Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Parmazánské kuře s lehkým bramborovo-okurkovým salátem

Parmazánské kuře s lehkým bramborovo-okurkovým salátem

Receptura, kterou jsem letos o Vánocích objevil, je jednoduchá, ale co se týče harmonie chuti naprosto dokonalá.
 

Parmské kuře

Suroviny:
kuřecí prsíčka, vejce, sůl, strouhaný parmazán (nenahrazovat eidamem), hrubá mouka, olej na smažení, strouhanka

Postup:
Kuřecí prsíčka si klasickým způsobem nakrojíme na řízky, lehce naklepeme, osolíme. Připravíme si obalovací směs. Do jedné misky dáme hrubou mouku, do druhé lehce rozšleháme vejce ve studené vodě (cca 2 polévkové lžíce na 1 vejce), do třetí si připravíme směs strouhanky a strouhaného parmazánu. Nakrájené a naklepané plátky masa klasicky obalíme - v mouce, v rozšlehaném vejci, ve směsi sýra a strouhanky. Lehce řízečkem zaklepeme, aby nám přebytečná strouhanka nepadala a dáme smažit do rozpáleného oleje. V horkém oleji se sýr začne rozpouštět, ale je zachycován strouhankou. Řízečky smažíme dozlatova. Pak vyjmeme, můžeme na ně položit kousek másla, aby dostal již hotový řízek jemnější chuť.

 

Bramborovo-okurkový salát

Suroviny:
ve slupce vařené a oloupané brambory (nezapomeňte brambory osolit), salátová okurka, zakysaná smetana, sůl, pepř (nejlépe bílý), citrón, trocha cukru, cibule (nemusí být)

Postup:
Vařené brambory nakrájíme na plátky, okurky omyjeme a nakrájíme rovněž na plátky, ale podstatně tenčí. Přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř, citrónovou šťávu podle chuti, cibuli a cukr. Vše řádně promícháme, dochutíme a dáme na 1 hodinu odležet. Pak
můžeme servírovat.

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR