Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Světová kuchyně

Letošní únor se proměnil v jídelně Chlupovky v cestu kolem světa. V prvním únorovém týdnu jsme ochutnávali speciality vybraných evropských států. Dali jsme si tak například rakouské špecle, alpský Germknödl s vanilkovou omáčkou nebo slovenské halušky. Po jarních prázdninách jsme se vydali ještě dál. Začali jsme ochutnávkou řeckého marenga z králičího masa a pak jsme si odskočili do Austrálie na klokaní guláš. Poté nás paní kuchařky vzaly do Itálie na těstoviny se sýrovou omáčkou a pohankové rizoto. Ve Středomořské oblasti jsme ještě den zůstali a dali jsme si kebab v pita chlebu se zeleninou. V úplném závěru týdne jsme vyrazili za oceán na fishburger a lívance s javorovým sirupem. V posledním týdnu jsme se rozjeli doslova po celém světě. V pondělí jsme ochutnali marockou kuchyni, v úterý švédské masové kuličky a Kroppkakor (plněné knedlíky), ve středu jsme si dali rybu v úpravě běžné pro čínskou kuchyni, ve čtvrtek berlínský řízek a bavorské vdolečky a svou cestu po světě jsme zakončili ochutnávkou kuřecího masa s bliny. V rámci února jsme měli možnost ochutnat známá jídla v neznámých úpravách, ale i zcela nové pokrmy. Věříme, že některá z ochutnaných jídel se stanou stálicemi našeho jídelníčku a paním kuchařkám patří za tuto akci velký dík. 

Hana Pevná, FZŠ prof. O. Chlupa