávky pro psy zdarma, charitativní tombola, přehlídky VIP osobností se svými psy, sběrné místo dárků pro útulky...  Více informací na www.psiden.cz.


Neděle 4. 9. • 10.00

Rákosníčkovo hřiště otevře Michal z Kouzelné školky
Kettnerova ulice, vnitroblok

Přijďte se podívat na slavnostní otevření Rákosníčkova hřiště. Těšit se můžete především na celodenní zábavný program pro děti. V 10.30  vystoupí Michal Nesvadba z Kouzelné školky, po celý den budou děti i vás bavit představení o Rákosníčkovi v podání herců z divadla Scéna.  Pro děti bude připraven také umělecký koutek, kde si budou moci vyrobit své vlastní tričko s Rákosníčkem, nebo si nechat pomalovat obličej. Navíc na ně bude čekat několik soutěžních úkolů a samozřejmě dárky. Po celý den je zajištěno i občerstvení.


Úterky 6. a 13. 9. • 19.30 – 20.00

Aqua aerobik – Dámský klub Linie
Bazén Gymnázia J. Heyrovského 2475, Nové Butovice

Nenechte si ujít zápisy do kurzů aqua aerobiku Dámského klubu Linie. Pololetní kurzy jsou každé úterý od 20 do 21 hod., začínáme již 13. 9. Cena celého kurzu (září 2016 až leden 2017) je dle přesného počtu lekcí 3 600 Kč. Platba je možná osobně při zápisu nebo platebním převodem po telefonické rezervaci. Více informací u Hanky Jenčové, tel. 602 805 633, www.klublinie.cz.


Středa 7. 9. • 13.00 – 17.00

Den otevřených dveří s dílnami zdarma
Studio Bubec, Tělovýchovná 748, Řeporyje

Studio otevírá celou řadu kurzů nejen pro děti, ale i pro dospělé a seniory. Den otevřených dveří vám nabídne jedinečnou možnost vybrat si z široké nabídky. Pro děti je například nově připraveno Art studio in English, tedy lekce, během kterých děti tvoří, hrají si a přitom se přirozeně učí anglickému jazyku. Chtěli byste se naučit pořádně fotit nebo objevit různé výtvarné techniky? Pak určitě Studio Bubec navštivte nebo se podívejte na www.bubec.cz. Výtvarné ateliéry v baby Bubec povedou zkušení lektoři a umělci, kteří se konkrétními technikami zabývají, a nabídnou tak účastníkům různorodé pohledy a inspiraci. Pro více informací a přihlášení do kurzů kontaktujte Kristinu Němcovou na kristina@bubec.cz, tel. 605 276 243.


Sobota 10. 9. • 14.00

Bezrozdílný piknik a prodej výrobků z chráněných dílen
Centrální park – v blízkosti Kuželkárny

Srdečně vás zveme na první bezrozdílný piknik. Čeká vás ochutnávka domácích receptů, soutěže a skákací hrad pro děti nebo stánky s výrobou svíček i tombola s hodnotnými cenami. Akce se zúčastní neziskové organizace na podporu zdravotně znevýhodněných osob, které můžete podpořit zakoupením výrobků z jejich chráněných dílen. Pořadatelem je o.p.s. Bez rozdílu, partnery jsou Beluška, z.s., Pohoda, o.p.s., a Haima CZ.


Neděle 11. 9. • 14.00

Vinobraní v klášteře
Domov sv. Karla Boromejského, K Šancím 50, Řepy

Vinobraní se letos ponese v duchu 20. výročí založení Domova a připomínky 220. narozenin slavného českého loupežníka Václava Babinského. Návštěvníky čeká zábavné odpoledne s Jožkou Šmukařem a cimbálovou muzikou, Saxofonovým kvartetem ze Zličína, Makotřaskými stařenami s doprovodnou kapelou, orchestrem Archioni Plus a Janou Rychterovou a spol. V programu je pamatováno i na zábavu pro malé děti.


Úterý 13. 9. • 14.00 – 16.00

Retro kavárna
Klub Mlejn, Kovářova 4, Stodůlky

Retro kavárna je otevřena pro seniory z Prahy 13 zatím jedenkrát v měsíci vždy v úterý od 14.00 do 16.00. Tentokrát bude hlavním tématem  historie Prahy 13. Protože je počet míst omezen, doporučujeme rezervovat si místo u paní Aleny Houškové na tel. 235 011 451.


