Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí na květen

Úterý 2. 4. – pátek 28. 6.

Juklík zve na výuku plavání hrou

Plavecké centrum Juklík, U Jezera 2031/34, Praha 13

Plavecké centrum Juklík, Přípotoční 1337, Praha 10

Zábavná výuka plavání čeká na všechny malé plaváčky v Juklíku, kde brzy začínají nové kurzy. Děti se mají opět na co těšit: na milé instruktorky, příjemně teplou vodu v perfektně udržovaných bazénech i spoustu moderních plaveckých pomůcek, s nimiž se výuka plavání rychle promění v báječnou hru! Více informací na www.juklik.cz.

Pátek 3. 5.

Zásady správné životosprávy se zaměřením na snižování hmotnosti

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15

Obezita představuje velká zdravotní rizika pro lidský organismus. (cena konzultace 50 Kč)

Čtvrtek 9. 5. • 16.00

Škola tančí

KD Mlejn, Kovářova 1615/4

FZŠ Trávníčkova zve na prezentaci výsledků kreativně vzdělávacího projektu Škola tančí, který je realizován s finanční podporou Národního plánu obnovy.

Soboty 11., 18. a 25. 5. • 9.00–10.45 nebo 11.15–13.00

Kurzy in-line bruslení pro děti

Monkey’s Gym Westfield Chodov, Roztylská 2321/19, Praha 4

Děti jsou na kurzech rozděleny do skupin podle úrovně svých dovedností, takže jsou vhodné i pro úplně začátečníky a všechny nadšence starší čtyř let. Pro snazší učení pro ně mají instruktoři připravenou spoustu vhodných pomůcek, zařazují jízdu mezi kužely, střelbu na bránu a jiné hry, tak aby děti bruslení od počátku hlavně bavilo. Kurz zahrnuje dva bloky bruslení, proložené svačinkou (ta i pitný režim jsou zdarma). O kurzy je velký zájem, proto je dobré si místo včas rezervovat. Pak už jen stačí vybavit děti vlastními bruslemi, chrániči, helmou a můžou vyrazit vstříc novým zážitkům!

Více na www.monkeysgym.cz, rezervace na e-mailu info@monkeysgym.cz, tel. 775 161 611.

Neděle 12. 5. • 12.00–16.00

Běh cestou necestou 13 km Prahou 13 (a kratší trasa na 5 km)

Centrální park Stodůlky, v těsné blízkosti občerstvení Kuželkárna

Srdečně vás zveme na závod Prahou 13, který se koná v Centrálním parku Stodůlky a v přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou. On-line registrace jsou již uzavřené a je možné se přihlásit pouze na místě – 13 km - 300 Kč, 5 km - 250 Kč.

Více o závodu na www.sportklub-praha13.cz/zavod.

Úterý 14. 5. • 14.00

Retrokavárna

KD Mlejn, Kovářova 1615/4

V úterý 14. května se od 14.00 uskuteční pro seniory Prahy 13 další Retrokavárna v KD Mlejn. Na programu budou informace o chystaných změnách v sociální oblasti (příspěvek na péči a další dávky spojené např. s bydlením). Dotkneme se také možnosti umísťování seniorů z Prahy 13 do Domova seniorů Zity Kabátové provozovaný Domovem třetího věku.

Potřebné informace poskytne nebo na otázky bude odpovídat vedoucí odboru sociální péče Blanka Vildová. Zájemci o návštěvu se mohou registrovat u paní Zuzany Kraljové na tel. čísle 235 011 451.

Čtvrtek 16. 5.

Měření plicního věku

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15

Dozvíte se mnohé o kapacitě, stáří a kondici svých plic ve srovnání s plícemi zdravého člověka. Vyšetření je vhodné pro všechny, ale obzvláště pro rizikové skupiny, k nimž se řadí osoby nad 40 let a ti, kteří přichází do styku s jemným prachem, chemikáliemi a zplodinami, bydlí u rušných ulic, jsou kuřáci, bývalí kuřáci nebo mají potíže se zadýcháváním a kašlem. Měření trvá jen několik minut. Pro určení stáří plic slouží tzv. „jednovteřinová vitální kapacita“. Do úst vložíte jednorázový náustek a zhluboka se nadechnete. Jakmile budete cítit, že se vám do plic více vzduchu nevejde, prudce vydechnete a dále budete vydechovat alespoň po dobu 6 sekund. (cena 50 Kč, nutné objednání na tel. 732 649 290)

Sobota 18. 5. • 10.00

Otevírání střech

Sluneční nám., pod radnicí MČ Praha 13, Nové Butovice

Zveme vás na slavnostní jízdu vozidel. Chcete-li se zúčastnit, zašlete do 16. května přihlášku na e-mail: matysekj@praha13.cz

Přihlášená vozidla si budete moci na Slunečním náměstí prohlédnout od 10 do 11.30 hodin.

Po představení vozidel na Slunečním náměstí vyjedou vozidla na společnou reprezentační jízdu po území MČ Prahy 13 a blízkém okolí.

Bližší informace získáte na tel. 607 613 652.


Sobota 18. 5. • 10.00

8. ročník Psího dne s Prahou 13

Centrální park Prahy 13 - pod metrem Lužiny

Psí den se ponese v tradičním duchu pomoci psům z útulku, soutěží a prodejních stánků. V případě zájmu mít na akci stánek se včas registrujte na e-mailu: info@psiden.cz. Více na www.psiden.cz.


Úterý 21. 5. • 16.00–19.00

Vycházka za jarními stromy s Magdalénou Dobromilou

Komunitní zahrada Prokopka Praha 13

Poznávání jarních stromů a bylinek všemi smysly s bylinářkou, malířkou a autorkou knih o bylinkách M. D. Staňkovou a jejími obrázky. Nejen pro rodiny s dětmi a milovníky jedlých rostlin, ale pro všechny, kdo se zajímají i o duši rostlin a o dary vděčnosti, které můžeme my sami na oplátku věnovat Matce Zemi. S sebou: oblečení do terénu, podložku na sezení, látkové sáčky na sběr bylin a tašku na sběr odpadků. Sraz na konci slepé ul. Herčíkova 2190/1, vedle MŠ Úsměv. Vstupné je zdarma díky grantové podpoře spolku Pro kořínky. Na místě bude možnost zakoupit od autorky obrázky a knihy o bylinkách.

Prosíme o přihlášení předem SMS na tel. 775 690 806, e-mail: majdas@volny.cz, www.donameduna.cz.

Středa 22. – sobota 23. 5.

Prevence zraku + syndrom suchého oka

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15

Prevence je důležitá v každém věku a o zrak je nutné náležitě pečovat, protože zrak výrazně ovlivňuje kvalitu našeho života. Bohužel se věkem kvalita vidění často zhoršuje, proto je toto preventivní vyšetření vhodné zejména pro seniory (vyšetření lékařem přímo v lékárně je zdarma bez objednání).

Středa 22. 5. • 17.00

Příběhy našich sousedů

Spolkový dům, K Vidouli 727/18

Slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů, kterou zaštiťuje organizace Post Bellum. Jedná se o celorepublikový vzdělávací projekt, do kterého se zapojily také základní školy z Prahy 13, Řep a Řeporyjí. V rámci projektu žákovské týmy vyzpovídaly pamětníky z okolí a jejich vzpomínky přetvořily do rozhlasové, televizní nebo animované podoby. Pamětnické příběhy budou představeny na závěrečné prezentaci a každý, koho zajímá třeba vesnický život ve Stodůlkách, odhalení řepského kříže nebo příběh řeporyjského statku, je srdečně zván.

Pátek 24. – sobota 25. 5.

Pyžamková párty v Juklíku

Baby Club Juklík, U Jezera 2031/34, Praha 5

Nechte děti plavat, hrát si, něco nového se naučit, a zatím si udělejte pěkný víkend - s partnerem, kamarádkou anebo si prostě dopřejte hezký čas pro sebe. Baby Club Juklík pořádá 24.-25. května Pyžamkovou párty s přespáním, kde se děti skvěle zabaví! Na Pyžamkovou párty do Baby Clubu Juklík můžete přihlásit děti starší 5 let, které odevzdáte profesionálním a milým instruktorům v pátek v 17.00 a ti vám je vrátí zpět v sobotu v 18.00. Na děti čeká spousta dobrodružství – kromě plavání budou také malovat, vyrazí na procházku a nocovat budou společně s kamarády ve spacáku na karimatce. A ještě než ráno stihnou rozlepit oči a vyčistit si zuby, přivítají den skokem do bazénu. Jak jinak než v pyžamkách... Samozřejmě dostanou najíst a napít a stále budou pod odborným dohledem. A jak s tímto volným časem naložíte vy?

Více na www.juklik.cz.

Sobota 25. 5. • 10.30–20.00

Butky park Bambule fest

Galerie Butovice, Radlická 117

Hračkářství Bambule pořádá již 3. ročník rodinného Festivalu Bambule, který je plný hudby, zábavy a sportu.

Těšit se můžete na vystoupení hvězdných Lollipopz, Káji a Bambuláčka, Transformers show, diskotéka Baby Jagy a mnohem více. Čeká na vás také bohatý doprovodný program, jako kreativní a herní zóny pro děti, kouzelná cesta, tombola o hodnotné ceny pro děti i dospělé, relax a beauty zóna pro maminky a promítání MS v hokeji pro tatínky.

Více informací naleznete na www.festivalbambule.cz.

Vstupenky zakoupíte v síti Ticketportal. Změna programu vyhrazena.

Čtvrtek 30. 5.

Homeopatická poradna

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15

Ochotně doporučíme vhodný preparát na konkrétní problémy.

V homeopatii je ale nezbytný individuální přístup k pacientovi, přihlíží se k fyzickým symptomům, ale i emocionálnímu stavu, proto jsme poradenství rozšířili nejen přes táru, ale nově nabízíme i individuální konzultaci.

(cena 50 Kč, nutné objednání na tel. 732 649 290)

Neděle 9. 6. • 15.30

Vítání léta

Komunitní zahrada Prokopka

Sousedský festival Vítání léta v komunitní zahradě Prokopka na Velké Ohradě nabídne po loňském pilotním ročníku ještě více programu pro děti i dospělé. Vystoupí folklorní soubor Lučinka, který zapojí do tance diváky všech generací.

