Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pestrá nabídka Festivalu volného času Prahy 13

Po čtyřech velmi úspěšných ročnících Festivalu volného času Prahy 13 pro vás městská část letos připravila jeho pátý ročník. V průběhu celého měsíce se vám představí široké spektrum spolků a jiných organizací, které nabízejí nejrůznější volnočasové aktivity pro všechny generace. Nabídka akcí, pořádaných na různých místech naší městské části, je opět zajímavá a pestrá, takže věříme, že si vybere úplně každý. Budeme se těšit na vaši účast. Jste srdečně zváni!

Program festivalu


sobota 2. září

9.00–17.00 Hokejbalový víkend na hřišti HC Kert park Praha v Kolovečské ulici

HC Kert park Praha pořádá víkendový turnaj O pohár starosty Prahy 13 s účastí šesti vrcholových mládežnických týmů. K němu je po celý víkend připraven doprovodný program pro všechny zájemce o tento sport (i úplné začátečníky). Součástí jsou různé dovednostní soutěže a možnost si hokejbal vyzkoušet.


9.00 Nohejbal – veřejný turnaj trojic

Turnaj pořádá oddíl TJ Sokol Stodůlky na hřišti nohejbalu v areálu tělovýchovné jednoty v Kovářově ulici (u kostela).

neděle 3. září

 9.00–16.00 Druhý den hokejbalového víkendu – pokračuje turnaj

O pohár starosty Prahy 13 včetně doprovodných programů. Vyhlášení výsledků turnaje bude po 15. hodině.


10.00 Cyklistika – tradiční vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky

Vyjížďku pořádá Cyklistický spolek Stodůlky. Start a cíl jsou u hokejbalového hřiště v Kolovečské ulici.

úterý 5. září

 14.00–17.30 Badminton – Den otevřených dveří na Lužinách

Akci pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v hale na Lužinách v Zázvorkově ulici. Zve všechny včetně nejmenších dětí, aby si přišli badminton nezávazně a zdarma vyzkoušet.

čtvrtek 7. září

16.00 Turistická akce – Pochod Hlubočepy trochu jinak a Poznávat a chránit

Pochod pořádá ve spolupráci s MČ Praha 13 Klub českých turistů oddíl Trilobit Barrandov. Hlavní trasa měří 9 km. Start je na Barrandově na konečné tramvají, cíl pak u radnice Prahy 13 na Slunečním nám. v Nových Butovicích. Místní trasa Poznávat a chránit je dlouhá 5 km a má start i cíl na Slunečním nám. u radnice. Start je na obou místech možný v době od 16.00 do 18.00, do cíle je nutno dojít v době od 17.30 do 20.00. Upomínkové ceny pro účastníky místní trasy Poznávat a chránit se budou losovat v cíli v 17.30, 18.30 a v 19.30.


 15.00–19.00 Klubobraní v Klubu JednaTrojka v Centrálním parku

Klubobraní připravila Proxima Sociale, o.p.s. Na programu je turnaj ve stolním fotbálku o ceny, graffiti workshop s Fogoshem, taneční workshop s tanečnicemi zakončený tanečním battlem, kadeřnický workshop (barvení křídami a vlasový styling), tradičně nebudou chybět ani parkouristé se svým vystoupením. Celou akci budou hudebně provázet DJ a moderátor z řad uživatelů. Vše doplněno o dětský koutek s plackovačem.

sobota 9. září

9.00–17.00 Sportovní den SK Velká Ohrada u Nepomuckého rybníka

Připraveny jsou disciplíny ryze sportovní – plnění Odznaku všestrannosti olympijských vítězů i netradiční – sportovně–zábavné. Ani letos nebude chybět ukázka nového adrenalinového sportu flyboardingu. Vystoupení profi letců předpokládáme v 11.00 a 15.00 hodin.


9.00 –15.00 Beach volejbal – Veterán cup 100+ na kurtech v ul. Ovčí hájek v Nových Butovicích

Veřejný beach volejbalový turnaj smíšených dvojic, podmínkou časti je součet letos dosaženého věku dvojice 100 a více let.  14.00 Kopaná – program pro malé a nejmenší zájemce o kopanou Na hřišti Sokola Stodůlky (u kostela) připravil oddíl kopané TJ Sokol Stodůlky sportovně zábavné odpoledne, určené pro všechny začínající fotbalisty od nejútlejšího věku. Budou mít možnost vyzkoušet si své předpoklady i dovednosti a dozvědět se vše o možnostech začít s tímto národním sportem.

