Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Společenská odpovědnost do škol

V úterý 21. června proběhla konference Společenská odpovědnost a udržitelnost do škol, uspořádaná k ukončení pilotního projektu CSR do škol (CSR = Corporate Social Responsibility). Projekt realizovaly Praha 13 a Česká společnost pro jakost. Základním cílem bylo aplikovat v pěti místních školách přístupy společenské odpovědnosti a udržitelnosti dle metodiky EFQM. Na závěr byla vytvořena metodická příručka pro zavádění CSR do škol v celé republice.

Konference byla věnována možnostem aplikace zmíněných principů zejména v základních školách. Účastníky z řad odborné veřejnosti, veřejné správy a školství přivítal starosta David Vodrážka. S příspěvkem vystoupili např. státní tajemník ministerstva školství Jindřich Fryč, zástupkyně starosty Marcela Plesníková, která má v působnosti školství, tajemnice úřadu Kateřina Černá a Jaroslav Vodička, ředitel ZŠ Mládí, zapojené do projektu.

Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj jsou ve světě považovány za základní pilíře moderní ekonomiky. Smyslem je naplňovat potřeby současných generací, aniž by byly ohroženy zdroje, přírodní hodnoty a ekosystémy pro generace budoucí. Právě školy jsou přirozeným centrem šíření těchto zásad.

„V Praze 13 jsme si včas uvědomili význam, který má společenská odpovědnost pro budoucí rozvoj a snažíme se v duchu jejích zásad pracovat. Důkazem je i prestižní Národní cena ČR za společenskou odpovědnost, kterou jsme získali již v roce 2013,“ říká místostarostka Marcela Plesníková. „Naše účast v projektu je vyústěním snahy rozvíjet Prahu 13 s ohledem nejen na její současné obyvatele, ale i na jejich děti a vnuky“.

Samuel Truschka