Pro děti budou připraveny kreativní a sportovní aktivity.

Nebude chybět ani tradiční sousedský stůl s lokálními dobrotami a opékání na ohni. Báječnou zmrzlinu přiveze La zmrzka. Proběhne také swap (výměna) oblečení, na který můžete přinést sezonní oblečení ve skvělém stavu, v množství, které byste unesli v ruce (cca 20 kusů), stejné množství si pak můžete zdarma odnést. Více informací naleznete na www.zahradaprokopka.cz a na FB Zahrada Prokopka.

Čtvrtek 13. 6.

Měření cévního věku

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15

Měření cévního věku je v podstatě souhrn tří informací. Krevního tlaku, frekvence tepu a takzvané pulsní vlny. Právě rychlost pulsní vlny je prokazatelně spjata s výskytem kardiovaskulárního onemocnění. Pulsová vlna vzniká při každém stahu srdce a vypuzení krve do krevního řečiště.

Její tvar a rychlost jsou závislé právě na tuhosti cévy. Mladé, zdravé a pružné cévy pulsní vlnu „zpomalují“. Naopak starší cévy, které věkem zesilují a tuhnou, pulsní vlnu „zrychlují“, což je poměrně přesně měřitelné a moderní technologie tak dokáží analyzovat cévní věk.

(cena 50 Kč, nutné objednání na tel. 732 649 290)

Sobota 29. – neděle 30. 6.

Czech Aerial Hoop Art 2024

KD Mlejn, Kovářova 1615/4, Praha 13

Úchvatné akrobatické výkony na zavěšeném kruhu obohacené o práci s rekvizitami, žádné povinné prvky, zato originální triky a přechody. To vše nabídnou soutěžní vystoupení v umělecké akrobacii na kruhu prvního ročníku soutěže Czech Aerial Hoop Art 2024. Diváci uvidí téměř 90 choreografií. Soutěžit budou děti, junioři i dospělí, sólo i dvojice.

Představí se také čtvrtá juniorka z IPSF mistrovství světa v této disciplíně a vítězka sesterské sportovní soutěže Czech Aerial Hoop Open 2024 Sophie Powell z pražského studia Pole Heaven. Přijďte se podívat, jaké téma zvolila pro letošní rok. Více informací o soutěži a o vstupenkách najdete na www.czechhoopart.cz.


OC LUŽINY

Archeologická 2256/1, Lužiny

Neděle 5., 12., 19., 26. 5., 2. 6. • 11.00

Divadélka

5. 5. Nezávislé divadlo - Pohádky zahradníčka Pepina

12. 5. Divadlo ÚSMĚV Ludmily Frištenské - Dárek pro maminku

19. 5. Nezávislé divadlo - Šapitó

26. 5. Divadlo Volfi - Linda má narozeniny

2. 6. Nezávislé divadlo - Jeníček a Mařenka


Představení začínají v 11.00 a trvají cca 50 minut.

Jednotlivá představení zajišťují profesionální divadelní soubory. Věková kategorie dětských diváků je 3-9 let.

Upozorňujeme návštěvníky, že může dojít k naplnění kapacity. Kapacita je omezena na cca 90 dětí.

Více na www.ocluziny.cz, facebook: OC Luziny.

MĚSTSKÁ KNIHOVNA – POBOČKA STODŮLKY

Kovářova 1615/4, Praha 13

Duben-květen 2024

Výstava obrazů

Zveme vás na výstavu obrazů Radky Kuželové. Zpočátku tvorby byla ovlivněna akad. malířem N. Stanevem, u něhož absolvovala školení malby. Jako dlouholetá členka malíř. sdružení BENE ART se pak pod vedením malíře V. Benedikta účastnila mnoha mal. workshopů v přímořských oblastech Evropy. Významná je i její výzdoba zámku Svojšice a další.

Nejsilnějším výrazovým prostředkem je hl. krajinomalba, která se stala jejím osobním poselstvím světu. Výstava bude přístupná v provozní době knihovny.

Čtvrtky 9. a 23. 5. • 16.00–19.00

Posezení nejen při kytarách

Muzikanti, zahrajte sobě a ostatním pro radost. Máte rádi písničky? Jste srdečně zváni ve čtvrtek na posezení nejen při kytarách. Přijďte si zazpívat, zahrát či jen posedět a poslouchat. Těšíme se na příznivce všech věkových kategorií.

Čtvrtek 9. 5. • 18.00

Makedonie - místa, o kterých jste asi neslyšeli

Vydáte se do severovýchodní části země – Kratovsko, také za monastýry, zejména však do Mariovo, jednoho z nejméně osídlených území v Evropě, do hor mezi Prespanským a Ohridským jezerem, na ostrovy v Prespě i Ohridě, za makedonskými městy. Přednáší Richard Grégr.

Středa 15. 5. • 16.00–18.00

Dílnička – květinová látková brož

Přijďte si vyrobit vlastnoručně látkovou brož tvaru květiny pod odborným vedením Lenky Veselé.

Čtvrtek 16. 5. • 18.00

Přednáška - Vlk je za dveřmi

Vlci se vrací do české krajiny. Zároveň s vlky se vynořují všelijaké pověry a předsudky. Jak je to s vlky doopravdy, jsou nebezpeční, nebo užiteční? Jak vlci žijí, jak velký prostor kolem sebe potřebují, koho přijmou do smečky, jak se spolu dorozumívají. Co mají společného vlk, kojot a pes? Na tyto a další otázky odpoví Helena Jahelková, zooložka a kynoložka.

Středy 15., 22., 29. 5. • 16.00–19.00

Scrabble

Hrajete rádi scrabble a nemáte s kým? Tak jste vítáni každou středu od 16.00 hod na pobočce MKP Stodůlky v KD Mlejn.

Přijďte se pobavit a zároveň procvičit mozek. Kromě scrabblů si můžete zahrát i jiné hry. Těšíme se na vás. Zdarma.

Středy 15. a 29. 5. • 16.00

Deskovky pro děti 6-12 let

Neseďte doma, nenuďte se a přijďte mezi nás a zahrajte si s námi deskové hry. Výběr máme dostatečný. Jestliže máte nějakou oblíbenou hru, můžete ji přinést a naučit nás ji.

Moc se na vás těšíme. Hráčům zdar!

Pondělí 20. 5. • 18.00

Kytarová klasika mezi knihami

Srdečně zveme příznivce krásných a vzletných věcí a zvuků na ochutnávku repertoáru pro méně známou klasickou kytaru. Zahraje pro vás Zámecké kytarové duo v zastoupení bývalých spolužaček z Pražské konzervatoře: Lucie Šťavíková a Mahulena Hrajnohová.


Středa 22. 5. • 16.00

Dílnička - Květinové tvoření

Vše kolem nás kvete a my si vyrobíme květinovou koláž pro radost.

Čtvrtek 23. 5. • 16.00–17.00

Deskovky pro nejmenší

Zveme rodiče, prarodiče s malými dětmi na společné hraní deskových her. K nejoblíbenější hře patří Ovocný sad ze série Moje první hra. Ideální hra, kterou mohou začít hrát i ty nejmenší děti ve věku od dvou let.

Vstup na akce je volný. Změna programu vyhrazena.

Více na www.mlp.cz/stodulky.

MĚSTSKÁ KNIHOVNA – POBOČKA LUŽINY

Archeologická 2256/1, Praha 13

Pondělí 6. 5. • 13.00–14.00

Trochu jiné odpoledne v knihovně

Setkání pro děti a mládež s pracovníky nízkoprahového klubu JednaTrojka (Proxima sociale, o.p.s.).

Pondělí 6. 5. • 16.00–18.30

Bětčina textilní dílna

Budeme vyrábět voňavé polštářky a zvířátka. Materiál zajištěn.

Úterky 7., 14., 21., 28. 5. • 13.00–15.30

Kreativní dílny pro děti

Pravidelné setkávání všech kreativních duší v akváriu.

Čtvrtky 9., 16., 23., 30. 5. • 10.00–12.00

Klub seniorů

Každý týden speciální program (nejen) pro seniory:

9. 5. Literární dýchánek tety Kateřiny: Oldřich Daněk

16. 5. Bětčina textilní dílna: voňavé polštářky a zvířátka

23. 5. Vycházka

30. 5. Tvoření s knihovnicí Alčou: Rozkvetlý dům

Čtvrtky 9., 16., 23., 30. 5. • 14.30–16.00

Klub deskovek pro děti

Dobrovolníci zvou všechny děti k zábavnému odpoledni plnému hraní deskovek.

Pátek 10. 5. • 10.00 a znovu středa 15. 5. • 16.00

Literární hrátky: Povídání o pejskovi a kočičce

Pravidelný interaktivní pořad pro děti a rodiče. Rezervace místa nutná.

Středy 15., 22., 29. 5. • 15.30–18.00

Doučování pro děti

Do knihovny docházejí dobrovolníci z Nové školy, o.p.s., a pomáhají dětem s věcmi do školy. Není potřeba se registrovat, stačí kdykoli v uvedené době přijít.

Pondělí 20. 5. • 17.30

Železnice v Praze – Levý břeh Vltavy

Přednáška PhDr. Jindřicha Nolla pro dospělé. Tentokrát se můžete těšit na povídání o historii pražské železniční dopravy.

Středa 22. 5. • 16.00

Workshop koláže v knihovně

Pravidelné setkání milovníků koláží.

Sobota 25. 5. • 10.30

Loutkové divadlo: Pasáček vepřů

Papírová pimprlata zahrají klasickou pohádku. Pro děti od 3 let, délka přestavení je asi 20 minut.

Středa 29. 5. • 16.00

Jóga pro děti

Zábavné cvičení jógy pro děti od čtyř do deseti let. Podložky máme. Rezervace místa nutná.

Pátek 31. 5. • 11.00–18.00

Den dětí na Lužinách – téma: Bezpečnost o prázdninách Den plný zábavy a poučení. 

Hledačka, dílničky, kvíz, hry. Vše na téma bezpečnosti a první pomoci.

Vstup na akce je volný. Změna programu vyhrazena.

Více na www.mlp.cz/luziny.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je v květnu otevřena denně 9.00-19.00, skleník Fata Morgana út-ne a svátky 9.00-19.00, vinotéka sv. Kláry po–ne a svátky 10.00–19.30.

Neděle 14. 1. – 15. 12. • 13.00–15.00

Nedělní sklep - nahlédněte do zákulisí výroby vína

Komentované prohlídky vinice a sklepa s malou degustací na závěr. Nahlédněte do míst, kde zpracováváme naše hrozny, a ochutnejte vína kompletně vyrobená v botanické zahradě. Prohlídky probíhají každou neděli. Sraz a začátek prohlídky je u pokladny Kovárna v ulici Trojská. Zastávka autobusu 112 - Kovárna.

Čtvrtek 11. 4. – čtvrtek 12. 9. • 17.00

Kurátorské provázení - komentované prohlídky expozic 

Kurátoři Botanické zahrady Praha vás zvou na prohlídky jednotlivých expozic. V rámci těchto procházek, v doprovodu těch nejpovolanějších, nahlédnete pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Blíže se podíváme například na palmy a cykasy, neopomeneme ani oblíbené trvalky, sukulenty či tropické letničky.

9. 5. Lesní trvalky - Hlavní vstup Bohnice - pokladna

23. 5. Skalničky a trvalky Ornamentální zahrady - U Vinotéky sv. Kláry, Ornamentální zahrada

Pátek 19. 4. – neděle 2. 6.

Motýli - Dobrodružná cesta - Výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana

Víte, který motýlí druh uletí za život nejvíce kilometrů nebo který se naopak téměř nehne z místa? Letošní výstava vás vezme na dobrodružnou cestu, během které zjistíte, že i mezi motýly jsou nejen peciválové, ale také velcí cestovatelé, kteří dokáží urazit obrovské vzdálenosti. Čeká vás putování za poznáním světa z motýlí perspektivy. Pokud budete mít štěstí, stanete se svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla.

Přijďte obdivovat jejich první vzlétnutí, ladný pohyb vzduchem i pestrobarevnou přehlídku motýlích křídel a nechte se obletovat. Stěhovavé druhy motýlů se najdou ve všech světadílech a k migraci je mohou vést různé důvody, zejména dostupnost potravy, vhodná teplota a rovněž dostatek vláhy. Na výstavě se seznámíte se spoustou tajů z této oblasti jejich života. Naše zahrada již několik let spolupracuje s motýlí farmou ve Stratfordu nad Avonou. Do zahrady postupně dorazí na 5 000 kukel několika desítek druhů motýlů. Setkáte se s neposednými babočkami, nádhernými a barevnými otakárky nebo oblíbenými a zajímavými martináči. Letošní ročník je opravdu nabitý, a tak se kromě přehlídky exotických motýlů ve skleníku můžete těšit na bohatý víkendový doprovodný program v podobě tvořivých workshopů, doplňkovou výstavu ohrožených druhů tropických motýlů v malém sále s názvem Ztracená krása nebo panelovou výstavu se zajímavými informacemi ze světa motýlů a jejich ochrany.


Úterý 14. a 28. 5., 11. 6. • 16.30–18.30

Workshop lesní mysli - Finský koncept seberozvoje a sebepéče

Sraz u Vinotéky sv. Kláry v Ornamentální zahradě Workshopy se uskuteční ve vybrané dny a provede vás jimi certifikovaná instruktorka Barbora Hernychová. Lesní mysl je finský koncept aktivní relaxace, psychohygieny a péče o duševní zdraví v přírodě. Spojuje v sobě prvky pozitivní psychologie, koučinku a mindfulness, je prevencí psychických onemocnění a pomáhá s osobním rozvojem.

Na workshop je potřeba se přihlásit předem na e-mailu: bara@herbara.cz

Lekce budou probíhat formou procházky v rámci celého areálu botanické zahrady.

Cena 550 Kč/setkání.

Více informací o akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PRESS PHOTO

Seydlerova 2835/4, Praha 5 (Nové Butovice)

Čtvrtek 1. 2. – sobota 31. 8. • 10.00–18.00

Výstava Czech Press Photo 2023

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročník prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. V tomto ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 236 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií.

Dále je pro návštěvníky výstavy nachystáno celkem deset komentovaných prohlídek, kde se dozvíte zajímavé informace o soutěži, zákulisí i o samotném vzniku fotografií. Program začíná vždy v 16.30, sraz u velké televize v prostorách výstavy. Výstavou vás provedou Veronika Souralová a Dan Materna s hosty.

Doprovodný program:

14. 5. Veronika Souralová/Czech Photo a Roman Vondrouš/ČTK

28. 5. Veronika Souralová/Czech Photo a Kevin V. Ton

11. 6. Dan Materna/Czech Photo a Petr Topič/Mafra

25. 6. Dan Materna/Czech Photo a Lukáš Bíba/Economia

16. 7. Dan Materna/Czech Photo a Petr Mlch/ČTK, předseda poroty Czech Press Photo

Svou účast nám prosím potvrďte přes kontaktní formulář na www.czechphoto.org/cp/kontakt (do textu zprávy uveďte prosím název akce).