16.00 Šipkový turnaj – zahrada za Spolkovým domem, K Vidouli 727

Všichni příznivci tohoto sportu se mohou zapojit do propagační akce, při které špičkoví hráči z klubu Renegades předvedou ukázky a poskytnou další informace. Zájemci se mohou zúčastnit i turnaje.

neděle 10. září

9.00–13.00 Den otevřených dveří v centru Avaloka v Bellušově ul. na Lužinách

Připravil spolek Luční květy/Yamabushi Soin. Program je určen pro všechny zájemce o tradiční japonská bojová umění a s tím související duševní rozvoj a tradiční kulturu.


14.00–17.00 Skautské odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny

Skauti ze střediska Vatra budou mít připravený program plný soutěží a zajímavostí. Děti se můžou těšit například na poznávačku, hlavolamy, boj s pěnovými zbraněmi Nerf a ukázku dalších skautských dovedností.


14.00–17.00 Lukostřelba v Centrálním parku u Kuželkárny

SK Start Praha – lukostřelba připravil program s ukázkami sportovní lukostřelby a možností si střelbu z luku vyzkoušet. 


14.00–16.00 Dětská atletika v Centrálním parku na hřišti u Kuželkárny

Lehkoatletický sportovní klub Aktis Praha připravil ukázky dětské atletiky, kterou si bude moci každý vyzkoušet. Na okolních cestách a cestičkách budou probíhat běžecké závody dětí všech věkových kategorií.


14.00–15.00 FitMAMI – ukázkové cvičení pro maminky s dětmi

Program FitMAMI je outdoorové cvičení pro maminky s dětmi od 6 týdnů, které v průběhu roku pravidelně probíhá v Centrálním parku. Společná cvičení obsahují prvky cardiocvičení, posilování, fitnes v přírodě... V rámci festivalu bude možnost vyzkoušet si ukázkovou hodinu zdarma.


15.00–16.00 Ukázky tradičních japonských bojových umění, cvičení pilates a jógy v Centrálním parku u Kuželkárny

Ukázky připravil spolek Luční květy/Yamabushi Soin. Všechny bezpečné techniky boje a cvičení pilates a jógy si budou moci návštěvníci vyzkoušet.


16.00–18.00 Florbal na invalidních vozících v Centrálním parku

Ukázkové zápasy v tomto sportu pro hendikepované připravil na hřišti u Kuželkárny spolek Flor-In. Všichni zájemci budou mít možnost si po skončení zápasů florbal na vozíčku vyzkoušet.


16.00–18.00 Kultura do ulic – vystoupení hudebních skupin

V Centrálním parku u Kuželkárny se v rámci koncertu, který zajišťuje agentura Exclusive Production, představí několik hudebních skupin.

pondělí 11. září

14.00–17.30 Badminton – druhý Den otevřených dveří

Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v tenisové hale na Lužinách v Zázvorkově ul. (více viz 5. 9. 14.00–17.30).


16.00–18.00 Kopaná – přiveďme děti ke sportu na hřišti SK Motorlet Praha

Oddíl kopané připravil na svém hřišti v Jinonicích program zejména pro děti, které by se chtěly v budoucnu tomuto sportu věnovat. Zve všechny zájemce od nejútlejšího věku.

středa 13. září

10.30–14.30 Turnaj v pétanque v Domě sociálních služeb Lukáš

5. ročník seniorského turnaje v pétangue O putovní pohár starosty Prahy 13 a o zvláštní cenu zástupce starosty pro sociální oblast.


14.00 – 18.00 Výpočetní technika ve FZŠ Trávníčkova

Spolek TIB a FZŠ Trávníčkova pořádají odpoledne zasvěcené ukázkám a workshopům z oblasti výpočetní techniky. Více na str. 12–13 a na http://tib.cz, www.facebook.com/tib.cz/.


