Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zveme vás na Festival volného času Prahy 13

Poslední srpnový den odstartoval Festival volného času Prahy 13. Už posedmé se můžete těšit na plejádu nejrůznějších akcí a námětů pro využití volného času dětí, mládeže i dospělých. Festival vám představí širokou škálu organizací, spolků, sdružení a klubů s ještě širší nabídkou aktivit ze všech oblastí – od sportu, turistiky, hudby, divadla, přes tvůrčí činnosti až po chovatelství. Nabídka bude nejen zajímavá, ale i pestrá, takže věříme, že z programu, který najdete také na www.praha13.cz, si vybere úplně každý.

Program festivalu

sobota 31. srpna

9.00 – 18.30 Memoriál Libora Topolánka – turnaj juniorů v hokejbalu na hřišti HC Kert Park Praha v Kolovečské ulici

V průběhu celého dne budou mít zájemci o hokejbal možnost vyzkoušet si tento sport a informovat se o možnosti se mu věnovat.

neděle 1. září

10.00 Cyklistická vyjížďka Karlštejn – Stodůlky – Karlštejn

Start je v Centrálním parku u Kuželkárny. Cíl je na stejném místě. Vítáni jsou kromě členů CSS i všichni zájemci o cyklistiku, kteří tuto náročnou trasu zvládnou.

pondělí 2. září

 Letní kino – Kinobus 2019

Začátek projekce je ve 20.30 hodin na Slunečním nám. Promítat se bude česká komedie o tom, jestli to mají v životě snazší muži nebo ženy Po čem muži touží. Hrají: Anna Polívková, Jiří Langmajer, Matěj Hádek, Táňa Pauhofová, Jiří Havelka, Lenka Vlasáková...

úterý 3. září

10.00 Pétanque v Domě sociálních služeb Lukáš

7. ročník turnaje v pétanque O pohár starosty Prahy 13. Již 7 let podporuje městská část Praha 13 pravidelné tréninky pétanque pro seniory. Chcete se přidat? Zeptejte se přímo na turnaji trenéra seniorů nebo hráčů samotných na podrobnosti, zúčastněte se tréninku a sami uvidíte, co všechno vám pétanque může dát!

Letní kino – Kinobus 2019

Začátek projekce je ve 20.30 hodin na Slunečním nám. Uvidíte akční sci-fi film (z produkce USA) z roku 2018 režiséra Rubena Fleischera Venom.

středa 4. září

14.00–17.00 Den otevřených dveří pro zájemce o tenis v tenisové hale v Zázvorkově ulici

Akce je určena zejména pro mladé zájemce o tento sport – i pro úplné začátečníky. Budou mít možnost si vše vyzkoušet pod odborným vedením zkušených trenérů.

Letní kino – Kinobus 2019

Začátek projekce je ve 20.30 hodin na Slunečním nám. Promítat se bude česká romantická komedie LOVEní s Ester Geislerovou v hlavní roli. Před projekcí vystoupí od 19.30 kladenská kapela The Furnitures.

čtvrtek 5. září

14.30–17.30 Den otevřených dveří pro zájemce o badminton v tenisové hale v Zázvorkově ulici

Akce je určena zejména pro mladé zájemce o tento sport – i pro úplné začátečníky. Budou mít možnost si vše vyzkoušet pod odborným vedením zkušených trenérů.

16.00–18.00 Podvečerní pochody Prahou

Tradiční pochod pořádaný Klubem českých turistů. Start od 16.00 do 18.00 od stanice MHD Malá Chuchle, cíl u radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí od 17.30 do 19.30.

Letní kino – Kinobus 2019

Začátek projekce ve 20.30 hodin na Slunečním nám. Promítat se bude animovaná rodinná komedie z produkce USA Ferdinand od tvůrce a režiséra filmů Doba ledová Carlose Saldanhy.

sobota 7. září

9.00–17.00 Turnaj v hokejbalu

Turnaj se koná na hokejbalovém hřišti HC Kert Park Praha v Kolovečské ulici. V průběhu celého dne budou mít zájemci o hokejbal možnost vyzkoušet si tento sport a informovat se o možnosti věnovat se mu v budoucnu.

