Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pestrá nabídka Festivalu volného času Prahy 13

Po třech velmi úspěšných ročnících Festivalu volného času Prahy 13 pro vás městská část připravila čtvrtý ročník. V průběhu celého měsíce vám představí široké spektrum klubů a sdružení, organizací i spolků, které nabízejí nejrůznější volnočasové aktivity pro všechny generace – kulturu, sportovní aktivity, výtvarné činnosti, kutilství, ale také chovatelství. Nabídka akcí, pořádaných na různých místech naší městské části, je zajímavá a pestrá, takže věříme, že si vybere úplně každý. Budeme se těšit na vaši účast. Jste srdečně zváni!
Všechny sportovní akce Festivalu volného času Prahy 13 jsou letos pořádány s podporou hlavního města Prahy v rámci titulu Praha – Evropské hlavní město sportu 2016.

Vít Bobysud, člen zastupitelstva Petr Zeman, zástupce starosty

Program festivalu


sobota 3. září

  • 9.00 – 17.00 Hokejbalový víkend na hřišti HC Kert park Praha
    HC Kert park Praha pořádá víkendový turnaj O pohár starosty Prahy 13. K němu je po celý víkend připraven doprovodný program pro všechny zájemce o tento sport – i úplné začátečníky. Součástí jsou různé dovednostní soutěže a možnost vyzkoušet si hokejbal pod dohledem trenérů a zkušených hráčů.
  • 9.00 Nohejbal – veřejný turnaj trojic
    Turnaj pořádá oddíl TJ Sokol Stodůlky na hřišti nohejbalu v areálu tělovýchovné jednoty v Kovářově ulici (u kostela).
  • 10.00 Cyklistika – tradiční vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky
    Startuje se od hokejbalového hřiště v Kolovečské ulici. Vyjížďku pořádá Cyklistický spolek Stodůlky. Cíl je odpoledne v místě startu.

 

neděle 4. září

  • 9.00 – 16.00 Pokračuje hokejbalový víkend na hřišti HC Kert park Praha
    Pokračuje turnaj O pohár starosty Prahy 13 včetně doprovodných programů. Vyhlášení výsledků turnaje bude po 15. hodině.


středa 7. září

  • 14.00 – 17.00 Den otevřených dveří Domu dětí a mládeže Stodůlky
    Dům dětí a mládeže připravil ve svém areálu v Chlupově 1800 nejen prohlídku prostor, ale hlavně pestrou ukázku všech nabízených zájmových činností, přehled ukázkových lekcí, mimo jiné i cvičení rodičů s dětmi, cvičení miminek, karate pro děti a další. Přítomni budou všichni vedoucí jednotlivých zájmových oddělení a někteří lektoři, kteří rádi odpoví na všechny otázky týkající se činnosti DDM Stodůlky.
  • 16.00 – 18.00 Kopaná – Přiveďme děti ke sportu na hřišti
    SK Motorlet Praha – oddíl kopané připravil na svém hřišti v Jinonicích program zejména pro děti, které by se chtěly v budoucnu tomuto sportu věnovat. Zve všechny zájemce od nejútlejšího věku.


čtvrtek 8. září

  • 14.30 – 17.00 Badminton – Den otevřených dveří v tenisové hale v Zázvorkově ulici na Lužinách
    Akci pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny, který zve všechny zájemce včetně nejmenších dětí, aby si přišli pod vedením zkušených trenérů vyzkoušet a zahrát zcela nezávazně a samozřejmě zdarma tento oblíbený sport.
  • 16.00 Turistická akce – Pochod Hlubočepy trochu jinak
    Pochod pořádá ve spolupráci s MČ Praha 13 Klub českých turistů oddíl Trilobit Barrandov. Hlavní trasa měří 9 km. Start je na Barrandově na konečné tramvají, cíl je na Slunečním nám. v Nových Butovicích u radnice. Dětská trasa Poznávat a chránit je dlouhá 5 km. Start i cíl jsou na Slunečním nám. u radnice. Start je na obou místech možný v době od 16 do 18 hod., do cíle je nutno dojít v době od 17.30 do 19.30 hod. Pochod je zařazen také do čtvrtečních podvečerních pochodů Prahou. Upomínkové ceny v doprovodné znalostní soutěži se budou losovat v cíli v 17.30, 18.30 a v 19.30.