Pátek 16. 9. • 9.00 – 17.00

2. ročník Pražského medobraní
Před radnicí na Slunečním náměstí

Největší jednorázový trh s medem připravuje Český svaz včelařů, ZO ČSV Řeporyje, Včelín Ořech. Pro návštěvníky bude připraven prodej čerstvého medu, ochutnávka medů a medovin, prodej dalších včelích produktů a výrobků z nich, ukázka živých včel v proskleném úlu, mobilní včelí naučná stezka – přednášky o včelách, včelaření, přednášky o medu a jeho použití a správné skladování v kuchyni, ukázka apiterapie (léčby s pomocí včel a jejich produktů). Více na str. 12.


Pátek 16. 9. • 15.00

Otevření zrekonstruované zahrady
Diakonie Praha, Vlachova 1502, Stodůlky

Zveme veřejnost na společné posezení s klienty našeho střediska. Připravena je prohlídka revitalizované zahrady s herními prvky a hudební doprovod k tomu.


Sobota 17. 9.

Ohrada Food Fest
Ohradském náměstí, Velká Ohrada

Kulinářský festival připomínající svou velikostí vesnická posvícení nabízí jedinečné gastronomické zážitky. Jak říkají pořadatelé: „Jde nám hlavně o dobré jídlo a přátelskou atmosféru“. Představí se přední pražské restaurace, pivovar, vinařství, kavárna i cukrárna. Těšit se můžete na foie gras neboli bílá husí játra a další husí a kachní speciality. Záštitu nad festivalem převzal starosta Prahy 13 David Vodrážka. Průběžné informace o festivalu, vstupenkách, ale také o jednotlivých restauracích najdete na www.ohrada-food-fest.cz.


Sobota 17. 9. • 13.30 – 21.00

Oktoberfest
Německá škola v Praze, Schwarzenberská 1/700, Jinonice

Rezervujte si datum na již tradiční akci školy. Více informací na tel. 235 310 544, 725 428 095, www.dsp-praha.cz nebo petra.machackova@dsp-praha.cz.


Neděle 18. 9. • 9.00 – 12.00

Den otevřených dveří
SK Hala Lužiny, Bellušova 1877

Dveře jsou pro vás otevřeny ve všech cvičeních. Přijďte a vyzkoušejte, které bude vašemu dítěti nejlépe vyhovovat. Všesportovního oddílu SK Hala Lužiny se již od r. 1992 specializuje na cvičení dětí, které vedou kvalifikovaní cvičitelé. Pro děti a rodiče navíc organizujeme řadu akcí a výletů. Má vaše dítě zdravotní znevýhodnění? U nás to není žádný problém! Do všech našich cvičení a na všechny naše akce mají přístup také děti se zdravotním znevýhodněním. Od 14.30 se vaše děti od 3 do 15 let (děti 2009 a mladší běží s rodičem) mohou v Centrálním parku zúčastnit orientačního běhu. Cestou děti plní úkoly přiměřené věku a zdatnosti dané kategorie.


Neděle 18. 9. • 10.00

Cyklojízda Greenways Praha – Vídeň
Start u infopanelu pod tubusem metra v Centrálním parku

Městská část Praha 13 ve spolupráci s hl. m. Prahou a Nadací Partnerství pořádá k oživení pražského úseku dálkové cyklotrasy Greenways Praha – Vídeň 23 km dlouhou cyklojízdu pro veřejnost. Cyklisty na startu uvítají zástupci radnice tradičními velkými koláči. Trasa vede  Prokopským údolím do Hlubočep a přes Prahu 4 Michelským a Kunratickým lesem na Chodov a Prahou 11 kolem Milíčovského lesa do Újezdu u Průhonic. Návrat plánovaný kolem 13. hodiny je individuální. Tato akce je součástí Evropského týdne mobility, Dne Greenways, Festivalu volného času Prahy 13 a kampaně na podporu udržitelné mobility v Praze. Více na www.cistoustopou.cz, další informace včetně mapy trasy naleznete na www.greenways.cz.