10.00 Beach volejbalový turnaj veteránů 100+

Tradiční volejbalový turnaj smíšených dvojic se součtem věku dvojice 100+ v beach volejbalovém areálu Jeremi sport v Nových Butovicích.

10.00–12.00 Ukázka z činnosti oddílu Judo Bivoj v Centrálním parku u Kuželkárny

Ukázky jsou určeny především pro zájemce, kteří by se v budoucnu chtěli tomuto sportu věnovat. Tréninky v Praze 13 probíhají v několika školách, více na www.judobivoj.cz.

13.00–17.00 Seznámení s florbalem

Oddíl Olymp Florbal předvede zájemcům ukázky tohoto populárního sportu v Centrálním parku na hřišti u Kuželkárny a umožní každému, aby si tento populární sport pod dohledem trenérů na místě vyzkoušel.

14.00–17.00 Odpoledne s fotbalem

Fotbalový oddíl TJ Sokol Stodůlky přivítá na svém hřišti v Kuncově ul. (u kostela) především nejmenší zájemce – budoucí fotbalisty. Zveme všechny děti ročníků narození 2009–2015. Akce proběhne zábavnou formou, kdy si všichni malí zájemci vyzkouší na několika stanovištích své pohybové a fotbalové dovednosti. Na každého účastníka čeká odměna. Připraven je bohatý ukázkový program. Fotbalový oddíl Sokola Stodůlky je největším klubem městské části, aktuálně má 8 mládežnických týmů a 3 týmy dospělých.

neděle 8. září

9.00 Pokračování turnaje v hokejbalu

Turnaj pokračuje na hokejbalovém hřišti HC Kert Park Praha v Kolovečské ulici. Předpokládané vyhlášení vítězů v 15.00.

10.00 Běh Metropole v Centrálním parku u Kuželkárny

Prezence účastníků 9.15–9.45, start v 10.00. Závod je součástí seriálu veřejných běžeckých závodů pořádaných v městských částech Prahy, kdy základní myšlenkou a cílem je podpořit zdravý životní  styl Pražanů všech věkových kategorií a podnítit sounáležitost závodníků – občanů ke své městské části. Každý účastník závodu od dětí po seniory reprezentuje svou městskou část dle místa svého trvalého bydliště a svým startem v závodu jí přináší bod. Na konci seriálu určí součet všech bodů ze všech závodů pořadí městských částí Prahy a nejsportovnější městskou část Prahy. V celkových výsledcích je Praha 13 zatím na medailové pozici.

18.00 Divadelní představení souboru D13 v KD Mlejn, Kovářova 1615/4

Představení hry Oscara Wilda Ideální manžel. Stará Anglie, éra pošetilých ideálů, ale také doba, kdy ctnost a láska vítězila nad veškerým zlem. Připravte se na kolotoč zákeřných intrik, přetvářek, politických praktik a omezených postojů v konverzační komedii v podání ochotnického Divadla D13.

pondělí 9. září

14.30–17.30 Den otevřených dveří pro zájemce o badminton v tenisové hale v Zázvorkově ulici

Akce je určená zejména pro mladé zájemce o tento sport – i pro úplné začátečníky. Budou mít možnost vše si vyzkoušet pod odborným vedením zkušených trenérů.

úterý 10. září

10.00 FitMAMI

Cvičení pro maminky s dětmi v Centrálním parku U Kuželkárny. Ukázková hodina speciálního cvičení pro maminky s dětmi na mateřské dovolené. Tato ukázková hodina je určena pro nové zájemkyně, které by se chtěly zapojit v budoucnu do této skvělé a užitečné aktivity.

10.00–12.00 a 14.00–19.00 Domeček s příchutí – Námořnická plavba

Bohatý dopolední a odpolední program v budově a zahradě Domu dětí a mládeže Stodůlky, při kterém dům dětí představí svou činnost.

Pódiový program – divadlo, kouzelník, hudební a taneční vystoupení. Těšit se můžete na kouzelnickou show Jakuba Bílka, divadlo Láry Fary a pohádku O třech námořnících, kapelu Floosband, zpěváka Jakuba Cinibulka, vystoupení tanečních a hudebních kroužků DDM, keramickou výstavu Podmořský svět, námořnické dílny včetně malování na obličej a „tetování“, IT zónu (přihlašování na volná místa v kroužcích, tisk přihlášek pro přihlášené)...

16.00–18.00 Odpoledne s kopanou na hřišti SK Motorlet

Oddíl kopané SK Motorlet zve všechny, především malé zájemce o fotbal, na hřiště SK Motorlet v Jinonicích, kde je pro ně připraven bohatý seznamovací program.

středa 11. září

14.00–18.00 Odpoledne s megabajty ve Fakultní základní škole Trávníčkova 1744

Společnost TIB připravila pro všechny zájemce o IT techniku (počítače, programy a zařízení) nevšední odpoledne s ukázkami nejpokročilejší techniky a technologií. Na programu jsou ukázky a workshopy z kroužků programování – Baltík, Scratch, C#, Java, Unity, HTML a robotiky – WeDo, Mindstorms, Ozobot, Micro:bit, Arduino, Mbot, 3D modelování a tisk.

14.00–17.00 Den otevřených dveří pro zájemce o tenis

Akce v tenisové hale v Zázvorkově ulici je určena zejména pro mladé zájemce o tento sport (i pro úplné začátečníky). Budou mít možnost si vše vyzkoušet pod odborným vedením zkušených trenérů.

čtvrtek 12. září

14.30–17.30 Den otevřených dveří pro zájemce o badminton

Akce v tenisové hale v Zázvorkově ulici je určena zejména pro mladé zájemce o tento sport i pro úplné začátečníky. Pod odborným vedením zkušených trenérů budou mít možnost vše si vyzkoušet.

pátek 13. září

9.00–17.00 5. ročník Pražského medobraní – před radnicí

Největší jednorázový trh s medem – prodej medu a výrobků z medu, ochutnávka medů a medovin, pestrý doprovodný program nejen o včelách a medu pro děti i dospělé.

Doprovodný program

9.00–12.00 a 13.00–17.00

Všechny děti budou mít možnost vyzkoušet si svou řemeslnou zručnost a dokonce si i něco vyrobit pod dohledem zkušených instruktorů společnosti Kutil Junior

9.00 – 12.00

Český červený kříž – ukázky první pomoci a ukázky další činnosti ČČK

9.00–13.00

Studio Beluška bude předvádět praktické ukázky cvičení pro zlepšování zraku Batesovou metodou

14.00

Sebeobrana – škola sebeobrany a ukázky z činnosti spolku Luční květy

15.30

Ukázkové vystoupení sportovního aerobiku v podání Fit Station

16.00

Vystoupení souboru Mirabel – irské tance a výuka irských tanců pro případné zájemce

 17.00

Ukázkové cvičení fitMAMI – cvičení maminek na mateřské s dětmi

pátek 13. září

 16.00–18.00 Odpoledne s hasiči na Slunečním nám. – pod radnicí

Představení činnosti našich sborů dobrovolných hasičů Stodůlky a Třebonice, včetně ukázek techniky a soutěží pro děti.

sobota 14. září

8.30–9.30 Emilova jízda – na Slunečním nám. budou před startem k vidění veteránská vozidla

Emilova jízda je každoroční akce Praga klubu pořádaná na počest znalce a nejvýznačnějšího sběratele vozů značky Praga pana Emila Příhody. Start letošního ročníku, v pořadí už jednadvacátého, proběhne ve spolupráci s městskou částí Praha 13. Vozidla by měla na Sluneční náměstí přijíždět v rozmezí 8.00–9.30 hod., kdy je předpokládán start. Účast veteránů není omezena jen na značku Praga. Zájemci si tak budou moci prohlédnout pestrou skladbu vozidel, která dříve brázdila, a někdy brázdí i dnes, silnice u nás i v zahraničí. Všechna pak odstartují na tradiční jízdu do Lán – muzea veteránů. Cíl bude opět na Slunečním náměstí, kam vozy dorazí v odpoledních hodinách.