16.30–18.00 Den otevřených dveří v klubovně pionýrského oddílu Rondel

Pionýr – středisko Rondel zve všechny zájemce k návštěvě své klubovny v Amforové 1886/42, vchod z vnitrobloku od MŠ U Bobříka.

pátek 15. září

9.00–17.00 3. ročník Pražského medobraní před radnicí

Český svaz včelařů, ZO ČSV Řeporyje, Včelín Ořech připravuje největší jednorázový trh s medem – prodej a ochutnávka medů a dalších včelích produktů, ukázka živých včel v proskleném úlu, mobilní včelí naučná stezka – přednášky o včelách, včelaření, přednášky o medu a jeho použití a správné skladování, ukázka apiterapie (léčba s pomocí včel a jejich produktů).


10.00–17.00 Den zdraví – doplňkový program – Český červený kříž – ukázky první pomoci

V rámci doplňkového programu medobraní bude 5. místní skupina Českého červeného kříže při OS Praha 1 předvádět ukázky první pomoci určené hlavně pro děti.

  • Program FasTracKids pro nejmenší děti
  • Naturální kulturistika

Představení sportovního odvětví Naturální kulturistika, průběhu a pravidel soutěže, ukázky z předchozích soutěží, zdravý životní styl, poradenství. Seznámení s činností klubu Naturální kulturistika Praha a pozvání na letošní Pražský pohár ICN (7. 10. v Galerii Butovice). Ve 12.00 uvidíte exhibici soutěžících v kategorii Mr. Physique a Bikini Fitness.


14.00–15.00 Ukázky tradičních japonských bojových umění, cvičení pilates a jógy

Připravil spolek Luční květy/Yamabushi Soin. Všechny bezpečné techniky boje a cvičení pilates a jógy si budou moci návštěvníci vyzkoušet.


9.00–17.00 BENU lékárna – informační stánek – poradenství



10.00–16.00 Prodej výrobků chráněné dílny PROSAZ, z.ú.

Organizace PROSAZ sídlící a dlouhodobě působící v Praze 13 má za cíl pomáhat zdravotně postiženým. Zapojuje je do běžného života zajištěním přímé péče, zaměstnáváním a nabídkou volnočasových a rekreačních aktivit. Na akci bude nabízet výrobky své chráněné dílny.


14.00–17.00 Beluška, z.s. – ukázkové masáže zdarma

Své umění předvedou nevidomí maséři ze studia Beluška z ul. Neustupného.


15.00 FitMAMI – ukázkové cvičení pro maminky s dětmi od 6 týdnů

Program – viz 10. 9. 14.00–17.00.

sobota 16. září

10.00 Abebe Bikila – Memoriál Run – běh pro zdraví a vytrvalost Centrálním parkem

Záštitu nad memoriálem převzala Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, z.s. Memoriál organizuje Etiopská komunita v ČR ve spolupráci s městskou částí Praha 13. Účastnit se mohou všichni zájemci ve věkových kategoriích děti 7 až 12 let, mládež 13 až 18 let a starší mládež a dospělí nad 19 let již bez rozdílu věku. Základní trasa běhu 2 km, prodloužená cca 3,2 km. Jde o běh pro zdraví a vytrvalost. Prezence od 9.30, start v 10.00 v Centrálním parku u Kuželkárny. Pestrý doprovodný program, organizátoři jako post program nabízejí možnost přátelského setkání se zakladatelem UNESCO Clubu v Restauraci Trifot u stanice metra Nové Butovice.

neděle 17. září

8.00 Tradiční Pražské cyklozvonění – sraz účastníků v Centrálním parku na hrázi Stodůleckého rybníka

Jedenáctý ročník Pražského cyklozvonění pořádá letos městská část Praha 8 v Kaizlových sadech na Invalidovně. Odjezd účastníků z Prahy 13 bude asi v 8.30 hod. Trasa je cca 20 km dlouhá a vhodná pro rodiny s většími dětmi. V Kaizlových sadech bude pro všechny účastníky připraven zábavný program, různé soutěže a exhibice. Akce je součástí Evropského týdne mobility. Více na www.cyklozvoneni.cz.


9.00 Veřejný turnaj v malé kopané v Centrálním parku u Kuželkárny

Pořádá městská část Praha 13 pro družstva 4+1, 2x 10 minut. Přihlášky předem na sport@p13.mepnet.cz.


15.00–18.00 Hasičské odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny

Společně pořádají SDH Třebonice a SDH Stodůlky. Zejména pro děti mají naši hasiči připravenou ukázku hasičské techniky a řadu soutěží v zábavných hasičských disciplínách.


16.30 Veřejný kuželkový turnaj v Centrálním parku v Kuželkárně

Pořádá městská část Praha 13. Soutěžit se bude v kategoriích dospělí i děti. Vítáni jsou všichni návštěvníci sportovního odpoledne.

úterý 19. září

 15.00–18.00 Den otevřených dveří Domu dětí a mládeže Stodůlky

Dům dětí a mládeže připravil ve svém areálu v Chlupově 1800 prohlídku prostorů i pestrou ukázku svých činností. Program je zdarma a návštěvníci mají nejen možnost vyzkoušet si tradiční i netradiční aktivity, ale i přihlásit se na volná místa v kroužcích a klubech. Přehled ukázkových lekcí bude před akcí k dispozici na webových stránkách www.ddmstodulky.cz.

středa 20. září

9.15 Zahájení podzimního cyklu výuky seniorů v práci na PC – Dům sociálních služeb Lukáš

Tentokrát se mohou senioři seznámit i s geocachingem, což je hra na rozhraní sportu a turistiky, spočívající v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky (tzv. kešky) – více na webu https://cs.wikipedia.org/wiki/geocaching.

čtvrtek 21. září

10.00–15.00 Tichá cesta 2017

3. ročník tradiční akce věnované elektromobilitě – Sluneční nám. v Nových Butovicích V rámci Evropského týdne mobility pořádá městská část Praha 13 ve spolupráci s Asociací elektromobilového průmyslu soutěžní přehlídku elektrokol, elektromobilů a související techniky z oblasti tohoto rychle se rozvíjejícího průmyslového odvětví. Elektromobily a elektrokola zde návštěvníkům předvede řada výrobců. Pro posádky elektromobilů a plug-in hybridů a pro školní družstva z našich škol je připravena zajímavá soutěž.


14.00–17.30 Badminton – Den otevřených dveří v hale na Lužinách

Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v tenisové hale na Lužinách v Zázvorkově ul. (více viz 5. 9. 14.00–17.30).


17.00 a 18.00 Vystoupení pěveckých souborů v KD Mlejn

V 17.00 se představí sbory Klíček a Notečka z FZŠ Mezi Školami, v 18.00 sbory Kulíšci a Noctuela z FZŠ prof. Otokara Chlupa.


17.00 Atletické odpoledne na hřišti FZŠ prof. Otokara Chlupa

Atletický oddíl TJ Stodůlky, z.s., připravil spoustu sportovních soutěží pro děti a mládež. Zúčastnit se mohou i ti, kdo se dosud atletice nebo sportu vůbec nevěnovali.

sobota 23. září

9.30 Badminton – veřejný badmintonový turnaj Liga lužinské mládeže

Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v tenisové hale v Zázvorkově ul.


14.00 Voříškiáda 2017 na Slunečním nám. v Nových Butovicích

Pátý ročník zábavného soutěžního programu pro majitele všech voříšků, tedy pejsků bez PP. Odborným garantem soutěže je kynologická organizace Haf Bez Obav, s.r.o., ze Zbuzan, která v průběhu soutěžního programu představí také výcvik pejsků. Organizace nevidomých Beluška předvede práci vodících psů. Podmínky soutěže a přihlášky na www.praha13.cz.

neděle 24. září

9.00–12.30 Dopolední program ve Sportovní hale Lužiny

Ukázky činnosti jednotlivých oddílů SK Hala Lužiny (více na str. 12–13) a na www.skhalaluziny.wz.cz.


15.00–18.00 Odpolední program Sportovního klubu Hala Lužiny v Centrálním parku u Kuželkárny


14.30–17.30 Orientační běh Medvědí stezkou – Centrálním parkem, 15.00–17.30 ukázky rekreačních sportů pro děti a rodiče.


10.30 Badminton – veřejný badmintonový turnaj dvojic – rodič a dítě


Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách.


14.00–18.00 Basketbal – otevřený basketbalový turnaj začátečníků Boj o Krále Bubliny

Pořádá Basketbalová akademie Sparta Praha v nafukovací hale u ZŠ Kuncova. Turnaj je pro začátečníky, pokročilé i pro děti od 6 do 12 let, které přijdou a projeví zájem. Všichni si budou moci hru vyzkoušet.


16.00 a 18.00 Divadlo v KD Mlejn

Dům dětí a mládeže Stodůlky zve v 16.00 na představení divadelního souboru a autorský muzikál Letního hudebně dramatického tábora pro děti 11–20 let. V 18.00 je na programu divadelní představení souboru Vulkán při ZŠ Klausova. Děti z divadelního souboru si pro letošní rok nastudovaly hru Pražské pověsti.

středa 27. září

10.00 Svatováclavský NW pochod z Lukáše k prameništi Motolského potoka

Vychází se v 10.00 od Střediska sociálních služeb Prahy 13. V cíli na účastníky čeká připravený táborák s opékáním buřtů.


14.00–17.30 Badminton – Den otevřených dveří v hale na Lužinách

Pořádá Badmintonový klub Aktiv Lužiny v tenisové hale na Lužinách v Zázvorkově ul. (více viz 5. 9. 14.00–17.30).

čtvrtek 28. září – státní svátek

9.00–18.00 Dobrodružná soutěžní hra Pražské věže s Prahou 13

Více na www.prazskeveze.cz, kde také můžete od 1. září podávat přihlášky. Úvodní i cílová prezence bude u radnice na Slunečním nám. v Nových Butovicích od 9.00 do 18.00. Hra zahrnuje věže na území Nových Butovic, Jinonic, Stodůlek, Řep, Ořechu, Třebonic a Řeporyj.


13.00–17.00 Svatováclavské odpoledne na Slunečním nám.

Program pro celou rodinu. Program pro nejmenší si připravil FasTracKids, nebudou chybět stánky s výrobky chráněných dílen PROSAZu – zakoupením výrobků podpoříte tuto neziskovou organizaci postižených. Organizace nevidomých Beluška, z.s., předvede výrobu svíček, které bude možné si zakoupit. Bude zde i stánek s ukázkou výroby šperků s následnou možností jejich zakoupení. Od 14.00 zahraje orchestr Šarbilach, od 15.00 skupina Motovidlo.


V 16.30 je na závěr připravena ukázka sportovního cvičení u tyče v podání instruktorek ze studia Pole Heaven.

neděle 1. října

16.00–18.30 Představení místních tanečních souborů v KD Mlejn

V 16.00 vystoupí Folklorní soubor Lučinka, od 17.00 Taneční studio Mirabel – Irské tance a od 17.45 Hudební a taneční studio Dukát, o.p.s.

středa 4. října

8.30 Mezinárodní den seniorů – Lukiáda ve Středisku sociálních služeb Prahy 13

Lukiáda 2017 je olympiáda pro seniory ve sportovních i nesportovních disciplínách. Letos se uskuteční již 4. ročník. Zápis účastníků 8.30–9.00. Ukončení akce do 14.00. Odpoledne se budou vítězům předávat ve Spolkovém domě ceny. Pak propukne bujaré seniorské veselí s hudbou a tancem.

neděle 8. října

9.15–12.00 Běh Metropole v Centrálním parku u Kuželkárny

Prezence účastníků 9.15–9.45, start v 10.00. Závod je součástí seriálu veřejných běžeckých závodů pořádaných v městských částech Prahy. Cílem je podpořit zdravý životní styl a podnítit sounáležitost závodníků – občanů ke své městské části. Každý účastník závodu reprezentuje svou městskou část a svým startem v závodu jí přináší bod. Na konci seriálu určí součet bodů ze všech závodů pořadí městských částí a nejsportovnější městskou část Prahy. V celkových výsledcích je Praha 13 zatím na krásném druhém místě.


18.30 Koncert žáků Fakultní základní umělecké školy Stodůlky v KD Mlejn

Představí se žáci všech oddělení FZUŠ Stodůlky. Tímto koncertem bude letošní ročník Festivalu volného času Prahy 13 slavnostně ukončen.

Připravili Bohdan Pardubický a Eva Černá