Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jaké bude září ve Mlejně?


Po prázdninovém provozu otevře Kulturní dům Mlejn opět své dveře návštěvníkům. Co jsme pro vás nejen na první školní měsíc připravili? To se dozvíte v imaginární procházce budovou.


Hned u vstupu vás přivítají naše milé recepční, které vám představí nabídku kulturních pořadů, kurzů pro děti, dospělé i seniory nebo poradí, kudy se na vybranou akci dostat. Doslova za rohem od červené recepce najdete velký multifunkční sál, kde se koná většina kulturních pořadů. V září tu pro vás chystáme koncert Karla Plíhala, Divadlo Bolka Polívky nebo mezinárodní festival pro děti a mládež Assitej. Každou neděli odpoledne se sál jako mávnutím kouzelného proutku promění v bažinu, tajuplný les nebo příbytek neposlušných kůzlátek a bude patřit divadlu pro děti. Abychom malým návštěvníkům čekání na neděli zkrátili, od pondělí do středy zase mávneme proutkem a sál proměníme v tělocvičnu cirkusových kurzů, kde se malí cirkusáci mohou pravidelně setkávat. A když budou pověšené všechny ty šály a hrazdy a natažený akrobatický koberec, po skončení dětských kurzů nabídneme pozemní i vzdušnou akrobacii také dospělým. Pro ty opravdu zapálené připravujeme na třetí zářijový víkend nultý ročník setkání vzdušných akrobatů Prague Aerial Convention. Nabídne workshopy pod vedením špičkových lektorů, jako jsou Franceska Hyde (UK) nebo Stéphanie N'Duhirahe (CH), přednášku fyzioterapie pro akrobaty nebo vzdušný kabaret. Další červené dveře nás zavedou do foyer. Právě tady každé úterý přivítáme ty úplně nejmenší. Spolu s rodiči si v naší Baby kavárně užijí cirkusovou hernu a další aktivity doplněné nabídkou kávy, zdravých svačinek a vynikajících zákusků. Jednou za měsíc zde projekt Retrokavárna nabídne příjemné posezení seniorům a od poloviny září se každé středeční odpoledne foyer otevře tvořivcům, kteří mají chuť vdechnout nový život již vyřazeným materiálům. K dispozici budou šicí stroje a další potřeby, díky nimž si můžete vyrobit třeba nákupní tašku ze starého reklamního banneru nebo sáčky na ovoce a zeleninu z vytříděných záclon. Dílna je otevřena i úplným začátečníkům, kterým s jejich prvními recyklačními projekty rádi pomůžeme.


Teď už ale vzhůru do prvního patra, kde to žije pohybem a hudbou. Nejprve nakoukneme do sálu se zrcadly. Tady od října chystáme hodiny moderního tance pro malé i velké zájemce. Hned první školní den tu opět začnou pravidelné zkoušky folklorního soubor Lučinka, který po celé září přijímá nové členy z řad dětí i dospělých. A když se v sále zrovna netančí, zkouší tu divadlo děti z dramaťáku. Vedlejší sál zaplní v průběhu celého pracovního týdne lekce pilates, cvičení pro seniory, cirkusová přípravka nebo pozemní akrobacie. Poslední dveře patří hudební učebně, kde vás zkušení lektoři naučí hře na kytaru, ukulele, bicí, violoncello a klavír nebo klasickému zpěvu.

Cestou k východu nahlédneme ještě do keramické dílny v suterénu budovy. Pro velký zájem o výrobu točené a modelované keramiky rozšiřujeme kapacitu kurzu a přidáváme nové časy.


Poslední zastavení bude patřit školákům a jejich učitelům. Abychom jim zpříjemnili návrat do lavic, nabízíme interaktivní programy Hodina hudebky jinak a Hodina tělocviku jinak. Pomocí zábavných her si děti v inspirativním prostředí naší hudebky osvojí rytmus, intonaci, hudební názvosloví i hru na různé nástroje. Hodina tělocviku jinak těží z bohatých zkušeností našich lektorů a nabízí studentům základy žonglování, balančních technik, pozemní i vzdušné akrobacie s důrazem na správné protažení a zdravé zacházení s tělem.


Více informací o programu a kompletní nabídku kurzů najdete na www.mlejn.cz. Tak brzy na viděnou.

Eva Roškaňuková