10.00 Bikila Abebe Memorial Run – v Centrálním parku u Kuželkárny

Na památku dvojnásobného olympijského vítěze pořádá Etiopská komunita v Praze pod záštitou České lékařské komory Jana Evangelisty Purkyně běžecké závody pro zdraví a pro radost určené pro všechny věkové kategorie amatérských běžců – i začátečníků.

14.00–17.00 Festivalové odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny

  • 14.00 Šermířská pohádka a vystoupení skupiny historického šermu. Následně ukázka cvičení s katanou – japonským mečem.
  • 14.00–17.00 Skautské odpoledne – program pro děti i dospělé si připravilo středisko Vatra.
  • 14.00–17.00 Svou činnost představí TOM Filištíni Klubu českých turistů.
  • 14.00 Na hřišti bude probíhat lehkoatletické odpoledne s SK Aktis Praha završené běžeckými závody pro nejmenší.
  • 15.00 Bude zahájen tradiční kulturní program s názvem Kultura do ulic, na kterém vystoupí několik hudebních skupin.
  • 15.30 Ukázky sportovního aerobiku předvede skupina FitStation.cz.

11.00–18.00 Ohrada Food Fest Kastrol

Již pátý ročník rodinného festivalu skvělého jídla, pití a dobré nálady – před restaurací a ve dvoře restaurace na Ohradském nám. Více na www.ohrada-food-fest.cz.

neděle 15. září

9.00–13.00 Den otevřených dveří v centru Avaloka

Podtitulem projektu Avaloka je: Škola tradičních umění. Cílem projektu a jeho aktivit je radostné prožívání života a osobní rozvoj člověka pomocí studia. V centru probíhají kurzy a cvičení bojových umění a kultury se zaměřením na děti i dospělé. Centrum Avaloka najdete v Bellušově ulici.

9.30 Badmintonový turnaj rodičů s dětmi

Turnaj pořádá v tenisovém centru Lužiny v Zázvorkově ulici Badmintonový klub Aktiv Lužiny.

13.00 Lužinská liga mládeže – badmintonový turnaj mládeže

Tradiční turnaj pořádá v tenisovém centru Lužiny v Zázvorkově ulici Badmintonový klub Aktiv Lužiny.

úterý 17. září

16.30–17.30 Ukázkové cvičení Taekwondo

Taekwondo klub zve všechny případné zájemce o tento sport na ukázkové cvičení na hřiště Fakultní základní školy prof. Otokara Chlupa ve Fingerově ulici v Nových Butovicích.

středa 18. září

15.00–19.00 Po 13. rovnoBĚŽCE

Unikátní rodinná hra, která provede účastníky zajímavými místy Prahy 13. Na jednotlivých místech budou účastníci plnit hádanky a šifry, jejichž vyřešení zadají do aplikace vytvořené pro tuto hru. Ta jim pak ukáže, jak a kam postupovat dál. Pro hru je třeba mít s sebou chytrý mobilní telefon. Start před radnicí (15.00–16.30), cíl v Domě dětí a mládeže v Chlupově ulici (do 19.00).

čtvrtek 19. září

15.00–18.00 Skateboardový workshop na třináctce

Skateboardový workshop ve Skate parku Lužiny v Chlupově ulici – pro začínající jezdce z řad dětí a dospívající mládeže v Praze 13. Pořádá Proxima sociale, o.p.s.

17.00 Atletické odpoledne TJ Stodůlky Praha

Na tradičním atletickém odpoledni na hřišti Fakultní základní školy prof. Otokara Chlupa ve Fingerově ulici se mohou všichni zájemci zapojit do sportovních atletických her, připravených hlavně pro děti, které se dosud atletice nevěnovaly.

sobota 21. září

9.00–17.00 Sportovní den SK Velká Ohrada

Na celodenní sportovní akci v Centrálním parku u Nepomuckého rybníka pod tubusem metra se představí se svou bohatou činností SK Velká Ohrada. Všichni návštěvníci se mohou zapojit do sportování. Připraveny jsou disciplíny ryze sportovní, jako je plnění Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, i netradiční, sportovně – zábavné, ale i ukázky florbalu. Ani letos nebude chybět ukázka flyboardingu – nového adrenalinového sportu. Vystoupení profi letců se předpokládá v 11.00 a v 15.00 hodin.

