Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Manželé Zátopkovi

Manželé, jež pojila nejenom láska ke sportu, ale i stejné datum narození – 19. září 1922. A stejně tak je unikátní, že v roce 1952 na olympijských hrách v Helsinkách získali ve stejný den oba dva zlatou medaili. V září letošního roku uplyne od jejich narození 99 let.

Emil Zátopek, čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu, držitel osmnácti světových rekordů, celosvětově známý a uznávaný sportovec, na jehož počest se každoročně pořádá Běh rodným krajem Emila Zátopka, se k lehké atletice dostal vlastně náhodou. A to v roce 1941, kdy ho jeden z učitelů v Baťově průmyslové škole ve Zlíně donutil k účasti na tradičním běhu městem. Umístil se na druhém místě. A to byl pro něho impuls, aby se začal běhání více věnovat.

Také Dana Ingrová, později Zátopková, byla výborná atletka a olympionička. I ona se k hodu oštěpem dostala náhodou. Na vysoké škole, kdy jej upřednostnila před házenou, které se do té doby věnovala. Na letních olympijských hrách v Helsinkách získala zlatou medaili v hodu oštěpem. V roce 1960 pak stříbrnou na letních olympijských hrách v Římě. Do historie se zapsala i jako držitelka posledního světového rekordu v hodu dřevěným oštěpem.

Se svým budoucím manželem se seznámila na jaře roku 1948 při závodech ve Zlíně. Prý ji okouzlil svou neuvěřitelnou obětavostí. Po krátké známosti přišel Emil Zátopek s návrhem, že by se mohli vzít. V zápisníku měl uvedeny dvě manželské zásady: „Nesmí to být nuda!“ a „Nesmí to být vězení!“. Hned po olympiádě v Londýně, kde si při procházce po Piccadilly Circus zakoupili ve zlatnictví prstýnky, se v Uherském Hradišti vzali. Společný život, který trval krásných 52 let, prožili v Praze. Dana byla pro svého manžela nejen celoživotní partnerkou, ale také oporou. Oslovovala ho přezdívkou „Ťopek“. Ani v pokročilém věku neopustil tento manželský pár jejich dětský, hravý pohled na život a vzájemné špičkování. Do kin právě vstoupil nový český životopisný film režiséra Davida Ondříčka „Zátopek“, který vypráví jak o jeho osobním, tak i sportovním životě. Film vznikl za osobní podpory paní Dany Zátopkové.

-red-