Pondělí 19. 9. • 17.00

Ženy a muži v českých dějinách – zimní semestr 2016
Městská knihovna v Praze, pobočka Lužiny (v OC Lužiny)

Cyklus historických přednášek má za cíl představit vybrané osobnosti našich dějin. Srdečně zveme všechny, kteří mají chuť objevovat českou historii a setkávat se se zajímavými lidmi naší minulosti – 19. 9. Konrád Waldhauser, Jan Milíč z Kroměříže a Matěj z Janova (počátky českého reformního hnutí), 17. 10. Lékaři a nemocní 14. století (aneb „blízkost smrti mne neleká, vše je v rukách Božích“), 14. 11. Anna Česká a Richard II. Plantagenet (sestra Václava IV. na anglickém trůnu), 12. 12. Jan ze Středy (biskup, humanista, kancléř Karla IV.). Všechny přednášky začínají v 17.00, vstup volný.


Úterý 20. 9. • 13.00 – 18.00

Den zdraví
Sluneční náměstí – před radnicí

Akci pořádá Městská část Praha 13 za podpory hl. m. Prahy. Více na str. 13.


Středa 21. 9.

Globus z druhé strany
Hypermarket Globus, Sárská 5/133, Zličín

Zajímá vás, jak to vypadá v zázemí výroby řeznictví, pekařství a restaurace Globus? Zveme vás na prohlídku Globus z druhé strany. Zájemci se mohou přihlásit na www.globus.cz nebo přímo v informačním centru hypermarketu Globus Zličín. Na 15 zájemců se těší naši zkušení mistři.


Středa 21. 9. • 9.30

Prokopským údolím se severskými holemi
Sraz je u radnice Prahy 13

V rámci Festivalu volného času v Praze 13 pořádá Městská část Praha 13, Středisko sociálních služeb Prahy 13 a organizace Senior Help pro seniory výšlap Prokopským údolím se severskými holemi (Nordic Walking). Sraz účastníků v 9.30 u radnice Prahy 13. Zde si budete moci zapůjčit hole. Odjezd autobusu od radnice do Hlubočep v 9.45. Start pochodu od Besední restaurace v Hlubočepích v 10.15. Cíl je před radnicí Prahy 13 mezi 11.30 až 12.00. Délka pochodu je 5,2 km. Mapa na www.mapy.cz/s/d2ub. Zájemci se mohou hlásit u paní Aleny Hrabětové na tel. 725 393 061, 222 543 021 nebo přímo v kanceláři střediska. Poplatek je 20 Kč. Svou účast nahlaste co nejdříve.


Sobota 24. 9.

Šlapeme násilí na paty
Divoká Šárka, Praha 6

Všichni, kdo mají rádi procházky přírodou a chtějí přispět na dobrou věc se mohou vydat údolím Divoké Šárky na 3. ročník charitativního  pochodu proti domácímu násilí. Šlapeme násilí na paty je sportovně-společenská akce na podporu obětí domácího násilí. Zaregistrovat se můžete už teď na www.acorus.cz. Minimální startovné je 150 Kč (děti do 15 let zdarma). Na prvních 100 on-line zaregistrovaných účastníků čekají dárky od sponzorů. Více na stránkách pořadatele www.acorus.cz nebo na www.facebook.com/slapemenasilinapaty.


Neděle 25. 9. • 9.30

Pražské cyklozvonění 2016
Centrální park, hráz Stodůleckého rybníka

Cílem je tentokrát Praha 4, A-Park – Areál Ledáren. Zde bude připraven zábavný program, soutěže a exhibice, půjčovna koloběžek, cyklotrial, koncert, jízdy zručnosti a další. Trasa je asi 10 km dlouhá a je vhodná pro rodiny s dětmi. Akci, která je součástí Evropského týdne mobility a Festivalu volného času Prahy 13, pořádá společně 20 městských částí a obcí, hl. m. Praha a občanské sdružení NaKole. Záštitu nad akcí převzal zástupce starosty Pavel Jaroš. Více informací na www.cyklozvoneni.cz.


Neděle 25. 9. • 10.00

Memoriál Jany Dobiášové
Sportovní areál Třebonice

Sbor dobrovolných hasičů Třebonice zve všechny příznivce mladých hasičů na jubilejní 10. ročník Memoriálu Jany Dobiášové v běhu na 60 m s překážkami. O stále putovní poháry budou závodit mladí hasiči v kategorii starší, mladší a přípravka.


Sobota 1. – neděle 2. 10. • 10.00 – 18.00

3. Svatováclavská výstava opuštěných koček
Výstaviště Praha Holešovice, Křižíkův pavilon C

Umisťovací výstava se koná v rámci programu Světového dne zvířat 2016 pod Festivalem zvířat. Pořadateli jsou Incheba Expo Praha, spol. s r.o., Nadace na ochranu zvířat, Haf & Mňau a CoolCats. Více na www.kocky-utulek.cz, tel. 777 757 445, www.srdcemprokocky.cz, info@kocky-utulek.cz.


DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Úterý 6. 9. • 15.00

Houslový koncert Marie Fuxové – refektář
Na programu W. A. Mozart, M. Ravel, H. Wieniawski, C. Saint Saëns.

Pátek 9. 9. • 17.00

Výstava fotografií a autogramiáda nové knihy – refektář
Zveme vás na vernisáž výstavy fotografií řepského rodáka Josefa Czwartynského a autogramiádu Jaroslava Hájka, autora nové knihy s názvem Šlechtična a loupežník. Bude zde také vystaven obraz zapůjčený ze Státního zámku v Horšovském Týně s vyobrazením sestry Charitas – představené kláštera v době, kdy v něm sídlila ženská trestnice a pracoval Babinský, který je na plátně rovněž vyobrazen. Připravuje se i beseda s historikem a autorem knihy o Václavu Babinském Adamem Votrubou. V prostorách kostela sv. Rodiny bude natočeno Live CD sopranistky Pavlíny Senič, které poslouží jako připomínka výročí Domova.

Neděle 11. 9. • 14.00

Vinobraní v klášteře – zahrada
Třetí ročník oblíbeného vinobraní se ponese v duchu 20. výročí založení Domova sv. Karla Boromejského a ženské věznice v Řepích a připomínky 220. narozenin slavného českého loupežníka Václava Babinského. Návštěvníky čeká zábavné odpoledne s Jožkou Šmukařem a cimbálovou muzikou, Saxofonovým kvartetem ze Zličína, tanečním souborem Makotřaské stařeny a doprovodnou kapelou, orchestrem Archioni Plus a Janou Rychterovou a spol. V programu je pamatováno i na zábavu pro malé děti, občerstvení, vína, stánky...

Neděle 18. 9. • 9.00

Slavnostní bohoslužba k výročí Domova a farnosti sv. Martina – kostel sv. Rodiny
Bohoslužba se bude konat za účasti generálního vikáře Arcidiecéze  pražské, Mons. Zdenka Wasserbauera. V 17.00 začne koncert sboru Wagner Ensemble z Kalifornie.

Pondělí 19. 9. • 10.00

Malá mořská víla – denní stacionář
Komponované představení v podání Kateřiny Tschornové a Kateřiny Tiché.

Čtvrtek 22. 9. • 15.30

Beseda s historikem Adamem Votrubou – refektář
Adam Votruba je autor knihy Václav Babinský – život loupežníka a loupežnická legenda.

Neděle 25. 9. • 17.00

Houslový recitál Pavla Ereta – kostel sv. Rodiny
Na programu J. S. Bach, N. Paganini a P. Janda.

Úterý 27. 9. • 18.00

Svatováclavský koncert – kostel sv. Rodiny
Představí se kvarteto Jiřího Žigmunda.

Čtvrtek 29. 9. • 15.30

Odpolední koncert s violoncellem – refektář
Vystoupí Vladimír a Marek Sůvovi. Na programu L. Boccherini, A. Dvořák, A. Piatti. Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu domova, který slouží nemocným seniorům. Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz.

Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.


DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Festival volného času Prahy 13

Ve středu 7. září jsme pro vás v rámci festivalu připravili pestrou ukázku našich činností a také prostor, kde probíhají. Program proběhne od 14.00 do 17.00 hodin. Budete mít možnost vyzkoušet si zdarma tradiční i netradiční aktivity, ale také se přihlásit na volná místa v kroužcích a klubech. Přehled ukázkových lekcí najdete včas na našem webu. V domě dětí DDM budou tento den přítomni všichni vedoucí zájmových oddělení a někteří lektoři, kteří rádi zodpoví vaše otázky týkající se naší činnosti. V neděli 11. září odpoledne vás srdečně zveme do KD Mlejn na představení Planety na motivy stejnojmenného CD Mateje Benka, na vystoupení irských tanců a na autorský muzikál letního hudebně dramatického tábora pro děti od 11 do 20 let s názvem Neskutečná setkání.

