Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Projekt má první absolventky

Prvních osmnáct absolventek převzalo 10. září na radnici Prahy 13 certifikáty o absolvování kurzů v rámci projektu Zpět do práce po rodičovské dovolené s MČ Praha 13. Projekt nabízí bezplatnou podporu rodičům s malými dětmi, kteří chtějí nastoupit do zaměstnání po rodičovské nebo mateřské dovolené. Certifikáty předávaly tajemnice úřadu Kateřina Černá, manažerka projektu Hana Tyranová a koordinátorka projektu Michaela Gaydošová. Absolventky projektu přivítal v obřadní síni radnice starosta David Vodrážka a poděkoval jim, že investovaly svůj volný čas, aby si osvěžily vědomosti a měly o něco lepší odrazový můstek k uplatnění po mateřské dovolené.
„Byla jsem šest let na mateřské, takže jsem toho dost pozapomněla a dost se toho také změnilo,“ přiznává Jana Tůnová, matka dvou dětí, která absolvovala pět balíčků e-learningových kurzů. „Dověděla jsem se spoustu nového nejen z oblasti počítačů, ale také, jak postupovat při hledání zaměstnání... Myslím, že absolvování kurzu bude hodnoceno novým zaměstnavatelem kladně. Uvidí, že jsem měla snahu na sobě pracovat, abych měla co nabídnout. Pracovala jsem několik let jako vedoucí pošty, práce mě bavila, takže bych ráda našla nějaké zaměstnání v oboru. Při mateřské jsem si udělala ještě rekvalifikaci na pedikérku. Tak snad něco vyjde.“

Projekt zahájila Praha 13 v červnu. Umožňuje rodičům na rodičovské nebo po rodičovské dovolené s trvalým bydlištěm nebo pobytem minimálně 6 měsíců na území hlavního města Prahy absolvovat zcela zdarma kariérní a právní poradenství a e-learningové vzdělávací kurzy v pěti oblastech. Poradenství probíhá v Domě dětí a mládeže Stodůlky. Na stejném místě nebo z domova mohou zájemci absolvovat také e-learningové kurzy. Při účasti je v domě dětí zajištěno hlídání dětí v dětském koutku. V současné době už je do projektu přihlášeno bezmála 200 zájemců.
Kurzy budou zatím probíhat do konce roku 2015, uvažuje se o možnosti pokračování. Více na www.praha13.cz v oblasti Městská část – Sociální oblast – Projekt Zpět do práce.

-red-