Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Šťastný rok

Vánoce a novoroční oslavy máme již za sebou, nyní nás čeká běžný život, den za dnem, v tomto roce 365 dní za sebou. Každý je důležitý. I ty dny, kdy máme špatnou náladu, kdy se nám nedaří. Ty jsou také náš život. Vzájemně si k novému roku všichni přejí, aby byl šťastný. Samo se to ale nestane! Čím můžeme svému štěstí a spokojenosti pomoci každý den my sami:

Čas – nečekejme, až…

Představa, že budu šťastnější, až zhubnu, přestěhuju se, najdu si partnera, dostanu vyšší plat… nás zbytečně odvádí od přítomnosti, od  našeho současného konání. Je třeba jít svému přání naproti a začít. A nenechat se odradit po pár dnech. Zkusme se přeladit do stavu, že i cesta k našim cílům nás začne bavit. Pak máme vyhráno. Představa o tom, jaké to bude, je většinou mnohem náročnější než realita sama. Když už se pustíme do akce a každý den se posuneme ke svému splněnému přání o milimetr blíž, budeme mnohem spokojenější. A ne proto,  že se staneme dokonalými (protože to se nikdy nestaneme), ale protože máme směr, náplň, cíl a přání, ke kterému míříme.

Věci × zážitky – nehromaďme

Touha po dalších a dalších materiálních věcech nás sice potěší, ale jen na chvíli. Za chvilku chceme další a jiné věci. Většinu z nich vlastně ani nepotřebujeme. Dokonce nám někdy komplikují život, protože je třeba je servisovat a také se o ně bojíme, abychom o ně nepřišli. Zážitky, vztahy, rozhovory, kontakty, nová místa, informace, noví lidé, nové zkušenosti… Ty činí náš život bohatší. V srdci a v prožitku nám zůstávají napořád. Samozřejmě, že je třeba mít střechu nad hlavou, jídlo, oblečení, knihy, mobil, ale šťastnější nás dlouhodobě neudělá každého čtvrt roku nový model čehokoli, každý rok nové auto, každodenní stravování v luxusní restauraci, další a další nové boty nebo oblečení. Ale jak vypadá úplněk na večerní obloze, jaké kouzlo má zasněžená krajina, jakou magickou sílu má slunce při ranním svítání a jak prima pocit je, když se můžeme na hezkém výletě rozdělit o teplý čaj s člověkem, který je vedle nás, to nezapomeneme 

Hodnocení – nestěžujme si

Když svému okolí stále jen opakujeme, co vše je špatně, tak kromě toho, že opravdu nejsme dobrý společník (negace je nakažlivá), sami sebe udržujeme v modu, že vše opravdu špatně je. Nikdy ale není špatně úplně všechno. Něco se nám určitě povedlo, někdo nás má opravdu rád.

Dobré skutky

Je důležité myslet sám na sebe, ale stejně tak důležité je myslet i na druhé. V rovnováze! Jedno nebo druhé samo o sobě vždy život komplikuje. Oboje má svůj důležitý význam proto, aby se lidem hezky žilo. Když máme kolem sebe člověka, který zrovna nemá šťastné období, nepomůžeme mu, když budeme společně nadávat na osud. Pomůžeme (jemu i sobě) aktivitou, pomocí, nabídkou společné činnosti, svým pozitivním postojem, vyprávěním, sdílením. On díky naší energii najde sílu se ze své špatné nálady dostat. My tím, že jsme pomohli, pocítíme sdílení, i my získáme dobrý pocit. Nejsme v životě sami. Jsme užiteční. Máme nějaký význam ve světě. A radost druhé osoby přinese radost i nám samotným.

Nálada

Všichni máme někdy špatnou náladu. Je jen rozdíl, jak s ní jednotliví lidé zacházejí. Někdo si doma fňuká, sám sebe více topí v negaci a sám sobě bere energii ke změně. Ze špatné nálady nám nejvíce pomůže rozptýlení mezi druhými lidmi, aktivita a program. A nemusíme se do programu hned vrhat nadšeně (při špatné náladě od sebe očekávat nadšení je utopie). Nechme se vtáhnout okolím zpět do pohody, možná si ani nevšimneme, kdy naše špatná nálada odešla. Zavolejme známému, přidejme se ke skupině, která nějakou akci už vymyslela nebo jděme jen ven na procházku. Překonejme svoji pohodlnost. Stojí to za to ☺.

Všem čtenářům časopisu STOP přeju šťastný a spokojený nový rok 2019. Přijdou i dny, kdy nebudeme jásat nadšením, aby je mohly vystřídat ty dny spokojené. A kterých bude víc, to už je jen na nás samotných ☺.

Hana Jenčová, klinický psycholog, 602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz