Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Úspěchy mladých zdravotníků

Pátá místní skupina ČČK Praha 1 sdružuje především děti a mládež z Prahy 13 a okolí. Ty se na našich akcích po celý rok učí poskytovat první pomoc. Každoročně je pro ně vrcholem sezony účast v soutěži mladých zdravotníků. Letos jsme do ní vyslali pětičlenné družstvo druhého stupně. V květnu se konala okresní soutěž, v níž se utkalo 16 mladších a 11 starších pětičlenných družstev. Naše se v „kategorii starších“ umístilo na třetím místě a postoupilo tak do krajského kola. Tam se našim zástupcům dařilo a dočkali se velkého úspěchu. Družstvo krajské kolo vyhrálo a poprvé postoupilo až do kola republikového. To proběhlo 16. června v Ostravě, odkud jsme si odvezli šesté místo.

Kromě soutěží se naše skupina tradičně věnuje prezentaci našich činností široké veřejnosti. Každoročně se účastníme Bezpečné třináctky na Slunečním náměstí, měli jsme stánek na červnovém festivalu Nautis Fest u Písecké brány, podvanácté jsme se zapojili do sbírkové akce Ligy proti rakovině, již tradičně jsme také vyslali dvě členky na mezinárodní kemp Červeného kříže a Červeného půlměsíce, který se každoročně koná v červenci v rakouském městečku Langenlois. Dvoutýdenního setkání se účastní desítky mladých lidí z celého světa. Krásnou tradicí se stal také náš Společenský večer Červeného kříže, který pořádáme v dubnu v Café Kampus.

V září nás čekají další akce – Rescue Marathon pro děti i pro dospělé, Zažít město jinak, sbírka Světluška a samozřejmě také Festival volného času Prahy 13. Více na www.patapomoc.blogspot.com.

Šimon Hlinovský, předseda 5. místní skupiny při OS ČČK Praha 1