sobota 10. září

  • 9.00 Badminton – veřejný badmintonový turnaj dvojic – rodič a dítě – v tenisové hale v Zázvorkově ulici na Lužinách
    Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny.
  • 14.00 Bezrozdílný piknik v Centrálním parku u Kuželkárny
    Návštěvníky čeká ochutnávka domácích receptů, soutěže a skákací hrad pro děti, stánky s výrobou svíček a tombola s hodnotnými cenami. Piknik připravily neziskové organizace na podporu zdravotně znevýhodněných osob, Beluška, z.s., POHODA, o.p.s., Haima CZ, které můžete podpořit na této akci zakoupením výrobků z jejich chráněných dílen.
  • 15.00 Kopaná – program pro malé a nejmenší zájemce o kopanou
    Na hřišti Sokola Stodůlky (u kostela) připravil oddíl kopané TJ Sokol Stodůlky sportovně zábavné odpoledne, určené pro všechny začínající nebo budoucí fotbalisty od nejútlejšího věku. Pod dohledem zkušených trenérů budou mít zájemci možnost vyzkoušet si své předpoklady i dovednosti a dozvědět se vše o možnostech začít s tímto národním sportem.


neděle 11. září

  • 10.00 – 13.00 Den otevřených dveří v centru Avaloka
    Připravilo o.s. Luční květy/Yamabushi Soin. Program je určen pro všechny zájemce o tradiční japonská bojová umění a s tím související duševní rozvoj a tradiční kulturu. Toto zařízení najdete na Lužinách v Bellušově ulici.
  • 14.00 – 17.00 Skautské odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny
    Skauti ze střediska Vatra připravili pro děti odpoledne plné soutěží a zajímavostí. Například boj s pěnovými zbraněmi – NERV nebo luštění hlavolamů.
  • 14.00 Dětská atletika v Centrálním parku na hřišti u Kuželkárny
    Lehkoatletický sportovní klub Aktis Praha připravil ukázky dětské atletiky, kterou si budou mít možnost všichni zájemci také vyzkoušet. Na okolních cestách a cestičkách budou probíhat běžecké závody pro děti všech věkových kategorií.
  • 14.00 Lukostřelba v Centrálním parku u Kuželkárny
    SK Start Praha – lukostřelba připravil program s ukázkami sportovní lukostřelby a možností si pod dohledem zkušených mladých lukostřelců z tohoto oddílu vyzkoušet střelbu z luku.
  • 15.00 Tance a divadlo v KD Mlejn
    Na programu, který nabízí Dům dětí a mládeže Stodůlky, je představení souboru irských tanců Planety a autorský muzikál s názvem Neskutečná setkání. Ten nastudovali účastníci letního hudebně-dramatického tábora DDM Stodůlky.


pondělí 12. září

  • Kinobus 2016 na Slunečním náměstí
    Od pondělí 12. 9. do čtvrtka 15. 9. máte možnost navštívit filmová představení Kinobus 2016. Promítá se večer po setmění (20.30 hod.) Promítané filmy: pondělí – Dejte mi pokoj, úterý – Ant-Man, středa – Ztraceni v Mnichově, čtvrtek – Whiplash. Akci Kinobus 2016 realizuje Dopravní podnik hl. m. Prahy ve spolupráci s MČ Praha 13. Vstup zdarma.


úterý 13. září

  • 14.00 – 18.00 Výpočetní technika ve FZŠ Trávníčkova
    O.s. TIB a FZŠ Trávníčkova pořádají odpoledne zasvěcené ukázkám a workshopům z oblasti výpočetní techniky s názvem Megabajty – už víme jak na ně. Workshopy: programování Baltík a Baltie C#, programování C#, Java pro Android. Ukázky: 3D tiskárna, roboti LEGO Mindstorms. Informace o počítačových kroužcích.
  • 15.00 – 19.00 Klubobraní v Klubu JednaTrojka v Centrálním parku
    Klubobraní připravila Proxima Sociale, o.p.s. Na programu je turnaj ve stolním fotbálku o ceny, graffiti workshop s Fogoshem, taneční workshop s tanečnicemi zakončený tanečním battlem, paracort workshop (pletení náramků z parašňůr), kadeřnický workshop (barvení křídami a vlasový styling), tradičně nebudou chybět ani parkouristé se svým vystoupením. Celou akci budou hudebně provázet DJ a moderátor z řad účastníků. Vše doplněno o dětský koutek s plackovačem. Klub JednaTrojka najdete v Centrálním parku u hřiště na minigolf. Za nepříznivého počasí proběhne akce ve Spolkovém domě, K Vidouli 727.