Cena za doprovodný program je běžné vstupné na výstavu.

Změna programu je vyhrazena. Informace o výstavě naleznete na www.nm.cz/program/vystavy/czech-press--photo-2023.

Čtvrtek 11. 4. – středa 8. 5.

Černobílý svět Vladimíra Birguse

V galerii Czech Photo Centre bude na stěnách a v projekcích představena zhruba stovka černobílých fotografií z období 70., 80. a částečně 90. let dvacátého století jubilanta a excelentního fotografa, profesora Vladimíra Birguse. Hlavními motivy výstavy Černá a bílá jsou kromě lidí dobové kulisy a atmosféra, které mnohdy vytvářejí překvapivé a absurdní momenty. Součástí výstavy v Czech Photo Centre bude také ozvučená projekce s dobovou hudbou a úryvky rozhlasových projevů. Otevírací doba galerie je v úterý až pátek vždy od 11 do 18 hodin a o víkendu od 10 do 18 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun.


Kontakty a další informace na www,czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Středa 8. 5. - státní svátek, kroužky a kluby v DDM Stodůlky neprobíhají

Pondělí 13. 5.

Beseda Tancuj si svůj sen s Janou Kašparovou

Zajímá vás zákulisí tanečního světa nebo se považujete za vášnivého čtenáře? Tak v tom případě vás zveme na besedu s Janou Kašparovou, tanečnicí a spisovatelkou. Jana Kašparová dvacet let plula tanečním parketem. Zamilovala se ale také do knih, čtení a psaní. Své dvě vášně spojila a tím vznikla kniha: Tancuj si svůj sen. O této knize, tanečním zákulisí a také všeobecně o světě tance se při besedě s Janou Kašparovou dozvíte mnoho zajímavých informací. Nebude chybět ani autorské čtení a vyhlášení taneční kvízové soutěže, kterou již nyní naleznete na plotě DDM Stodůlky. Těšíme se na vás.

Středa 15. 5. • 18.00–20.00

Rodiči 21. století - Umělá inteligence

Americká lektorka Eva Howlings vám poví o využití umělé inteligence v praxi.

Pátek 17. 5. • 15.30

Rodina v akci - Rodinné sportovní hry

Centrální park Prahy 13

V pátek 17. května se Centrální park zbarví do francouzské trikolóry a nabídne vám pestrou škálu sportovních zážitků - chystá se 12. ročník Rodinných sportovních her. Přihlašování zahájeno! Můžete si vybrat ze sedmi časových oken a zarezervovat si tak čas, který vám nejvíce vyhovuje.


Pátek 17. 5. • 15.30

Rodina v akci - Keramika

Čeká nás další setkání inspirované pohádkou O pejskovi a kočičce. Tentokrát si budeme vyrábět báječný dort. Akce se bude konat od 15.30 v keramické dílně. Akce je určena pro rodiče s dětmi, děti mohou přijít na akci samy od 10 let.

Sobota 18. 5.

Rodina v akci - Sobotní výprava

Pro děti od šesti let připravujeme celodenní sobotní výpravu plnou her a zábavy do krásných lesů. Při této příležitosti navštívíme Říčanské muzeum.

Sobota 18. 5. • 10.00–16.00

Cesta na Lhotku a zase zpátky, 1-99 let

Tradiční akce pražských DDM pro rodiny s dětmi, výlet vlakem do táborové základny ve Lhotce u Mělníka. Letos se vydáme po stopách Bilbo Pytlíka prozkoumat Středozem.

Přidáte se k nám? Více informací a rezervace jízdenek na: www.vlakemnalhotku.cz.

Pondělí 20. 5. • 19.00–21.00

Přednáška klubu RaDka: Spokojené a šťastné dítě - jak toho docílit?

DDM místnost RaDka

Všichni si přejeme mít spokojené a šťastné děti, ale ne vždy se to z různých důvodů daří. Přijďte si tedy pro pár tipů, jak své dítě podpořit v jeho zdravém psychickém vývoji. Budeme mluvit o tom, jak k dětem přistupovat, aby jim bylo doma i ve společnosti dobře, o ovládání emocí a komunikaci. Také můžeme diskutovat o tom, co je pro vás důležité, abyste se cítili vy s dětmi dobře. Prostor bude opět i pro vaše dotazy.

Úterý 21. 5.

Předporodní kurz pro těhotné ženy VII. turnus

Absolvování kurzu je doporučeno těhotným ženám zhruba mezi 24. až 36. týdnem těhotenství nebo dle vlastního uvážení.

V kurzu budeme probírat různá témata týkající se těhotenství, porodu a období po porodu (například vhodné stravování těhotné, fyzická i psychická příprava na porod).

Budeme si povídat o různých možnostech v průběhu porodu, o tom, co je to bonding, o péči o šestinedělku, o přípravě na kojení, na modelu novorozence si vyzkoušíte manipulaci, probereme také péči o výživu, spánek a hygienu dítěte do jednoho roku věku.

Úterý 21. 5. • 18.30–20.30

Léčivá strava - iridologie aneb rozbor z oční duhovky, 18-99 let

hala DDM Stodůlky

Víte, že je z oka možné určit, v jaké kondici je vaše zdraví?