Zápisy do kroužků a klubů

Zápisy na volná místa kroužků a klubů stále pokračují. Nabízíme zájmové aktivity pro rodiče s dětmi na mateřské dovolené, předškolní děti, školáky, mládež i dospělé zájemce. Ve 170 kroužcích u nás najdete činnosti hudební, pohybové, jazykové, tvořivé, technické a další speciální nabídky. Volná místa v době uzávěrky STOPu jsou v těchto zájmových útvarech: flétna, kytara, divadlo, tvůrčí psaní a hraní, deskohraní, keramika, kreativní dílna, vaření a stolování, taneční kroužky pro děti, mládež i dospělé, břišní tance, irský tanec, karate, aerobik pro děti, cvičení pro dospělé, papírové modelářství, elektro-radio amatéři, dětská televize, angličtina pro dospělé. Aktuální volná místa a celkovou nabídku činností najdete na webu nebo se můžete informovat na tel. 605 920 279, 251 620 266.

Více informací o všech nabízených aktivitách získáte na www.ddmstodulky.cz, tel. 251 620 266, nově také na facebooku: DDM Stodulky.


FASTRACKIDS – CENTRUM ROZVOJE VAŠICH DĚTÍ

V Hůrkách 2145/1, Nové Butovice

Ve FasTracKids věříme, že lidský život lze nejvíce ovlivnit v předškolním věku, kdy dětský mozek pracuje na plné obrátky. Učíme děti používat kreativitu, komunikaci, kritické myšlení, kooperaci a klíč k sebedůvěře prostřednictvím zábavných interaktivních činností. Výukové programy jsou vhodné pro děti již od 6 měsíců do 9 let. Od září nově jóga pro děti, AJ pro maminky, hlídání dětí, doprovod dětí na kroužky a další. Pouze v září ke kurzu FTK nebo Tots nabízíme kurz Music zdarma! Přihlaste se na bezplatnou ukázkovou lekci.

Více informací o našich programech a rezervace termínů ukázkových hodin najdete na webu www.FasTracKids.cz/Praha5/, tel. 604 815 472.


KLUB JEDNATROJKA

Centrální park naproti golfovému hřišti v ulici K Zahrádkám

Klub je otevřený každé pondělí 15.00 – 19.00 (IK – individuální konzultace 14.00 – 15.00), úterý 14.00 – 18.00 (IK – 18.00 – 19.00), středu 14.00 – 17.00 (IK 17.00 – 19.00) a čtvrtek 14.00 – 18.00 (IK 18.00 – 19.00). Dětem a mládeži ve věku 12 – 19 let z Prahy 13 nabízí možnost aktivního trávení volného času. K dispozici je sportovní a výtvarné vybavení, internet i příjemné posezení. Klub poskytuje bezplatné informace, podporu a pomoc v životních tématech dospívajících (škola, rodina, vztahy, sex, drogy, alkohol, zájmy, pomoc s hledáním brigády a nabídka doučování). Projekt nízkoprahových programů v Praze 13 je financován MČ Praha 13 a MHMP.

Téma měsíce: A zase ta škola…

Z programu vybíráme: 1. 9. – Zavřeno – Prosekneme na P9, 5. 9. – Vše, co jste chtěli vědět o škole, 13. 9. Klubobraní (více na str. 12), 14. 9. – Tajemná tajenka, 19. 9. – Filmový klub: Gympl, 22. 9. – Den otevřených dveří, 26. 9. – A co po základce? Změna programu vyhrazena.

Více na tel. 277 007 284, Facebooku ProximaSociale.


KLUB NA HRANÍ MÁLINKA

Vidoulská 760/6, Jinonice

Klub na hraní Málinka nabízí od pondělí do pátku vždy od 8 do 17 hodin jednorázové i trvalejší hlídání dětí (i cizinců) ve věku 2 – 6 let. Dle vašich potřeb, rodinné zázemí, komunikaci v angličtině a němčině.

Více informací o činnosti Klubu na hraní Málinka získáte na tel. 607 067 303, 607 067 304, info@hlidani-malinka.cz, www.hlidani-malinka.cz.


KLUB KULIČKA

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Herna pro maminky s dětmi, pod patronátem Městské části Praha 13, probíhá každé úterý a středu od 9.00 do 12.00. V herně zpíváme u piana, hrajeme na nástroje, cvičíme, tancujeme, kreslíme a malujeme. Herna je zdarma. Více informací získáte na tel. 739 470 387 nebo mckulicka@seznam.cz.


OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

Galerie ve 3. podlaží, Archeologická 2256/1

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.

