Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Březen ve Mlejně bude patřit festivalům

Stodůlecký Píseček, pražské kolo Porty a Festival sólové tvorby pro děti a mládež, to jsou festivaly, které každé jaro zavítají do Mlejna. Už 25. ročník soutěžní přehlídky Stodůlecký Píseček nabídne nejnovější tvorbu mladých a neprofesionálních divadelních souborů, inspirativní semináře a diskuze. Platforma pro setkávání studentských a amatérských souborů, jejichž tvorba vybočuje z tradičního proudu divadla zařazením experimentálních tvůrčích postupů nebo dalších uměleckých druhů, staví na příjemném neformálním prostředí. Soubory, které uspějí v krajském kole, budou doporučeny k výběru do mezinárodních kol přehlídek Mladá scéna a Šrámkův Písek, odkud při troše štěstí mohou pokračovat na celostátní Jiráskův Hronov.

Také Porta přinese příležitost pro začínající amatérské skupiny, hudebníky a autory v oblasti folku, country a trampských písní. Cílem soutěže je vyhledávat nové talentované umělce a usnadnit jim další postup na hudební dráze. Jednu z kapel, která v minulosti ocenění na Portě také získala, můžete ve Mlejně slyšet 24. března. Typické vícehlasy, výjimečně sladěné kombinace akustických kytar, kláves a dalších nástrojů v autorských skladbách dua Viktorin – Markytán představí dnes již legendární folková skupina AG Flek.

Festival sólové tvorby pro děti a mládež letos oslaví dvacáté narozeniny a svou dramaturgii tak příznačně zaměří na tvorbu pro starší diváky. Ty poprvé čeká novocirkusový kabaret sólových představení předních českých artistek a artistů, hudební projekt Hele nebo dokumentární představení Kláry Hajdinové reflektující téma úzkosti a depresí, které čím dál častěji postihují také mladé lidi. Na své si ale přijdou i malí diváci. Pro ně je připravena pohádka Prostě žába v podání Divadla u staré herečky, Fimfárum Tomáše Podrazila nebo cirkusové workshopy. „Jsem ráda, že se letos podařilo v takové míře zařadit tvorbu pro mládež. Kromě výběru kvalitních inscenací, které plní tradiční funkce divadla, je naší snahou dát divákům ještě něco navíc. Letos přinášíme diskuzi s psychoterapeutem, která bude následovat po představení V kruhu Kláry Hajdinové. Budeme si povídat o problematice úzkostných stavů a depresí, která je v souvislosti s uzavíráním škol kvůli covidu ještě aktuálnější než dříve. Letos poprvé na festivalu uvedeme také koncert, jako obvykle se zaměříme na rozvoj dětí pohybem na našich cirkusových workshopech a nebude chybět ani výstava. Snažili jsme se vytvořit atraktivní program pro všechny věkové skupiny, což se podle mého názoru podařilo. Věřím, že se žádné dítě v hledišti nebude nudit,“ doplňuje dramaturgyně festivalu Zuzana Drábová. Na konci měsíce se do Mlejna vrátí téma pomíjivosti okamžiku a to hned ve dvou projektech. Lenka Švolíková v inscenaci Sandwritten vsadila na manipulaci s objektem a akrobacii na laně, fotografka Natálie Skotáková téma uchopí netradičním způsobem, který promění divadelní sál v interaktivní výstavu. Projekt s názvem ...Jenž jednou pomine propojí v jedné chvíli na jednom místě tanec, hudbu, výtvarné umění a fotografii. Divákům nejprve nabídne hodinové pohybové představení s živým hudebním doprovodem, v jehož průběhu budou tanečníky současně skicovat malíři, natáčet vizuální umělci a fotografovat autorka konceptu. Během představení se diváci mohou volně pohybovat mezi umělci, stejně jako po jeho skončení, kdy právě vzniklá umělecká díla vytvoří vizuální instalaci.

Eva Roškaňuková