Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Svatomartinské setkání

Ve čtvrtek 11. listopadu v 16 hodin přijede na školní pozemek FZŠ Trávníčkova rytíř Martin na bílém koni. K této hlavní programové části nicméně patří i pečení svatomartinských jablek, pití svato martinského nealkoholického vína, dětské hry a další.
Svátek svatého Martina a oslavy s ním spojené již tradičně připadají na 11. listopad. Svatý Martin byl římský voják, světec a biskup, který žil v letech 316 až 397. Nejznámější legenda z jeho života vypráví, jak se jako voják setkal u městské brány města Amiens s promrzlým, spoře oděným žebrákem. Vzal svůj vojenský plášť, rozřízl jej mečem napůl a rozdělil se s mrznoucím mužem. Následující noc měl vidění Ježíše Krista obklopeného anděly a oděného polovinou pláště. Po této zkušenosti se nechal pokřtít, opustil armádu a věnoval se v ústraní modlitbám.
V České republice je tento svátek spojen především s příchodem zimy a prvního sněhu. K 11. listopadu se vztahují také zajímavé pranostiky a rčení. Nejznámější martinské přísloví říká, že v tento den obvykle napadne první sníh sezony, protože přijíždí Martin na bílém koni.
Těšíme se na vás a věřme, že to letos opravdu vyjde.

Ilona Žďárská, zástupkyně ředitele pro I. stupeň