Tato neinvazivní metoda využívající propojení očí s orgány v těle skrze nervový systém umožňuje zjistit, co může být příčinou vašich zdravotních obtíží, nebo co vám bylo dáno geneticky „do vínku“ od vašich předků. Přijďte si poslechnout přednášku terapeutky Klinické nutriční medicíny Moniky Novotné, kde se dozvíte, jak se orientovat a číst v mapě oční duhovky.

Úterý 21. a čtvrtek 23. 5.

Nábor nových tanečníků Dance Friends

Zveme všechny tanečníky na nábor do Taneční skupiny Dance Friends pro sezonu 2024-25. Zabýváme se stylem StreetDance a hledáme tanečníky všech věkových kategorií: Mini, Baby, Děti, Juniory i Dospělé 20+. Nábor bude probíhat v rámci běžných lekcí. Účastníci si vyzkouší trénink a seznámí se s rozvrhem a programem pro příští školní rok.

Těšíme se na vás.

Sobota 25. 5. • 10.00–22.00

Den dětí na Vypichu, 1-99 let

Vypich, před oborou Hvězda

Zveme vás na Den dětí s pražskými DDM a složkami integrovaného záchranného systému na předpolí obory Hvězda, kde pro vás bude zajištěn bohatý celodenní program zakončený promítáním v letním kině.

Úterý 28. 5. • 17.30–19.30

Závěrečný koncert hudebního oddělení, Pražská konzervatoř

Zveme vás na koncert hudebního oddělení DDM Stodůlky, kde se společně představí účastníci všech hudebních kroužků.

Pátek 31. 5. • 15.00–19.00

Den dětí – Řemeslná vesnička

Centrální park Prahy 13, kolem dokola 100důleckého rybníka

Přijďte oslavit Den dětí do řemeslné vesničky, kde se z vašich malých učňů stanou tovaryši. Jako učedníci si totiž vyzkouší různorodá řemesla a zároveň se poučí i pobaví. Čeká je šití u krejčího, práce u knoflíkáře, mlynáře nebo truhláře. Dozví se, co používá kovář v kovárně, co potřebuje švec ke své práci, kdo je prťák anebo co jsou caletky. Na závěr za složení zkoušek každý tovaryš obdrží zaslouženou odměnu. Akce je zdarma bez registrace a koná se za každého počasí. Na akci kromě stanovišť bude možné zhlédnout i několik skutečných řemesel a koupit si třeba něco k snědku, na hraní či na sebe.

Podrobnější informace najdete na webu DDM Stodůlky i s náhledem trasy. www.ddmstodulky.cz


Pondělí 3. 6. • 8.00

Uveřejnění nabídky kroužků DDM Stodůlky na školní rok 2024/2025

Pondělí 10. 6. • 18.00

Spuštění přihlašování na kroužky na školní rok 2024/2025

Přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz přes klientský účet.

Více informací na www.ddmstodulky.cz a facebooku.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka - křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986


Herna je otevřena po-čt 9.00-12.00.

Běžné vstupné je 90 Kč pro rodinu na dopoledne.

Pondělky a úterky

Tématem měsíce je rodina - říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka...

Během dopoledne navíc:

14. 5. Povídání kazatele Davida Nováka na téma Jak zůstat v psychické kondici 

středy

9.30 hod. - pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého)

10.30 hod. – výtvarné tvoření pro děti

čtvrtky

9.30 hod. angličtina pro děti s Katarínkou

10.30 hod. výtvarné tvoření pro děti plánované akce v červnu:

4. 6. Pohádková cestička s úkoly od 9.30 do 11.30,

v Centrálním parku v „lesíku“ blízko hřiště se sovou.

V případě deštivého počasí program v herně Rybiček.

11. 6. Návštěva Přírodovědné stanice Anděl- nutné přihlášení (rybicky.13ka@volny.cz), herna uzavřena.

Více o nás a programu na rc-rybicky.webnode.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky


Úterý 9. 4. – pondělí 13. 5.

Výstava obrazů

Komunitní centrum sv. Prokopa

V sále Komunitního centra sv. Prokopa je ke zhlédnutí připravena výstava obrazů Larisy Ruzjakové.

Neděle 5., 12., 19., 26. 5. • 15.00

Májová pobožnost

Po celý měsíc květen vždy v neděli v 15.00 srdečně zveme na májové pobožnosti do kostela sv. Jana a Pavla na Krtni.

Středa 15. 5. • 10.00

Kurz Beta

Komunitní centrum sv. Prokopa

Křesťanství pro mírně pokročilé na biblická témata. Přednáší a následující diskuzi vede ThLic. Mgr. Tomáš Sixta. Téma setkání: Jak se modlil Ježíš (podle Lukášova evangelia).

Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30–18.00

Dětský klub Savana

Pravidelné schůzky našeho křesťanského klubu pro děti od 6 do 10 let (po první třídě ZŠ).

Další info na www.klubsavana.webnode.cz.

Středy • 18.30–20.30

Setkání klubu „Mládež“

Jsme otevřenou skupinou ve věku zhruba 16-23 let.

Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 16.00–18.30

Klub Robinson

Outdoorový klub pro děti a mládež ve věku 10-15 let.