středa 14. září

  • 14.30 – 17.00 Badminton – druhý Den otevřených dveří
    v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny, který zve všechny zájemce včetně nejmenších dětí, aby si přišli vyzkoušet a zahrát tento oblíbený sport pod vedením zkušených trenérů. Vše zcela nezávazně a samozřejmě zdarma.
  • 16.00 – 18.00 Kopaná – Přiveďme děti ke sportu
    SK Motorlet Praha – oddíl kopané připravil na svém hřišti v Jinonicích program zejména pro děti, které by se chtěly v budoucnu tomuto sportu věnovat. Zve všechny zájemce od nejútlejšího věku.


čtvrtek 15. září

  • 10.30 Pétanque v Domě pro seniory Lukáš
    Středisko sociálních služeb Prahy 13 a z.s. Pétanque pro vás pořádají již 4. ročník turnaje v pétanque O Pohár starosty Prahy 13 a zvláštní cenu zástupce starosty pro sociální oblast. Zápis účastníků je v 10.30, zahájení turnaje v 11.00. Ukončení ve 14.30. Veřejného turnaje se mohou zúčastnit nejen senioři.


pátek 16. září

  • 9.00 – 17.00 2. ročník Pražského medobraní před radnicí na Slunečním nám.
    Největší jednorázový trh s medem připravuje Český svaz včelařů, ZO ČSV Řeporyje, Včelín Ořech. Pro návštěvníky bude připraven prodej čerstvého medu, ochutnávka medů a medovin, prodej dalších včelích produktů a výrobků z nich, ukázka živých včel v proskleném úlu, mobilní včelí naučná stezka – přednášky o včelách, včelaření, přednášky o medu a jeho použití a správné skladování v kuchyni, ukázka apiterapie (léčby s pomocí včel a jejich produktů). V rámci doplňkového programu bude skupina mládeže Českého červeného kříže od 9 do 14 hodin předvádět ukázky první pomoci. Občanské sdružení Beluška bude od 14 do 16 hod. předvádět výrobu svíček,  které budou i v prodeji. Program pro děti, který bude již od dopoledne, připravila společnost FasTracKids.


sobota 17. září

  • 9.00 – 17.00 Sportovní den SK Velká Ohrada v okolí Nepomuckého rybníka v Centrálním parku
    Všichni návštěvníci se mohou zapojit do sportování. Připraveny jsou disciplíny ryze sportovní – plnění Odznaku všestrannosti olympijských vítězů i netradiční – sportovně-zábavné. Ani letos nebude chybět ukázka nového adrenalinového sportu flyboardingu. Vystoupení profi letců předpokládáme v 11.00 a 15.00 hodin. Srdečně jsou zváni malí i velcí, na kolech, koloběžkách, v kočárcích i pěšáci.
  • 10.00 Běh Metropole se startem v Centrálním parku u Kuželkárny
    Závod je součástí seriálu veřejných běžeckých závodů pořádaných v městských částech Prahy, kdy základní myšlenkou a cílem je podpořit zdravý životní styl Pražanů všech věkových kategorií a podnítit sounáležitost závodníků se svou městskou částí. Každý účastník závodu od dětí po seniory i handicapované reprezentuje svou městskou část dle místa svého trvalého bydliště a svým startem v závodu jí přináší bod. Součet všech bodů ze všech závodů dané městské části na konci seriálu určí pořadí městských částí Prahy a nesportovnější MČ Prahy.


neděle 18. září

  • 9.00 – 12.00 Den otevřených dveří v SK Hala Lužiny
    Všesportovní oddíl připravil v hale v Bellušově ulici ukázky činností svých oddílů, na které zve všechny zájemce. Akce je určena pro děti i dospělé.
  • 14.00 – 18.00 Tradiční orientační běh pro děti Medvědí stezkou v Centrálním parku u Kuželkárny
    Pořádá SK Hala Lužiny. Akce je určená pro děti všech věkových kategorií. Nejmenší účastnící běží i s rodiči.
  • 15.00 – 19.00 Hasičské odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny
    Společně pořádají SDH Třebonice a SDH Stodůlky. Zejména pro děti mají připravenou ukázku hasičské techniky a řadu soutěží v zábavných hasičských disciplínách.
  • 15.00 Florbal na invalidních vozících v Centrálním parku na hřišti u Kuželkárny
    Ukázkové zápasy v tomto sportu připravil spolek Flor In. Všichni zájemci budou mít možnost si florbal na vozíčku vyzkoušet.
  • 18.00 Divadelní představení v KD Mlejn
    Zve soubor Vulkán při ZŠ Klausova, který se představí divadelní hrou Mahulena krásná panna.


pondělí 19. září

  • 14.30 – 17.00 Badminton – třetí Den otevřených dveří v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách
    Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny, který zve všechny zájemce, včetně nejmenších dětí, aby si přišli vyzkoušet a zahrát tento oblíbený sport pod vedením zkušených trenérů, zcela nezávazně a samozřejmě zdarma.


úterý 20. září

  • 13.00 – 18.00 Den zdraví na Slunečním nám. před radnicí
    Pořádají Městská část Praha 13 a Místní Agenda 21 za podpory hl. m. Prahy. Návštěvníci budou mít možnost nechat si například změřit výšku a váhu, získat výpočet BMI, změřit % celkového tuku v těle, změřit krevní tlak, z vyšetření kapilární krve zjistit celkový cholesterol, glukózu a triglyceridy. Nechat si vyšetřit pigmentové skvrny nebo plicní funkce spirometrií. Pro děti je připraveno procvičování paměti, pohybová cvičení a ukázky první pomoci.


středa 21. září

  • 9.30 Nordic Walking pochod Prokopským údolím z Hlubočep k radnici v Nových Butovicích
    Sraz účastníků v 9.30 u radnice. Účastníky v 9.45 odveze autobus do Hlubočep k Besední restauraci, odkud v 10.15 odstartuje pochod Prokopským údolím. Trasa je dlouhá 5,2 km, doba chůze asi 1 hod. 30 min. Tato trasa je nejdelší a nejnáročnější z celé letošní sezony NW pochodů. Opět bude možnost zapůjčit si NW hole.  Vzhledem k omezené kapacitě autobusu (40 míst) je třeba se přihlásit včas ve Středisku sociálních služeb Prahy 13 (DPS Lukáš) nebo na telefonu 222 543 021.
  • 16.30 a 17.30 Vystoupení pěveckých souborů v KD Mlejn
    Představí se sbory Klíček a Notečka z FZŠ Mezi Školami (16.30) a sbory Kulíšci a Noctuela z FZŠ prof. Otokara Chlupa (17.30).


čtvrtek 22. září

  • 17.00 Atletické odpoledne na hřišti FZŠ prof. Otokara Chlupa
    Atletický oddíl TJ Stodůlky, z.s., připravil na toto odpoledne spoustu sportovních soutěží pro děti a mládež. Zúčastnit se mohou i ti, kdo se dosud atletice nebo sportu vůbec nevěnovali.


