Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ze Stodůlek do sousedních Řep

Ze Stodůlek dojedete autobusem č. 225 na zastávku Bílý Beránek. Ta svým názvem dodnes připomíná starodávný zájezdní hostinec, jehož zřícenina byla dole na křižovatce k vidění ještě v osmdesátých letech 20. století. Dnes tu stojí moderní firemní budova. Pokračujte do kopce a za železničním viaduktem zahněte na pěšinku vlevo. Podél železniční tratě dojdete k velmi cenné kapli Nanebevzetí sv. Kříže. Roku 1742 tady tábořilo vojsko Marie Terezie pod vedením jejího manžela vévody Františka Štěpána Lotrinského. Jeden z vojáků dostal rozkaz pokácet strom a našel v něm zarostlý kovový kříž. Vévoda jej následně předal císařovně. Když se příští rok konala korunovace Marie Terezie na Pražském

Hradě, navštívila císařovna také místo, kde byl nalezen kříž. Položila tu základní kámen ke kostelíku, který byl na její příkaz vysvěcen a nazván kostelem Nalezení svatého Kříže. Jeho architektem a stavitelem je s největší pravděpodobností představitel vrcholného baroka Kilián Ignác Dientzenhofer. Syn císařovny Josef II. kostelík, jako mnohé církevní stavby, zrušil. Tak chátral až do roku 2006, kdy byl opraven a opět slouží svým účelům. Interiér je přístupný v době konání mší, jejichž rozpis je vyvěšen na vstupních dvoukřídlých dveřích. Interiér je klenutý, bohatě zdobený nástěnnými malbami, v rozích jsou neúplné sloupy s rokokovými hlavicemi. Ve velké apsidě je umístěn presbytář, okna jsou zdobená vitrážemi.

Oltářní nástěnná malba znázorňuje scénu nalezení svatého Kříže. Vrchol střechy zdobí kovový kříž vsazený do kamenné koule. Dál jděte rovně podél kolejí až k zahrádkářské kolonii, kde zabočíte doprava a projdete jí. Vlevo nelze přehlédnout budovy dvora Háje, který se několik let opravuje. Když ho celý obejdete, dostanete se k jeho vchodu. Dvůr patří mezi kulturní památky ČR. Stál na královské cestě z Hradu na Karlštejn, bývala tu i krčma a kovárna. Při přestavbě roku 1836 vznikl vpravo od brány patrový letohrádek. Ke dvoru tenkrát patřila pískovna, mydlárna, dva rybníky a rozlehlé lesy. Za druhé světové války byl obsazen Němci. V roce 1947 přešel dvůr pod národní správu a sloužil jako skladiště.

V současnosti jej vlastní dědicové, kteří ho opravují. Vraťte se asi padesát metrů k jeho rohu a pěšinkou vlevo sejdete lesem dolů k retenční nádrži Brouček. Rybník je součástí přírodní památky U Hájů, vyhlášenou roku 1982. Žijí zde ohrožení obojživelníci skokan hnědý, ropucha obecná a kuňka obecná. Nejcennější částí této přírodní památky je louka v severovýchodní části území, na jejímž svahu je několik pramenišť s vodou obohacenou vápníkem. Vyskytují se tu mokřadní a luční společenstva, v okolí pramenů s vápenitou vodou jsou vyvinuta společenstva s vzácnějšími druhy ostřic. Roste zde hlavně olše, bukovina a dub zimní. Od informační tabule jděte rovně dolů pěšinou podél lesa a krajem louky až k železničnímu viaduktu a dál ulicí Ke Koh-i-nooru. Tou vyjdete u hlavní ulice Plzeňská. Ještě před ní můžete zahnout vlevo a dojít k secesní restauraci U Lípy, jedné z prvních soukromých restaurací v Praze otevřené již v roce 1989. Interiér s dřevěným kazetovým stropem je dobově zařízen. Odtud je to jenom pár kroků vpravo na tramvajovou zastávku Krematorium Motol. Pěknou procházku. Zdrávi došli!

Marta Kravčíková, KČT oddíl TurBan