4. 9. Jak se Jíra mlynářem stal – Divadlo Dokola

11. 9. Princezna Zpěvanka – Divadlo Eva a Jan

18. 9. Lev a myš – Divadlo na houpačkách

25. 9. Táta, máma a já aneb O Palečkovi – Divadlo Bořivoj

2. 10. Pohádková kniha – Dřevěné divadlo


RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po – čt 9.00 – 12.00. První týden (12. – 15. 9.) je ukázkový, informativní a vstup je zdarma. Běžné vstupné je 70 Kč pro rodinu na dopoledne (příp. 630 Kč za 10 vstupů). Přihlášení předem není nutné.

Pondělky a úterky – v září se zaměříme veškeré aktivity – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka... Při povídání vám představíme lektorky, centrum i Třináctku. V pondělí pro děti do 2 let, v úterý je program určen spíše pro děti starší.

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé. Cena je 1 200 Kč/pololetí (17 lekcí) nebo jednorázově 100 Kč. Děti pohlídáme v herně.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti 2 – 4 roky v doprovodu dospělého, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti

Sobota 1.10. • 16.00 – 19.00

Táborák na přivítanou

Sraz na parkovišti u Baumaxu (poblíž zastávky autobusu 142 – Bavorská), s sebou cokoli na opékání. Během cesty k ohništi splníme pár úkolů. V případě špatného počasí se akce ruší.

Více se o nás a o programu dozvíte na www.rybicky.13ka.cz.


TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana
Pro děti od 6 do 10 let. Hry, outdoorové dovednosti, výpravy, tábor...
Více na www.klubsavana.webnode.cz. Vedoucí Martin Prchal, tel. 731 403 566, ava.prchal@volny.cz.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu Mládež
Pro zájemce ve věku zhruba 16 – 23 roků. Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 9.00 – 10.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory
Začínáme 9. září. Od 9.00 rehabilitační a kondiční cvičení s prvky ve výdrži, od 10.00 lehčí forma rehabilitačního a kondičního cvičení. Cvičení povede fyzioterapeutka Mirka Prchalová, cena 50 Kč. Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.15

Robinson
Outdoorový klub pro děti a mládež od 10 do 15 let. Nábor nových dětí pro školní rok 2016/2017, podívejte se na www.klubrobinson.cz. Klub má aktivity během celého roku a v září nabíráme nové členy.


ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Zoologická zahrada je v září a v říjnu otevřena denně od 9.00 do 18.00.

Komentovaná krmení a setkání

V září každý víkend a svátek na více než 20 místech v zoo. Aktuální přehled na webu zoo.

Letní večerní prohlídky

Vydejte se v doprovodu zkušeného průvodce objevovat tajemství nočního života v Zoo Praha. Večerní prohlídky se již tradičně konají každý pátek i sobotu. Vzhledem k omezené kapacitě je nutné se na prohlídku předem objednat na čísle 296 112 230 nebo na e-mailové adrese pr@zoopraha.cz.

Hudební procházky

Každou neděli ve 13.00 v Gočárových domech.

Program:

  • 4. 9. – Trio Iuventa (J. Ibert, F. X. Dušek, W. A. Mozart)
  • 11. 9. – Parnas kvartet (J. Haydn, J. S. Bach)
  • 18. 9. – Musica notturna (J. Vent, V. Sedlák)


Výstavy

Gočárovy domy – Orbis naturalis pictus
Jurta – 5. výročí projektu Návrat divokých koní

Čtvrtek 1. 9.

Prvňáčci jdou do zoo
Vstup za 1 korunu pro žáky prvních tříd.

Sobota 3. 9.

Inteligence zvířat
Porovnejte svůj důvtip se zvířaty při řešení hlavolamů.

Neděle 4. 9.

Svátek supů a kondorů
Oslavte s námi mezinárodní den supů a kondorů.

Sobota 10. 9.

Kam létají vlaštovky
Proč a kam táhnou ptáci, jak se při tahu orientují, ukázky kroužkování a mnoho dalšího.

Neděle 11. 9.

Eberhard 20 let v zoo
Oblíbený želví samec slaví 20. výročí pobytu v Zoo Praha.

Sobota 17. 9.

Připravte se na zimu
Jak na ptačí krmítko a jeho stavbu, čím krmit a nekrmit ptáky před zimou.

Sobota 24. 9.

Inteligence zvířat
Porovnejte svůj důvtip se zvířaty při řešení hlavolamů.

Středa 28. 9.

Výroční slavnost 2016
Oslava 85. výročí založení Zoo Praha.

Bližší informace nejen o programu získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá