Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mezinárodní projekt Stones poprvé před českými diváky

Poslední lednový pátek KD Mlejn uvede dialog dvou sólových představení na pomezí fyzického divadla a současného cirkusu. Švýcarka Stéphanie N'Duhirahe a Jana Korb z Německa si v něm položí otázky vztahu mezi tělem, bolestí, schopnostmi a vzpomínkami. Co si naše těla uchovávají z různých životních příběhů? Jak je možné mluvit o bolesti? A jaká je spojitost mezi cirkusovou fyzičkou, adrenalinem a strachem ze zranění? Komponovaný divadelní večer ve scénografii z lan, hrazd a zavěšených kamenů je vyústěním dlouhodobé spolupráce artistek.
„Před třemi lety jsme zjistily, že nás obě zajímá téma těla a jeho schopností, ale každá jsme jej uchopila z jiného úhlu. Já jsem se v Able Bodies And Stones zaměřila na zkoumání těla artisty, které se pravidelným trénováním stává čím dál schopnějším a dokonalejším, ale zároveň si stále více uvědomuji také riziko zranění a fakt, že vše můžu ze dne na den ztratit. Kladu si otázku, kde je hranice mezi tím, čeho je mé tělo ještě schopné a jaké překážky už nepřekoná,“ vysvětluje Jana Korb.
„Kameny na jevišti jsou symbolem bolesti. Nahlížíme na ni z různých rovin, hodně se zabýváme fyzickou bolestí, ale já jsem se zaměřila také na bolest psychickou, která může souviset s různými podněty, nebo bolest, kterou si dál a dál předáváme mezi generacemi. Velkou roli pro mě má také téma uzdravení a jak je možné ho dosáhnout,“ dodává Stéphanie N'Duhirahe ke svému představení Šrámy/La Débattue.
Obě představení, která se pro tento večer netradičním způsobem na jevišti propojí v jedno, můžete vidět 28. ledna od 19.30 hodin v KD Mlejn.

Eva Roškaňuková