Více na www.klubrobinson.cz.

Neděle • 9.00–10.15; 11.00–12.15

Nedělní bohoslužby

Otevřená setkání, kde může každý příchozí slyšet to, co je pro nás nejdůležitější – dobrou zprávu (evangelium) o tom, že Ježíš Kristus přichází za člověkem. Zároveň hledáme, jak zvěst Bible promlouvá do naší každodenní reality, se kterou každý člověk zápasí. Součástí bohoslužeb je i program pro děti. První bohoslužbu lze sledovat živě na www.13ka.cz/stream.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V květnu je otevírací doba od 9.00 do 18.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby.

Komentovaná krmení a setkání – probíhají o víkendech a svátcích. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.


Výstavy:

Galerie Gočárovy domy: Příběh pokračuje

Jurta: Koně Převalského na Dívčích hradech 

Terasa před Vzdělávacím centrem: Pomáháme na pěti kontinentech

Středa 8. 5.

Poznejte Rezervaci Dja

Vyrazte s námi do Afriky! V srdci Rezervace Dja se setkáte s rodinou goril nížinných, pomůžete strážcům pralesa v jejich náročné práci a na vlastní kůži poznáte některé z unikátních živočichů tropického deštného lesa. Během rodinné zooškoly se hravou formou dozvíte, co ohrožuje africká pralesní zvířata a jak jim pomáhá Zoo Praha a její návštěvníci.

Pátek 10. 5. • 17.00

Přednáška Jane Goodallové

Aula České zemědělské univerzity v Praze 

Přednáška doktorky Jane Goodallové, světoznámé primatoložky, která se v současné době věnuje především ochraně přírody a její propagaci. Přednáška je pro všechny zájemce zdarma, předchozí rezervace není potřeba.

Sobota 11. 5. • 10.50–17.00

Křest mláděte gorily a představení českého překladu knihy Pangolina

Slavná primatoložka Jane Goodallová pokřtí nejnovější mládě v Rezervaci Dja a představí také český překlad své knihy s názvem Pangolina, kterou bude možné na místě zakoupit. Podrobný program na www.zoopraha.cz.

Sobota 11. 5.

Zooškola pro dospělé na téma Zbavte se fobií

Mnoho z nás trpí v dospělosti iracionálním strachem z některých zvířat – např. hadů či pavouků. Je vědecky dokázané, že fobie jsou z velké části naučené a lze jejich prožívání zmírnit. Zkušení lektoři vás seznámí s obávanými tvory, vysvětlováním a postupným seznamováním se pokusí nahradit negativní pocity pozitivní zkušeností do dalšího života.

Neděle 12. 5.

Výjimečné matky ve zvířecí říši

Tematicky zaměřená komentovaná krmení a setkání v rámci oslav Dne matek.

Sobota 18. 5. • 10.00–16.00

Medvědí bratři v Zoo Praha

Poznejte nové medvědy lední v Zoo Praha. Seznamte se s Aleutem a Gregorem. Komentovaná setkání probíhají každou celou hodinu.

Čtvrtek 23. 5. • 17.00

Přednáška na téma vombati: zvláštní vačnatci z příbuzenstva koal

Malý sál Ústřední knihovny, Mariánské náměstí 98/1, Praha 1

V čem jsou vombati výjimeční a v čem naopak neobyčejně obyčejní? Co zahrnuje práce chovatele vombatů?

A jak se daří nejčerstvějšímu přírůstku v Darwinově kráteru?

To vše prozradí chovatel vombatů David Vala.

Cena vstupného na přednášku činí 60 Kč.

Sobota 25. 5.

Dětský den na Vypichu

Multifunkční areál (ne)KONEČNÁ a přilehlá pláň na Vypichu.

Zoo jako místo pro volný čas i vzdělávání. Užijte si den plný zábavy se Zoo Praha.

Sobota 25. 5. • 10.00

Světový den migrace ryb

Akce zaměřená na ochranu původních ryb České republiky.

Program spolu se Zoo Praha připravila Agentura ochrany přírody a krajiny, Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka a Český rybářský svaz. Podrobný program na www.zoopraha.cz.



Sobota 25. 5. • 11.00

Představení nové expozice pro dikobrazy

Slavnostní otevření nové expozice pro dikobrazy srstnatonosé.

Zahájení programu v blízkosti Pavilonu velkých želv.

Sobota 25. 5.

Zooškola pro učitele na téma Zbavte se fobií

Mnoho z nás trpí v dospělosti iracionálním strachem z některých zvířat – např. hadů či pavouků. Je vědecky dokázané, že fobie jsou z velké části naučené a lze jejich prožívání zmírnit. Zkušení lektoři vás seznámí s obávanými tvory, vysvětlováním a postupným seznamováním se pokusí nahradit negativní pocity pozitivní zkušeností do dalšího života. Tento kurz je primárně zaměřen na učitele.

Neděle 26. 5.

Den chovatelů želv a oslava světového dne želv 

Těšte se na tradiční cyklus přednášek, chovatelskou poradnu a komentovaná setkání se želvami. Tematicky laděný doprovodný program.

Bližší informace o všech programech získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Petra Fořtová