10.00–12.00 Ukázka z činnosti oddílu Judo Bivoj

Ukázky v Centrálním parku u Kuželkárny jsou určeny především pro zájemce, kteří by se v budoucnu chtěli věnovat tomuto sportu.

10.30–19.00 Zažít město jinak

Zajímavý zážitkový program v prostoru před Czech Foto Center u metra Nové Butovice, který již podruhé připravili butovičtí podnikatelé a obyvatelé. Na programu jsou hudební vystoupení, taneční vystoupení skupiny Lučinka, salsa workshop, hry, soutěže a kreativní dílny pro děti i dospělé... Chybět nebude grilování, další občerstvení ani celodenní volný vstup do galerie Czech Photo Centre.

12.00 Veřejný šipkový turnaj v restauraci Bunkr na Lužinách

Veřejný turnaj pro všechny zájemce o sportovní šipky pořádá spolek Šipkaři Prahy 13.

13.00–14.00 Cvičení TaiChi v Centrálním parku u Kuželkárny

Ukázky jsou určeny především pro zájemce, kteří by se v budoucnu chtěli věnovat tomuto sportu.

14.00 Florbal na invalidních vozících

Spolek Flor-In pro vás na hřišti v Centrálním parku u Kuželkárny připravil ukázky florbalu na invalidních vozících. Po ukázkovém zápase budou mít zájemci možnost vyzkoušet si, jak se jezdí a hraje na vozíku.

14.00 – 16.30 Basketbalový turnaj Král bubliny

Tradiční turnaj v nafukovací hale v Kuncově ul., pořádaný BA Sparta Praha, je určený pro nové zájemce, začátečníky i pokročilé ve věku 11 let a mladší. V rámci turnaje budou účastníci rozděleni do týmů podle věku a výkonnosti a budou si moci vyzkoušet nejen basketbal, ale také další míčové hry.

14.00–21.00 Zažít město jinak v Řeporyjích

Můžete se těšit na vernisáž mezinárodní výstavy mladých umělců Pick ‚n‘ Mix v galerii Bubec, na vystoupení žáků ZSUŠ – Škola pro radost pod názvem Kytarový Gang, na hudební program v zahradě Bubec, výtvarné workshopy pro děti, na ukázkovou hodinu arteterapie pro děti, program pro teenagery – graffiti na legálu a skateové překážky. Program bude probíhat v Uměleckém studiu Bubec, na Zahradě Bubec a v části ulice Tělovýchovná.

neděle 22. září

9.30–13.00 Den otevřených dveří v SK Hala Lužiny

Ve Sportovní hale Lužiny jsou pro návštěvníky připraveny ukázky činnosti všesportovních oddílů a cvičení dětí. Do všech ukázek se mohou návštěvníci zapojit a tyto sportovní aktivity si vyzkoušet.

13.00 Představení florbalového oddílu Panthers

Oddíl Panthers je připraven všechny zájemce zasvětit do této moderní, oblíbené a málo známé kolektivní míčové hry ve Sportovní hale Lužiny v Bellušově ulici.

13.00 Sportovní odpoledne s SK Hala Lužiny na hřišti ZŠ Janského na Velké Ohradě

Tradiční sportovní odpoledne zahrnuje orientační běh pro školáky a rodiče s předškolními dětmi do Prokopského údolí a dále ukázky rekreačních sportovních her – lakros, kin-ball, kanjam, lukostřelbu, nudlo-ball, ballo-ball a další.

úterý 24. září

9.00–16.00 Podzimní hraní v knihovně Lužiny

Návštěvníci knihovny, zejména rodiče s dětmi, budou mít možnost vyrábět různé věci z přírodních materiálů, látek, korálků apod.

středa 25. září

12.00–19.00 Podzimní hraní v knihovně Lužiny

Pro návštěvníky knihovny, zejména rodiče s dětmi jsou připraveny různé soutěže a kvízy a také magnetická stavebnice.

čtvrtek 26. září

9.45 Svatováclavský pochod z NW holemi

Městská část Praha 13 a Středisko sociálních služeb Prahy 13 zvou nejen seniory na již tradiční Svatováclavský pochod. Start je v 10.00 od Střediska sociálních služeb Prahy 13 – cíl je u prameniště Motolského potoka. Zde pochodníci uctí památku sv. Václava, patrona české země. Čeká na ně také připravený táborák s opékáním buřtů. Více na www.sssp13.cz.

16.00 – 17.00 Koncerty pěveckých sborů na radnici

Tradiční koncerty dětských pěveckých a hudebních souborů působících při školách v Nových Butovicích – od 16.00 koncert sborů Kulíšci a Noctuella, od 17.00 koncert souborů Klíček a Notečka.

sobota 28. září

10.00–17.00 Pražské věže s Prahou 13 – 22. ročník

Start i cíl jsou před radnicí na Slunečním nám. Turistická akce s možností seznámit se s památkami v našem okolí – tentokráte směrem na Zličín a Řepy. Akce je součástí celostátní série hledání a navštěvování věží a věžiček.

10.00–18.00 KUK ve Mlejně

Festival v plenkách. Program pro děti do 3 let a jejich rodiče. Program přinese jak divadelní představení pro tuto věkovou kategorii, tak i kreativní hravou zónu a pohybové workshopy pro nejmenší.

10.00–19.00 Výstava hub v obřadní síni radnice

Česká mykologická společnost pořádá na radnici Prahy 13 výstavu hub, doplněnou soutěžemi pro děti a osvětovými přednáškami. Po celou dobu výstavy budou určovány donesené houby a podávány odborné informace k vystaveným houbám.

13.00–17.00 Svatováclavské slavnosti na Slunečním nám. – pod radnicí

14.00 Voříškiáda – soutěž o nejhezčího voříška Prahy 13

Neváhejte s sebou vzít i toho svého psího miláčka a zúčastněte se soutěže o Nejhezčího voříška.

Koncerty

orchestru Šarbilach, skupiny Motovidlo a písničkářů Slávka Maděry a Zuzany Vilímové v jejich společném hudebním projektu VILMA.

Akce Helppes

seznamte se s činností centra výcviku psů pro postižené. Uvidíte, jakým způsobem jsou asistenční psi cvičeni. Jejich asistenti rádi odpoví na vaše dotazy týkající se vašich psích miláčků. Také se dovíte, jakou formou můžete této neziskovce pomoci.

Kutil Junior

pro děti je připravena možnost vyzkoušet si svou řemeslnou zručnost a dokonce si i něco vyrobit, a to pod dohledem zkušených instruktorů.

 PROSAZ

nebudou chybět stánky s výrobky chráněných dílen PROSAZu a šperkařské stánky.

 Trenažer jachtingu od Orthodocks Yacht Clubu

zájemci budou mít možnost vyzkoušet si „jízdu na plachetnici“.  Modely – firma Domanský – modely připravila pro děti ukázky leteckých a  jiných modelů, ukázky létání, soutěž...

Pole sport a pole art

cvičení u tyče v podání studia Dance Heaven.

neděle 29. září

9.30–18.00 Výstava hub v obřadní síni radnice

Česká mykologická společnost pořádá výstavu hub, doplněnou soutěžemi pro děti a osvětovými přednáškami. Po celou dobu výstavy budou určovány donesené houby a podávány odborné informace k vystaveným houbám.

10.00–18.00 KUK ve Mlejně

Festival v plenkách. Program pro děti do 3 let a jejich rodiče. Program přinese jak divadelní představení pro tuto věkovou kategorii, tak i kreativní hravou zónu a pohybové workshopy pro nejmenší.

úterý 1. října

10.00 Lukiáda 2019

Soutěže ve sportovních i nesportovních disciplínách pro seniory ve Středisku sociálních služeb Prahy 13. Od 14.30 vyhodnocení Lukiády a program s hudbou, tancem a občerstvením k oslavě Dne seniorů ve Spolkovém domě.

neděle 6. října

18.00 Koncert FZUŠ Stodůlky v KD Mlejn

V tradičním závěru festivalu představí Fakultní základní umělecká škola Stodůlky svou činnost ve všech svých uměleckých oborech.

Představí se hudební, pěvecké i dramatické obory v rámci koncertu a výtvarný obor výstavou.

Připravili Bohdan Pardubický a Eva Černá