Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výlet plný unikátů

Dnes se vydáme do obce Čepice na Klatovsku nejen za skleněnou sochou sv. Jana Nepomuckého. Autobus, který nás do cíle dopraví odjíždí z autobusového nádraží Na Knížecí. Doporučuji kvůli jeho časté obsazenosti zakoupit jízdenku předem. Pohodlně dojedete na zastávku Rabí, Čepice, rozcestí, kde vystoupíte. Přejdete silnici na druhou stranu a pěšinou mezi domky, posléze ulicí, dojdete až k mostu přes Otavu. V sezoně zde můžete pozorovat množství vodáků. Také proto zde socha stojí, aby je pozdravila a ochraňovala. Protože je oboustranná, mohou si ji prohlédnout vodáci z lodí i pěší z mostu. Skleněná plastika sv. Jana Nepomuckého je unikátní nejen svojí oboustranností, ale také tím, že se jedná o největší skleněnou plastiku jednoho z českých zemských patronů na světě.

Skleněnou sochu v životní velikosti vytvořila z podnětu kytaristy Lubomíra Brabce výtvarnice Vladimíra Tesařová. Skleněný reliéf je zasazen v ostění ze slatinské žuly. Vytesal ho kameník Martin Mašek. V podstavci jsou umístěny hvězdičky ze zvonařské dílny Tomášková-Dytrychová se jmény dárců. Na druhé straně mostu najdete informační tabuli o soše. Nyní se můžete vydat dále. Zamiřte kousek zpět, odkud jste přišli, ale na křižovatce jděte stále rovně. Projdete zatáčkou a mezi poli kolem křížku dorazíte k hlavní silnici. Za silnicí je Přírodní rezervace Čepičná. Patří do soustavy sušicko-horažďovických vápenců. Je významná výskytem chráněných druhů teplomilných rostlin. Po 350 metrech dojdete na polní cestu na levé straně silnice. Touto polní cestou pokračujte po louce, až dojdete na konec, který se zužuje a je ohraničen z obou stran stromy a keři. Ocitnete se u lávky s křížkem, za níž je odpočívadlo, a hlavně Vintířova studánka. Pro zpestření se můžete vydat dál stále rovně loukou a dojdete k pěkné vodní nádrži Budětická. U ní se dejte doprava na rozcestí, kde je i ukazatel ke studánce vpravo. Velmi pohodlnou cestou kolem posezení dojdete ke studánce z druhé strany. U ní uvidíte napsanou legendu o sv. Vintířovi. Jeho život je opředen mnoha nejasnostmi. Žil v oblasti kolem hradu Rabí a nakonec se usadil na vrchu Březník, kde v poustevně zemřel. Dle svého přání byl pochován v břevnovském klášteře. Od studánky se vydejte vpravo nahoru po šipce. Obejdete bývalý rozsáhlý kamenolom, který jste viděli z louky. Stále stoupejte nahoru lesem, na rohu lomu pokračujte doprava nahoru až dojdete ke zbytkům kostela Všech svatých. Přesná doba postavení kostelíka není známa, ale je pravděpodobné, že souvisí s povýšením Rabí na město. Naskytne se vám odsud pohled na Rabí včetně hradu.

Nacházíte se na západním úpatí vrchu Líšné 550 m n. m. Toto kouzelné místo přímo vybízí k zastavení. Až si odpočinete, sestupte dolů vyšlapanou cestou. Projděte mezi poli a dostanete se do obce Rabí. Zde se můžete vydat na prohlídku zříceniny. Je to největší hradní zřícenina u nás. Doporučuji celý hrad obejít vlevo. Vyjdete v uličce se starou studnou. U ní se dejte vlevo kolem vkusně opravené chalupy a dojdete k židovskému hřbitovu. Něco se o něm dozvíte z informační tabule. Mimo jiné si přečtete, že jsou zde náhrobky rodiny Fürth. Bernhard Fürth byl jeden ze zakladatelů továrny na zápalky v Sušici. Na náměstí jsou krásné staré venkovské usedlosti se štíty, muzeum starých řemesel s infocentrem, kašna, dřevěná socha Jana Žižky, pomník obětem válek. Kromě toho je zde několik restaurací a cukrárna. Z náměstí dojedete autobusem zpět do Prahy. Přeji krásný pohodový výlet, na kterém ujdete asi 6 km.

KČT, odbor Praha – Karlov, oddíl TurBan, Marta Kravčíková