Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Baby boom v pražské zoo

V posledním předprázdninovém vydání vás pozveme na jedno z nejnavštěvovanějších míst naší metropole, do Zoologické zahrady hl. m. Prahy, která se v celosvětovém měřítku řadí mezi ty nejlepší. Její historie se začala psát před 85 lety, kdy 28. září 1931 prošli její bránou první návštěvníci.

Celých 85 let trvání zahrady je dobou neustálého rozvoje, zvelebování a budování. Dnes je celková plocha zoo 58 hektarů, z toho 50 tvoří plocha více než 150 expozic. Návštěvníci mohou navštívit 13 pavilonů, relaxační a herní areál pro děti i rodiče – Rezervaci Bororo, historickou štolu... a vidět převážnou část z více než 4 700 jedinců živočišné říše, z nichž největší pozornost budí samozřejmě mláďata.

„V pražské zoo jsme letos zatím přivítali přes 350 mláďat od více než 80 druhů,“ uvádí tisková zpráva pražské zoo z 5. května. „Mezi významné chovatelské úspěchy tohoto roku patří například sameček mravenečníka velkého Lecter nebo odchov mláďat jednoho z nejohroženějších ptáků světa – krasek krátkoocasých jávských. Mnoho fanoušků si brzy po svém narození získal hroch obojživelný, který dostal jméno Fanda, stejně jako malý sameček slona indického nebo gorilí mládě, které nečekaně porodila samice Shinda. V pražské zoo se radujeme také z mnoha dalších mláďat, která nejsou přímo v centru pozornosti návštěvníků. Mezi ně patří například  nezbední potomci zkušené surikatí matky Mopipi nebo malý bizon, který se narodil samici Žiletce.“

Zvířata a nádherné prostředí ale nejsou tím jediným, co stojí za pozornost. Zoo Praha se dlouhodobě podílí na chovu bezprostředně ohrožených živočichů, na jejich ochraně přímo v místě jejich výskytu a také na návratu odchovaných zvířat do volné přírody ve své původní domovině. Na www.zoopraha.cz najdete mimo jiné informace o řadě projektů – ochraně goril nížinných v Africe, záchraně gaviála indického v Indii nebo návratu koně Převalského do Mongolska.

Zoologickou zahradu můžete navštívit v červnu, červenci a v srpnu denně od 9 do 21 hodin.

Eva Černá