Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Spojeni úplňkem

Michaela Vodičková je lektorka angličtiny a překladatelka. Po náročném pracovním týdnu se jako většina z nás těší na víkendový volný čas. Kromě svých zálib se ale také o víkendech stala parťákem patnáctileté Lucce, která trpí autismem a mentálním postižením. 

Michaela se před více než dvěma lety zapojila do homesharingu a nyní, společně se svým mužem, dvě soboty v měsíci věnuje právě Lucce. Všichni společně chodí na procházky do lesa, vaří nebo pečují o zahradu. Lucka se na tyto soboty těší a dokonce překonala strach ze psů. A pejska, kterého Vodičkovi mají, si nyní dokáže pohladit, ač zpočátku nezvládla ani být v jeho přítomnosti. Každé takové malé vítězství ukazuje, jak jsou nové podněty důležité a jaké pokroky mohou děti díky homesharingu udělat. Z Vodičkových a Lucky se stal bezva tým a všichni se na společná setkání těší. A těší se samozřejmě i Lucčini rodiče, kteří díky tomu získali vzácný a tolik potřebný čas nejen na nezbytné povinnosti, ale i na sebe navzájem. 

Líbí se vám tento příběh a chcete se také stát kamarádem dítěti s mentálním postižením a zároveň tím pomoci rodinám, které o takové dítě pečují? 

Stačí mít chuť pravidelně věnovat svůj čas dítěti s postižením, vše ostatní se naučíte. Organizace Děti úplňku právě hledá nové hostitele. Přijďte na nezávazný informační Homesharingový večer 21. září nebo 4. října od 18.00 do 19.30 v Praze-Holešovicích. Více na www.DarujteOdpoledne.cz

Lenka Frišová