Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hádka – zlepší nebo zhorší situaci ve vztahu ?

Hádka – zlepší nebo zhorší situaci ve vztahu ?

Dobrý den, paní doktorko. S přítelem se pořád dohadujeme a nikdo nechce ustoupit. On opakuje pořád dokola to samé, nedokážu mu vysvětlit svůj postoj. Hádku končí vždy tím, že přestane mluvit úplně a říká, že potřebuje čas. Mlčí třeba týden. Já jsem z toho nešťastná, nerozumím situaci a vlastně je nám čím dál hůř. Je z toho nějaká cesta ven nebo se k sobě prostě nehodíme?

Hádce se v jakémkoli vztahu nevyhne nikdo. Občas dojde k situaci, kdy je třeba si věci vyříkat. Když mluvíme (nebo nemluvíme) o věcech, které nám nevyhovují, vždy jsou v tom emoce. Každý máme jiný temperament, ale vždy platí, že čím více hádkou vztah rozbijeme, už možná nepůjde spravit. Zkusme tedy používat konstruktivní postupy a pravidla – např. ukončení hádky dříve než skončí den, omluva, návrh postupu, řešení konfliktních témat v předem vyhrazeném čase a podobně.

NEJOBVYKLEJŠÍ DRUHY HÁDEK:

1. Itálie, otevřený útok
Jsou lidé, kteří rychle vyletí, vykřičí vše, co je trápí, někdy i na veřejnosti, a za pět minut jakoby o ničem nevěděli. Pokud to vyloženě druhému partnerovi nevadí, dozví se ve zkráceném čase věci, které je třeba řešit. Důležité je dokázat udržet rozvášněné emoce, abychom neřekli věci, které nelze vzít zpět. Také je důležité pravidlo omluvy – měla by být vzájemná a případné přešlapy výjimečné.

2. Ironie, sarkasmus
Ironické zlehčování situace, vysmívání se, je mnohem agresivnější než přímý útok! Zní rádoby odlehčeně, takže adresát může být zmatený – má se smát, aby nebyl osočený, že nerozumí humoru, nebo se bránit? V některých rodinách a společenstvích jsou ironie a sarkasmus hodně rozšířené a jejich uživatelé jsou na to dokonce hrdí. Používají je lidé, kteří se sami přímé konfrontace bojí. Nebývá ale řešením ke shodě, harmonii a pohodě.

3. Mlčení
„Já se přece nehádám…“ Mlčení je nejagresivnější způsob komunikace v páru. Pokud dojde k neshodě a náš partner dělá, že nic, že se ho to netýká, nechystá se situaci řešit, odmítá se o ní bavit, odmítá jakékoli řešení, NENÍ to smírčí postup, ale cesta do pekel. Třeba i nepatrný konflikt se stupňuje do stadia, kdy už není síla na jeho řešení.

PRAVIDLA KONSTRUKTIVNÍ HÁDKY:

  • pokud obvykle končíme dlouhou hádkou, domluvíme si předem vymezený čas pro řešení konkrétního problému
  • může pomoci volba neutrálního území
  • pokusíme se vynechat kritiku druhého, ale každý z partnerů nabídne, co pro zmírnění konfliktu zkusí dělat jinak
  • stanovíme si termín, čas pro „usazení“ nových návrhů
  • sdělení pozitiv – co mám na druhém rád a proč s ním chci být
  • plán pozitivně stráveného společného času bez konfliktních témat
  • pro řešení konfliktních témat zvolíme konkrétní termín (třeba – vrátíme se k tomu v neděli v šest)

Nezapomeňme, že jsme zodpovědní jen za svoji polovinu komunikace. Za to, co partnerovi nabízíme, zda spolupracujeme nebo bojujeme. Jestli se partner rozhodl být spoluhráč nebo protihráč, to je jeho zodpovědnost, s tím my nemůžeme nic dělat. Pak už můžeme navrhnout jen pomoc a vnější vedení odborníkem.

Všem čtenářům časopisu STOP přeji jen rychlé a přínosné hádky a příjemná usmiřování :-)

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog,
602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz