Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výlov mezi paneláky byl letos už posedmnácté

První listopadovou sobotu bylo na hrázi Stodůleckého rybníka nebývale živo. Od časného rána se tady konal v pořadí již sedmnáctý Výlov mezi paneláky, který tradičně budí velkou pozornost nejen dospělých, ale především dětí.
„Pět dnů před samotným výlovem jsme začali rybník pozvolna vypouštět,“ říká Jaroslav Fišer, jednatel Českého rybářského svazu MO Jinonice. „V pátek večer jsme natáhli podložní síť a v sobotu brzy ráno začal samotný výlov.“
Zhruba v sedm hodin začal zátah a na patnáctku rybářů čekala pořádná dřina. Během pár hodin slovili tunu šupináčů. Nejvíce bylo kaprů, v sítích se ale objevily i štiky, amuři, tolstolobici a k velkému překvapení také jedna želva. Samozřejmě nechyběla ani bílá ryba, tedy plotice nebo perlíni.

Tradiční výlov si nenechal ujít ani starosta David Vodrážka. „Výlov mezi paneláky, tak to je na Prahu opravdu hodně neobvyklá podívaná. Jsem rád, že se i letos v síti objevil stálý „obyvatel“ Stodůleckého rybníka, kapr, kterému rybáři dali jméno Pepa. Od loňského roku zase trošku přibral, dnes váha ukázala úctyhodných patnáct kilogramů. Pepa se samozřejmě do rybníka vrátil a všichni věříme, že ho zase za rok uvidíme.“ Také letos měli zájemci možnost koupit si některou z právě vylovených ryb, takže v nejedné domácnosti si udělali předpremiéru štědrovečerní večeře.
Stejně jako Pepa se do rybníka vrátili i perlíni a plotice. Ostatní ryby byly vypuštěny do Vltavy. Ještě letos bude do Stodůleckého rybníka vysazena násada kaprů a v omezeném množství také štik. Termín závisí od toho, kdy bude v nádrži dostatek vody.

Eva Černá