Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Farma park Soběhrdy

Ještě před pár lety byste na místě, kam vás tentokrát chceme pozvat, viděli jen řepková pole. Dnes je tam úžasná farma, přesněji Farma park Soběhrdy.

„Majitel tento park původně budoval pro radost svých dětí a známých,“ prozradil Jan Svoboda, který nám po jedno dopoledne dělal průvodce. „Na začátku bylo dětské hřiště, které mělo být využíváno hlavně soukromě. Když ale lidé začali mít zájem jezdit si sem odpočinout, projít se krásnou přírodou, začalo se toto místo formovat do podoby, kterou vidíme dnes. Farma park je místem, kde můžete strávit celý den v krásném a klidném prostředí, přijít do styku se zvířaty, takže na své si přijdou hlavně děti. Ty se tady určitě nenudí, protože mají k dispozici dvě tubingové dráhy, hřiště, vzduchové trampolíny, lanová centra, traktůrky, pro menší děti máme vláček, ale i vnitřní hernu o velikosti 1 500 m2. Zkrátka pro rodiny s dětmi je to ráj.“ Na rozloze 250 000 m² toho ale najdete a zažijete mnohem víc. Jsou zde piknikové loučky, restaurace, v odpočinkové části si můžete lehnout do sítě nebo si jen tak rozložit deku. Velkou atrakcí je krmení zvířat, kterého se můžete aktivně účastnit.

Vidět tu můžete zhruba 60 druhů více či méně známých zvířat z celého světa, z nichž některá jsou ochočená a kontakt s člověkem doslova vyhledávají. Raritou je nejmenší srneček muntžak, nově také největší žijící hlodavec kapybara, pozornost budí i krávy Watusi s rozpětím rohů až 2 metry. Sice vypadají nebezpečně, ale nechají se pohladit a jsou velmi milé.

„V areálu, který je celý bezbariérový, je možné se pohybovat také pomocí našeho Farmataxíku,“ dodává náš průvodce. „Návštěvník zavolá a my pro něj dojedeme. Problém tady nemají ani maminky s nejmenšími dětmi. V restauracích jsou mikrovlnné trouby, kde jim jídlo pro dítě ohřejí, na většině toalet je přebalovací pult.“ Tvář parku se mění téměř každým dnem. Pořád se něco staví, sází se stromy, objevují se nové herní prvky i vodní atrakce... Na podzim vás tu čeká např. Zapomenutá Šmoulí vesnice a spousta dalších akcí. Ostatně, zajeďte se podívat. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00.

Více na www.farmapark.eu, www.facebook.com/farmaparksobehrdy.

Eva Černá