sobota 24. září

  • 8.30 Badminton – veřejný badmintonový turnaj liga lužinské mládeže v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách
    Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny.
  • 8.30 – 12.30 Basketbal – otevřený basketbalový turnaj Král Bubliny v nafukovací hale u ZŠ Kuncova 1580
    Pořádá Basket akademie Sparta Praha. Akce je určena pro holky i kluky od 6 do 11 let, basketbalové začátečníky, hráče a hráčky s minimálními zkušenostmi i zájemce, kteří si to chtějí zkusit poprvé. Přijďte si vyzkoušet druhou nejoblíbenější hru na světě!
  • 9.00 Veřejný turnaj v malé kopané v Centrálním parku na hřišti u Kuželkárny
    Pořádá Městská část Praha 13 pro družstva 4+1, 2x 10 minut. Přihlášky předem na sport@p13.mepnet.cz.
  • 10.00 Studio Beluška nabízí pro přítomné zájemce ukázkové masáže zdarma
    V improvizované masérně u Kuželkárny budou od 10.00 do 12.00 a od 14.00 do 16.00 předvádět své umění nevidomí maséři.
  • 15.00 – 18.00 Kultura do ulic – vystoupení hudebních skupin v Centrálním parku u Kuželkárny V rámci koncertu se představí několik hudebních skupin.
    Koncert tradičně zajišťuje agentura Exclusive Production. V přestávkách hudebních produkcí se návštěvníci mohou zapojit do ukázek tanečních vystoupení instruktorek ze studia Dance & Yoga.
  • 16.00 Tradiční veřejný kuželkový turnaj v Centrálním parku na Kuželkárně
    Pořádá Městská část Praha 13. Soutěžit se bude v kategoriích dospělí i děti.


neděle 25. září

  • 9.30 Tradiční Pražské cyklozvonění
    Program tento rok pořádá Městská část Praha 4 v branickém areálu A-parku. Sraz účastníků z Prahy 13 bude v 9.30 u Stodůleckého rybníka. Odtud se společně pojede do Braníka.
  • 16.00 Představení místních tanečních souborů V KD Mlejn
    Představí se: od 16.00 Taneční studio Mirabel – Irské tance, od 17.00 Folklorní soubor Lučinka a od 17.45 Hudební a taneční studio Dukát, o.p.s.


středa 28. září – státní svátek

  • 14.00 – 17.00 Svatováclavské odpoledne na Slunečním nám.
    Program pro celou rodinu. Odpoledne spojené s oslavou 25 let časopisu STOP. Pro děti jsou připraveny soutěže se STOPem, interaktivní program Lesů hl. m. Prahy i ochutnávka dětských programů FasTracKids. Nebudou chybět stánky s výrobky chráněných dílen Prosazu, kde bude možnost zakoupením výrobků podpořit neziskové organizace postižených. Dále stánek s ukázkou výroby šperků s následnou možností jejich zakoupení a stánek z.s. Beluška s ukázkou výroby svíček a rovněž s možností jejich zakoupení. Od 14.00 bude pro návštěvníky hrát orchestr Šarbilach a od 15.00 skupina Motovidlo. V 16.30 je na závěr připravena ukázka sportovního odvětví cvičení u tyče v podání instruktorek ze studia Pole Heaven.


sobota 1. října

  • 14.00 Voříškiáda 2016 na Slunečním nám.
    Čtvrtý ročník zábavného soutěžního programu pro majitele všech voříšků, tedy pejsků bez PP. Odborným garantem soutěže je kynologická organizace Haf Bez Obav, s.r.o., ze Zbuzan, která v průběhu soutěžního programu také představí výcvik pejsků. Organizace nevidomých Beluška předvede práci vodících psů. Podmínky soutěže a přihlášky pro vaše voříšky najdete na www.praha13.cz.


středa 5. října

  • 8.30 Mezinárodní den seniorů – Lukiáda v Domě sociálních služeb Lukáš
    Seniorská olympiáda s řadou zajímavých seniorských disciplín, kterou pod záštitou MČ Praha 13 organizuje Středisko sociálních služeb Prahy 13 spolu se Senior Help, s.r.o., a z.s. Pétanque pro Vás. Od 8.30 je zápis účastníků, v 9.00 bude slavnostní zahájení. Ukončení do 14.00.
  • 14.30 Vyhlášení výsledků Lukiády ve Spolkovém domě
    Zde pak bude následovat zábavný a kulturní program s hudbou a tancem.


neděle 9. října

  • 17.00 Koncert žáků Základní umělecké školy Stodůlky v KD Mlejn
    Na něm se představí žáci všech oddělení ZUŠ Stodůlky.


Tímto koncertem bude letošní Festival volného času Prahy 13 slavnostně ukončen.

Připravili Bohdan Pardubický a Eva Černá