Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Křížem krážem Prahou 13

Příběh projektu Křížem krážem Prahou 13 se začal psát již v květnu loňského roku, kdy se tým Robomeow zúčastnil Ideathonu, což je 24 hodinový nápadový maraton Prahy 13, kde přihlášení účastníci mohou pomoci vyř eš it některé problé my naší městské části díky pohledu „z venčí“. V pořadí pátý Ideathon byl zaměřený na dopravu, bydlení, volnočasové aktivity a životní prostředí. Tříčlenné týmy přihlášených dobrovolníků spolu s odborníky využily své kolektivní znalosti a kreativitu k nalezení inovativních řešení naléhavých výzev, které trápí obyvatele naší městské části. Soutěžní tým Robomeow načrtl hrubý rámec zajímavého projektu Křížem krážem Prahou 13, který jsme na ÚMČ Praha 13 dopracovali do detailů, následně realizovali a nyní jej předkládáme všem obyvatelům. Věříme, že projekt zábavnou formou přispěje k lepšímu poznání našeho společného bydliště.


Městská část Praha 13 je známá jako rozlehlé sídliště, ale původně se jedná o starobylou zemědělskou krajinu s usedlostmi s původem již ve 13. století. Území je velmi členité. Z jihu je ohraničeno Prokopským a Dalejským údolím a ze severu parkem Háje – Vidoule. Na západě navazuje kulturní zemědělská krajina Českého krasu a na východě leží čtvrti Radlice a Jinonice. Městskou částí protéká Prokopský potok, který tvoří pomyslnou zelenou páteř s navlečenými korálky - retenčními nádržemi. Bytové komplexy Nové Butovice, Lužiny, Stodůlky a Velká Ohrada byly zasazeny mezi staré zemědělské osady, které si mnohde zachovaly svou původní tvář. Máme radost, že zdejším obyvatelům můžeme nabídnout kombinaci geohry a turistické poznávací stezky, díky níž lze naši městskou část poznat o trochu lépe.

Projekt lze uchopit několika způsoby. Je možné se vydat na stezku, která Vás zavede k důležitým místům naší městské části. V historických, přírodních i moderních urbanizovaných lokalitách je rozmístěno 13 dřevěných sloupků s QR-kódy, které odkazují k informačním článkům na webu MČ Praha 13. Články se vždy váží k danému místu.


V úvodu každého článku je souhrn témat, o kterých je dále šířeji pojednáno pro ty zvídavější z nás. Jednotlivé body je také možné navštívit postupně zvlášť, nebo lze hru pojmout jako rodinný či školní výlet o délce asi 17 km po krásách a zajímavostech naší městské části. Jednotlivé články s fotografiemi lze pročíst i z tepla domova, protože všechna stanoviště jsou popsána na webu městské části nebo v mobilní aplikaci Praha 13 v mobilu pod dlaždicí Křížem krážem Prahou 13.


Trasa je určena pro středně zdatné turisty, s jistými omezeními je možné ji projet i s terénním kočárkem. Na kole ji lze projet také, ale to spíše nedoporučujeme. Pěší turistika je nejodpočinkovější a nejkrásnější činnost, kterou v přírodě můžete podnikat. Když chceme krajinu i město poznat do nejmenších detailů, musíme ji projít pěšky. Možná vás překvapí, že je vedena převážně přírodou mimo hlavní zástavbu. Lze si zvolit vlastní způsob a naplánovat si trasu i na více etap.


Trasa není nijak značená, je potřeba použít vlastní papírovou mapu nebo některou z aplikací v chytrém mobilu a najít si vlastní cestu. Doporučená trasa je k nalezení na webu naší městské části nebo opět v mobilní aplikaci Praha 13 v mobilu. Cílem je navštívit všech 13 stanovišť, kterými jsou: 

  1. Okolí stanice metra Nové Butovice, Trifot, Centrum fotografie
  2. Hemrovy skály, Prokopské a Dalejské údolí
  3. Arboretum Albrechtův vrch, sopky, meandry, Asuán
  4. Centrální park Prahy 13, vodní plochy, umělecká díla, sport, kultura
  5. KD Mlejn jako kulturní centrum Prahy 13
  6. Prameniště Prokopského potoka, Panská zahrada
  7. Kostel sv. Jakuba Staršího, historie Stodůlek
  8. Tápadní město, Britská čtvrť
  9. Krteň, Chaby, památná lípa, královská cesta
  10. Třebonice
  11. Údolí a prameniště Motolského potoka
  12. Hájčí dvůr, Kaple sv. kříže, PP Háje
  13. Sluneční náměstí, radnice, Komunitní centrum sv. Prokopa,historie Jihozápadního města

Při rodinném nebo školním výletě se i děti mohou naučit pracovat s papírovou mapou v terénu. Pro učitele může být hra inspirací k dalším výukovým programům prvouky, zeměpisu, přírodopisu, občanské nauky aj. v terénu i ve třídě.


Co na cestu potřebujete?

  • skener QR-kódů v mobilním telefonu
  • papírovou turistickou mapu nebo mapu v aplikaci mobilu
  • vhodné oblečení a obuv i do přírody, svačinu a pití
  • dobrou náladu a odvahu 

Dana Céová