Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Obáváte se, že v budoucnu nedosáhnete na hypotéku?

Plánujete koupit nemovitost a nejste si jisti, zda v budoucnu splníte všechny podmínky regulace úvěrů na bydlení? Řešením je využití jedné z pouhých tří variant, které jsou v jinak široké nabídce některých hypotečních bank a stavebních spořitelen k dispozici. Můžete si zajistit financování své vysněné nemovitosti ještě před tím, než si ji vyberete. Vybírat můžete z následujících produktů: Pohotovostního úvěru od Modré pyramidy, Hypotéky dopředu od Wüstenrotu či Hypoúvěru Garant od Buřinky. Ve všech případech se jedná o předem schválený úvěr nabízející jistotu finančních prostředků těm, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení, ale zatím ho ještě nenašli. Tento speciální produkt umožňuje sjednat úvěr na základě prověření příjmů klienta, aniž by měl v okamžiku podání žádosti o úvěr již vyhlédnutou nemovitost, kterou bude kupovat. Unikátnost spočívá především ve sjednané době 12 měsíců, během níž může klient hledat své bydlení a následně kdykoli zahájit čerpání úvěru. Eliminuje tak riziko, že by propásnul nabídku, která se už nemusí opakovat. Dále se může hodit klientům, kteří očekávají např. změny u zaměstnavatele, přerušení podnikatelské činnosti nebo přechod ze zaměstnání na „volnou nohu“ s plánem začít podnikat. Lidem v takových situacích banky nepůjčí. Pokud si úvěr vyřídíte v předstihu, máte jistotu financování na dalších 12 měsíců. Příjmy se později již neposuzují. V čem spočívají výhody a nevýhody jednotlivých možností:

Pohotovostní úvěr od Modré pyramidy

Úvěr je možné splácet od 5 do 30 let. Po celou dobu splácení je garantována dohodnutá maximální výše úrokové sazby.

Klient je povinen finanční prostředky vyčerpat do 12 měsíců od podpisu smlouvy. V opačném případě zaniká nárok na dočerpání zbývající částky. Zároveň je možné dočerpat úvěr v době před zajištěním nemovitostí. Úhrada za prodloužení doby pro čerpání pohotovostního úvěru o 6 měsíců je ve výši 2 000 Kč. Pokud nestihnete najít ani po dalším půl roce nemovitost a úvěr vyčerpat, je v sazebníku uvedena sankce za odstoupení od úvěru.

Wüstenrot Hypoteční banka – Hypotéka dopředu

Klient je povinen finanční prostředky vyčerpat do 12 měsíců od podpisu úvěrové smlouvy, v této lhůtě musí najít nemovitosti a doložit nákup nemovitosti. Wüstenrot garantuje zachování úrokové sazby podle hodnoty v okamžiku podání žádosti o úvěr. Bez poplatků je zpracování úvěru, vedení úvěrového účtu, všechna čerpání i mimořádné splátky. Pro získání úvěru není podmínkou uzavření stavebního spoření ani využívání dalších produktů. V případě OSVČ banka umožňuje výpočet příjmu z obratu. Sankce v případě, kdy úvěr nevyčerpáte je 3 % z nevyčerpané výše úvěru. Bez sankce je nedočerpání do 20 % schváleného úvěrového rámce.

Hypoúvěr Garant od Buřinky

Úvěr je možné splácet od 5 do 30 let, nejvýše však do 70 let věku klienta. Po celou dobu splácení je garantována maximální hranice úrokové sazby ve výši 5 %. Klient může žádat o úvěr v objemu 300 000 až 5 000 000 Kč. Omezením je, že úvěr lze využít výhradně na nákup nemovitosti. O úvěr je možné žádat ještě před pořízením samotné nemovitosti. Kupní smlouvu a vznik zástavního práva k příslušné nemovitosti musí doložit do 12 měsíců od podpisu smlouvy, a to bez možnosti prodloužení. Lhůta na čerpání úvěru činí rovněž 12 měsíců. Produkt umožňuje sjednání úvěrového limitu podle momentálních příjmů v době schvalování úvěru – po výběru a koupi příslušné nemovitosti se tak už dokládat nemusejí. Při nečerpání úvěru nehrozí žádná sankce, ledaže by zbývalo dočerpat více než 20 % celkového objemu úvěru. V takovém případě pojišťovna může udělit sankci v maximální výši 10 000 Kč, což je výhoda oproti Wüstenrot a Modré pyramidě.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz