Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ještě jste si nevybrali?

Je tady září a velká část rodičů se opět rozhoduje, jak dětem, ale i sobě, příjemně a smysluplně vyplnit volný čas. Nabídek nejrůznějších aktivit je celá řada. Možná využijete některou z následujících možností. 

HB Basket Praha

Je to poměrně mladý basketbalový klub, který oficiálně vznikl v květnu 2011. I přes krátkou historii se může pochlubit četnými úspěchy, a to zejména v minižactvu a žactvu. HB Basket se stal během uplynulých let jedním z nejlepších pražských dívčích klubů, a to nejen v Praze, ale i na celorepublikové úrovni. V sezoně 2018/19 získal ve třech kategoriích minižactva v Pražském přeboru zlato, stříbro i bronz. Stal se tak nejúspěšnějším klubem v minižactvu v Praze. Na úrovni ČR skončili U13 na 2. místě, U17 hrající nejvyšší soutěž obsadili 3. místo, U15 byli na MČR na 6. místě a U11 obsadili 8. místo. Tyto úspěchy jsou výsledkem naší systematické přípravy nejmladších dětí. Těm HB Basket nabízí odpolední program v několika školních přípravkách, kde se připraví na budoucí „boje“ o nejvyšší příčky soutěží. Také ve školním roce 2019/20 otevírá HB Basket přípravky v několika základních školách v Praze 13. Jsou určené pro děvčata 1. – 4. tříd, v některých školách i pro chlapce 1. tříd:

  • FZŠ prof. O. Chlupa – úterý 14.00 – 15.15 (i pro chlapce)
  • FZŠ Trávníčkova – čtvrtek 15.15 – 16.30 (i pro chlapce)
  • FZŠ Mezi Školami – pátek 14.00 – 15.15 (pouze pro děvčata)
  • Společná přípravka pondělí 18.30 – 19.30 v hale Zličín

On-line přihláška a další informace na www.hbbasket.cz.

Volnočasové aktivity Domu dětí a mládeže Stodůlky.

Nabídka je tradičně početná a pestrá. Všechny kroužky najdete na stránkách www.ddmstodulky.cz., zde představujeme malou ochutnávku. V novém tanečním studiu El Ritmo mají ještě volná místa například twerk, orientální přípravka, disco show, balet, irské tance, salsa, capoeira pro rodiče s dětmi, kuduro (afro haus), art dance. V odvětví věda Z, které se zaměřuje na přírodu, pokusy, vědu a související obory, se zájemci hravou formou seznámí se zákonitostmi v přírodovědných oborech biologie, chemie, fyziky. Vše si budou moci vyzkoušet a ověřit či najít odpověď na všechny zvídavé otázky. Legorobotika a robotika zahrnuje kroužky pro děti ve věku základní školy, speciálně máme ještě volný kroužek robotika pro dívky.

Mezi další novinky patří Mini či Midi master shef, malý dopraváček, improvizace, čchi-kung, dílna s animací, badminton, rope skipping, cvičení pro těhotné, volná místa jsou např. i v kroužcích angličtiny, zvídavé školičce, v divadle. Těšíme se na vás.

Nábory do SK Aktis Praha.

SK Aktis Praha provádí nábory nových členů do oddílu atletiky. Protože rozšiřujeme svoji působnost i v ZŠ Janského, nábory proběhnou ve třech termínech. Pro zájemce o tréninky v ZŠ Janského nábor proběhne ve středu 18. 9. v 15.00 na hřišti školy. Další dva nábory se již tradičně uskuteční na hřišti FZŠ Mezi Školami. Zájemci o tréninky v pondělí a ve středu se dostaví na toto hřiště v pondělí 16. 9., zájemci o tréninky v úterý a ve čtvrtek pak v úterý 17. 9. Začátek náborů na hřišti FZŠ Mezi Školami je shodně v 16.30.

Ve všech třech termínech náborů přijímáme ročníky narozené v roce 2014 a starší. Noví zájemci budou plnit krátké testy, je tedy nutné mít s sebou sportovní oblečení a obutí. Bližší informace na www.skaktis.cz. 

Volejbal PVK Olymp Praha.

Extraligový volejbalový klub pořádá pod záštitou hlavního trenéra žen Stanislava Mitáče nábor dětí do přípravek zaměřených na všesportovní přípravu s prvky barevného minivolejbalu. Do přípravky se můžou hlásit dívky 2. – 4. tříd. Tréninky probíhají ve středu od 16.00 do 17.00 a v pátek od 15.00 do 16.00 v tělocvičně FZŠ Brdičkova. Kontakt na trenéry: Eliška Gavalcová (tel. 731 517 456) gavalcovaeliska@seznam.cz nebo Jana Mitáčová (tel. 604 490 754) jana.drstkova@seznam.cz.

Máte rádi tanec?

Taneční skupina DEMO přijímá nové členy, holky, kluky, malé, velké, kohokoli, kdo miluje tanec, má rád hudbu a chce se stát součástí naší skvělé party. Nábor proběhne v rámci burzy kroužků 11. 9. od 16.00 do 17.00 v Základní škole Klausova. Na této akci si můžete přijít popovídat s vybranými trenéry, prohlédnete si fotky, ocenění a záznamy z našich soutěží a rovnou se můžete do kurzů zapsat. Nemáte-li v tento termín čas, neváhejte navštívit rovnou naše tréninky, které zahájíme 16. 9. Více na webové stránce www.tanecniskupinademo.cz a na Facebooku TanecniSkupinaDemo.

Basketbal SK Velká Ohrada.

Sportovní klub otevírá pro děti z 2. a 3. tříd se zájmem o sport a zvláště o míčové hry dvě přípravky basketbalu:

– v ZŠ Janského, kde budou od 10. 9. tréninky každé úterý od 16.30 do 17.30

– v ZŠ Klausova, kde budou od 3. 10. tréninky každý čtvrtek od 15.30 do 16.30

První tři tréninky jsou na „rozkoukání“, nic se za ně neplatí. SK Velká Ohrada nabírá také teenager zájemce o basketbal. Nabízí tréninky basketbalu pro náctileté hráče (ročník 2002 až 2005). Jde o zájmový kroužek určený bývalým aktivním hráčům a zájemcům, kteří si chtějí zahrát basketbal (s cca 2 turnaji za sezonu). Tréninky budou každou středu od 18.00 do 19.30 v ZŠ Janského – začínáme 11. 9. Více na www.basket.neco.cz, Pavel Toušek, tel. 602 622 540

Zápis do atletického oddílu TJ Stodůlky Praha.

Zápis proběhne na hřišti FZŠ Otokara Chlupa, Fingerova 2186 dle věkových kategorií v následujících termínech:

  • minipřípravka (ročník 2012 a 2013) pondělí 2. 11. v 16.30
  • přípravka (ročníky 2009–2011) pondělí 2. 11. a úterý 3. 11. v 16.30
  • mladší žactvo (ročník 2007 a 2008) čtvrtek 5. 11. v 16.30
  • starší žactvo (ročník 2005 a 2006) čtvrtek 5. 11. v 16.30
  • dorost-junioři-dospělí (2004 a starší) čtvrtek 5. 11. v 16.30

Více informací na www.tjstodulky.cz nebo na tel. 732 909 961.

Naučte se akrobacii na tyči od těch nejlepších.

Taneční studio Pole Heaven otevírá v týdnu od 9. 9. nové kurzy pole dance neboli kurzy tance a akrobacie na vertikální tyči pro děti, mládež i dospělé. Studio má dvě provozovny v Praze – jednu nedaleko Anděla v Praze 5, druhou v blízkosti Budějovické v Praze 4. Kurzy mohou navštěvovat děti ve věku od 6 let, věkový limit u dospělých není stanoven. Na své si přijdou i sportuchtivé maminky, pro které studio zajišťuje zdarma hlídání dětí během lekcí. Výuku vedou proškolené kvalitní lektorky, které se mohou pochlubit řadou medailí z českých i mezinárodních soutěží. Reprezentantky z řad kurzistek studia Pole Heaven patří již několikátým rokem k nejúspěšnějším. Příkladem může být Ester Prokopová z Prahy 13, která se pole dance věnuje necelé dva roky a ve své sbírce již má dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. 

Více informací na www.poleheaven.cz, info@poleheaven.cz.

Všeobecná sportovní průprava, zumba, aerobik.

Máte doma holky nebo chlapce ve věku 3–16 let, kteří rádi sportují, chtějí zažít spoustu legrace a mají zájem být součástí skvělého kolektivu? Přiveďte je k nám! Sportovní klub FitStation.cz pro vás ve školním roce 2019/2020 otevírá lekce zumby, komerčního, fitness a sportovního aerobiku a zcela nově se můžete těšit na lekce celorepublikového projektu nesoucí název Děti na startu, který je zaměřen na všeobecnou sportovní průpravu dětí od 3 do 11 let. Přijďte navštívit naše ukázkové hodiny v pondělí 9. 9., ve středu 11. 9. od 16.00 v ZŠ Janského 2189 nebo v pátek 13. 9. od 16.00 na Ohradském nám. 1628/7. Děti se mohou přijít podívat a trénink rovnou vyzkoušet. Pro přihlášení na ukázkovou lekci a získání více informací nás kontaktujte na e-mailu info@fitstation.cz, tel. 605 477 029, www.fitstation.cz.

TIB je s vámi již 15 let.

Našimi kroužky programování a robotiky, workshopy, tábory a dalšími akcemi prošlo několik stovek dětí. Přijďte s námi oslavit 15. výročí naší existence. Připravili jsme pro vás akci Megabajty aneb Den otevřených dveří, který se koná ve středu 11. září od 14.00 do 18.00 ve FZŠ Trávníčkova. Představíme vám naši činnost a zveme vás na workshopy z oblasti programování a robotiky, kde si vše můžete vyzkoušet a dozvědět se podrobnosti o naší nabídce kroužků programování a robotiky pro děti. Z naší bohaté nabídky upozorňujeme na novinky robotika pro pokročilé, kde si děti sestaví svého funkčního robota nebo pro mladší děti kroužek s mBoty, roboty založenými na desce Arduino. Kroužky programování a robotiky jsou určeny dětem mladšího i staršího školního věku, v TIBu vám ochotně poradí, který kroužek je pro jaké dítě vhodný. Více na https://tib.cz, www.facebook.com/tib.cz.

Peace Yoga Studio.

Na podzim studio vstupuje do své třetí sezony. Za tu dobu tam našla cestu spousta lidí – ať již zkušených praktiků, nebo úplných začátečníků. Z nabízených lekcí si vybere každý, ať již má rád dynamický pohyb, jemné protažení nebo cítí, že by potřeboval udělat něco pro svá záda. Studio pravidelně pořádá workshopy Face Yogy a kurz základy jógy, který je kvůli své oblibě pravidelně opakován. Pokud chcete navštívit lekci jógy, doporučujeme podívat se do sekce Výběr lekce/kurzu na popis jednotlivých lekcí a vybrat si aktivitu, která vám vyhovuje. Můžete navštěvovat lekce volné nebo se přihlásit na kurz, který umožňuje postupné zlepšování a velkou míru osobního přístupu. V rámci návštěvy Peace Yoga Studia máte zdarma vstupní konzultaci ohledně výběru vhodné lekce s ohledem na vaše očekávání a zdravotní kondici. Program studia je pestrý, aby každý měl šanci najít aktivitu, která mu vyhovuje. Více na www.peaceyoga.cz, tel. 725 979 612.

 Pojď hrát hokejbal – sport nejvíce podobný lednímu hokeji.

Hokejbalisté HC Kert Park Praha se letos stali potřetí v řadě mistry České republiky. Tento klub hledá nové hokejbalové naděje a pořádá permanentní nábor hráčů od 4 do 15 let. Náborové tréninky jsou v úterý a ve čtvrtek od 17.30 v Kolovečské 2. Kontakty: Martin Horský, tel. 605 589 087; Milan Kubíček, tel. 722 580 669. Více informací získáte na www.kert-park.cz/nabor, nabor@kert-park.cz.

RRC Domino TJ Sokol Jinonice.

Přijímáme nové členy do oddílu akrobatického rokenrolu – jak pro párový tanec, tak do dívčích či párových formací. Hledáme děti ve věku od 6 let, které mají zájem o pohyb, tanec či gymnastiku. Horní věková hranice není stanovena, v našem oddíle se rokenrolu věnují i maminky... Tréninky máme v Jinonicích nebo v Kladně a jsou rozděleny podle věku a výkonnosti. Přijďte si vyzkoušet rokenrol na náborové tréninky, které budou v jinonické sokolovně (Butovická 100, Praha 5) ve čtvrtek 12. a 19. 9. vždy od 17.30 do 19.30 hod. Děti po absolvování přípravky mohou tančit jak v páru, tak ve formacích, každý si najde to, co je mu nejbližší. Naše juniorská párová formace se již několikrát nominovala na mistrovství světa či Evropy, naposledy letos v dubnu, kdy na mistrovství světa v Krakowě obsadila krásné 9. místo. Také dívčí formace a páry mají možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích a kromě splnění snů poznat i spoustu nových přátel. Pravidelně pořádáme také letní soustředění. Přijďte si vyzkoušet rokenrol, maminky mohou trénovat také, zatímco jejich děti budou zvyšovat svoji tělesnou zdatnost. Více na www.rnr.sokoljinonice.cz, rrcdomino@seznam.cz, tel. 723 844 644, 776 710 190.

 Avaloka nabízí nejen bojové umění.

Vila Avaloka, Bellušova 72, Lužiny, nabízí:

  • aikidó pro děti od 4 do 7 let – předškolní aikidó
  • aikidó pro školní děti a mládež od 7 do 18 i pro dospělé
  • krav maga pro děti a mládež od 7 do 18 let i pro dospělé
  • přísná škola dobrého chování pro problémové děti
  • mírná škola výchovy a estetiky, pro mladé gentlemany a dámy. Všeobecný mrav, hudební vkus, odívání, společenské chování a vystupování. I individuální koučování vašich dětí.

Veškeré informace získáte na tel. 777 311 083.

Basketbal pro holky a kluky.

BA Sparta je dlouhodobě největší a nejúspěšnější basketbalový klub dívek i chlapců, který se v loňském roce účastnil Mistrovství České Republiky ve více než 7 kategoriích. Mezi největší úspěchy loňské sezony 2018/2019 patří titul mistra ČR v kategorii juniorek, titulu vicemistra ČR v kategorii starších žákyň a třetí místo v ČR v kategorii mladších žákyň. BA Sparta obsazuje všechny mládežnické kategorie od první třídy až do osmnácti let. V letošním školním roce otevírá v Praze 13 v nafukovací hale Kuncova 1580 přípravky basketbalu pro dívky a chlapce ročníku 2008 a mladší (do konce kalendářního roku 2019 zdarma). Malé basketbalisty čeká účast na víkendových akcích a turnajích, následně přechod do organizovaných minižákovských družstev. Tréninky (po, st, čt 16.00–17.15) jsou vedené kvalifikovanými trenéry a jsou zaměřeny na osvojení základních pohybových dovedností, základy basketbalu a míčových her. Více na www.basparta.cz, info@basparta.cz, tel. 732 506 645.

Kreativní kurzy keramiky.

Ve FZŠ Brdičkova 1878 na Lužinách nabízíme některá volná místa pro děti i dospělé. V naší školní keramické dílně probíhají kurzy keramiky pro začátečníky i pokročilé, pro žáky i dospělé. Jsou určeny pro širokou veřejnost. Můžete se s výrobou keramiky seznámit, zdokonalit se, nebo jen v klidu pracovat a relaxovat. U nás se naučíte různé keramické dovednosti, osvojíte si tradiční i nové techniky. Můžete se inspirovat pro vyrábění osobních originálních dárků, výrobků pro zahradu nebo různých dekorativních předmětů. Vše, co si vyrobíte, si po výpalu odnášíte domů. Kurzy probíhají po–pá ve třech nebo čtyřech časech. Každý trvá 90 minut, pouze ve čtvrtek je jeden kurz pro dospělé od 18.35 do 20.45. Kurzy od 14.00 do 15.30 jsou vyhrazeny pro žáky 1. a 2. třídy. Všechny časy konání kurzů najdete na www.fzsbrdickova.cz (O škole/Kurzy/Keramika). Přihlásit se můžete přímo v keramické dílně v budově školy v pracovní dny od 14.00 do 20.00. Kurzy v I. pololetí začínají v pondělí 9. 9. a končí 30. 1. 2020.

Basketbal – nábor hráčů (mužů) TJ Sokola Stodůlky.

Basketbal má v naší městské části dlouholetou tradici, a to jak v mužské, tak i v ženské kategorii. Jedním z oddílů, který je aktivní a tento kolektivní sport podporuje, je TJ Sokol Stodůlky. Náš tým mužů bude v nadcházející sezoně nastupovat ve 2. třídě pod hlavičkou Pražského basketbalového svazu. Hledáme nové posily do našeho týmu. Pokud jsi basketbal již někdy závodně hrál a máš chuť u nás trénovat a zapojit se aktivně do soutěže, tak neváhej a ozvi se na drahota.t@seznam.cz, tel. 774 345 092. Pravidelně trénujeme a hrajeme v tělocvičně K Vidouli 761, Praha 13 (skvělá dostupnost – 5 minut chůze od metra Luka), vždy v pondělí od 20.30 a ve čtvrtek od 20.00. Velmi rádi uvítáme i mladé hráče od 18 let na hostování.

Připravila Eva Černá