Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jaký bude květen ve Mlejně?

Klára, Adéla, Nora a Maryša, to jsou hlavní hrdinky autorské inscenace Však si prej každá zvykne, kterou KD Mlejn uvede v premiéře 8. května. Představení založené na principu montáže dvou známých dramatických předloh – Maryši bratří Mrštíků a Ibsenovy Nory – měli diváci možnost vidět již v březnu ve formátu work-in-progress.
„Inscenace vznikla v rámci rezidence, do které se její autorky Klára Krkošková a Adéla Vávrová přihlásily v zimní otevřené výzvě. Performerkám se pod vedením Ondřeje Cihláře podařilo originálně a s neobvyklou lehkostí zpracovat téma rozhodování známých divadelních postav v krizových situacích a dopad jejich rozhodnutí ve chvílích, kde byly společenskými konvencemi nuceny k očekávanému. Mám velkou radost, že díky novému rezidenčnímu programu, v jehož rámci se v současné době ve Mlejně zkouší pět nových inscenací, můžeme být u vzniku divadelních, tanečních a novocirkusových projektů nejen začínajících tvůrců. Velký zájem jak umělců samotných, tak diváků nás velmi motivuje a už teď se těším na projekty, které se přihlásí na podzim,“ doplňuje dramaturgyně divadelních programů Šárka Pavelková. Pokud raději sami tančíte, pak vás 1. května zveme na parket. Swingový odpolední dýchánek pod vedením lektorů z taneční školy Swing Busters je určený všem, kteří se swingem chtějí začít nebo už pár kroků umí. Odpolední víkendový čas a dětský koutek přivítají především rodiče, ale zapojit se můžete i bez dětí.
Třetí neděle v měsíci bude patřit cirkusu v podání Bilbo Compagnie. Malé diváky čeká taškařice s klaunem a tajemným balíkem, ze kterého se nakonec vyklube maringotka s dřevěnými artisty. Po skončení pohádky pokřtí Jiří Bilbo Reidinger novou knihu „Chýro má číro“. Hudební fanoušky pozveme začátkem června na Spirituál kvartet, skupinu přímo navazující na legendární první československou folkovou kapelu Spirituál kvintet. Kontinuitu s tímto souborem, významně ovlivňujícím domácí hudební scénu více než šedesát let, zaručuje nejen návrat k původnímu historickému názvu, ale především účast Jiřího Holoubka a Veroniky Součkové, dlouholetých členů Spirituál kvintetu. Své síly nejen pro večer ve Mlejně spojili se zpěvákem, skladatelem, banjistou, hráčem na steel kytaru a kontrabas Zbyňkem Burešem a kytaristou a zpěvákem, majitelem podmanivého basu Janem Jandou.

Eva Roškaňuková