Pečená pražma v bylinkách se šťouchanými mandlovými bramborami
Pečená pražma v bylinkách se šťouchanými mandlovými bramborami
Suroviny:
celá ryba (pražma), sůl, citronová šťáva, bylinky -petržel, rozmarýn, bazalka, tymián, kopr, česnek, olivový olej, brambory, sůl, mandle, máslo
Postup:
Celou rybu řádně omyjeme, očistíme od šupin, vytrhneme žábry, lehce nařízneme na hřbetu, osolíme, do břišní dutiny vložíme bylinky, česnek a pečeme v troubě na pánvi s olejem (nebo můžeme na soli). Trouba by měla být předem vyhřátá, aby se ryba nedusila, ale pekla. Brambory oloupeme, uvaříme se solí do změknutí. Scedíme a šťouchadlem rozdrtíme, pak teprve přidáme máslo a nakonec mandle, případně dosolíme.
Servírování:
Pečenou rybu zpravidla podáváme zvlášť od přílohy, aby si host mohl sám rybu vykostit. Rybu můžeme přelít rozpuštěným máslem (třeba s nakrájeným česnekem, nebo bazalkou). Brambory zpravidla vtěsnáme do tvořítka a vyklopíme na talíř, zdobíme plátky mandlí.