Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zastupitelstvo schválilo rozpočet Prahy 13 na rok 2016

První letošní zasedání Zastupitelstva městské části Praha 13, které se konalo 10. února, mělo na programu celkem 15 bodů. Tím nejdůležitějším bylo bezesporu projednání zásadního dokumentu – rozpočtu na rok 2016.

Letošní rozpočet MČ Praha 13 počítá s příjmy a výdaji ve výši 716,6 milionu korun. Zde jsou základní ukazatele a objemy schváleného rozpočtu:

Příjmy:

  • Daňové příjmy 51,1 mil. Kč
  • Nedaňové příjmy 3,7 mil. Kč
  • Transfery 661,8 mil. Kč
  • Investiční příjmy 0 Kč

Celkem příjmy 716,6 mil. Kč

Výdaje:

  • Neinvestiční výdaje 294,4 mil. Kč
  • Investiční výdaje 422,2 mil. Kč

Celkem výdaje 716,6 mil. Kč

Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný a oproti tomu loňskému se jeho celkový objem snížil o 15,3 %. Vzhledem k tomu, že v předchozím roce byl zcela doplacen úvěr na stavbu radnice z roku 2002, neobsahuje rozpočet financování. Jednorázovým doplacením úvěru ušetřila městská část nemalou částku na úrocích.

Příjmovou stránku rozpočtu tvoří zejména transfery ze státního rozpočtu, z rozpočtu hl. m. Prahy a z vlastní hospodářské činnosti – součet těchto tří částek činí 661,8 mil. Kč. Součástí rozpočtu jsou stejně jako v minulém roce prostředky z prodejů bytových domů, bytů a nebytových prostor, tentokrát ve výši skoro 411 mil. Kč. Tyto prostředky budou využity na krytí již dříve schválených investičních akcí.
Další část příjmů tvoří předpokládané daňové a nedaňové příjmy ve výši 54,8 mil. Kč (např. správní poplatky, místní poplatky apod.).

Výdajovou stránku rozpočtu tvoří 294,4 mil. Kč neinvestičních výdajů a přibližně 422,2 mil. Kč na investice.
Celkem 85,2 milionu korun bude vydáno na oblast školství. Z toho 8,8 milionu je určeno na rekonstrukce sociálního zařízení v některých mateřských školách a další rekonstrukční práce ve školních budovách. Přibližně 14,6 milionu korun půjde na splátku úsporného projektu přeměny topných systémů ve školách. Díky tomuto projektu každoročně ušetříme hodně peněz za vytápění škol a školek.
Na životní prostředí je vyčleněno přibližně 50 milionů korun. Z toho 41,4 mil. jde na pravidelnou údržbu zeleně a chodníků. Pokračovat by se mělo také v projektech revitalizace zeleně v majetku městské části, na které je vyčleněno 9 milionů korun. Uskuteční se za předpokladu, že na akce získáme dotace z Operačního programu Životní prostředí. Přes 1,5 milionu korun bude zaplaceno za rekonstrukci dětských hřišť v Zázvorkově ulici na Lužinách, u rybníka v Třebonicích a za doplnění laviček a košů na dalších hřištích a sportovištích.
Neinvestiční výdaje do sociální oblasti a zdravotnictví tvoří téměř 9 milionů korun. Do oblasti dopravy jde přes 13 milionů korun. Téměř 7 milionů z této částky je určeno na rozšíření parkovacích ploch na sídlišti Velká Ohrada a zvýšení počtu parkovacích míst v Bellušově ulici. Bezmála 4,5 mil. Kč je rozpočtováno na opravy a údržbu komunikací, kanalizačních vpustí a dopravního značení.

Nejdůležitějším plánovaným investičním výdajem je pořízení domu pro seniory. V rozpočtu je na tuto akci vyčleněno 302,5 milionu korun. Věc je ve fázi před podpisem smlouvy o smlouvě budoucí o převodu nemovitostí s vítězným uchazečem o veřejnou zakázku. Ten musí objekt nejprve celkově rekonstruovat podle požadavků městské části, aby mohl plnit funkci domu pro seniory s kapacitou 110 lůžek. Dokončení rekonstrukce a převod objektu se předpokládá ke konci roku 2018. Současně však budeme i nadále jednat s hlavním městem o možnosti pokračování dlouhodobě odkládaného projektu Domu seniorů na točně ve Stodůlkách.
Další významnou investiční akcí, kterou máme v plánu, je přestavba bývalého SportCentra na Ovčím hájku v Nových Butovicích. Výsledkem by  měla být mateřská škola se dvěma třídami pro děti od tří let a třemi třídami pro děti mladší než tři roky. Prostředky na rekonstrukci zatím nejsou součástí rozpočtu, protože usilujeme o získání financí z několika dotačních titulů.
Letos budeme přistavovat také čtyři učebny ve FZŠ prof. Otokara Chlupa. Finanční prostředky jsou pro změnu ještě součástí rozpočtu hl. města Prahy, které nám přístavbu zafinancuje formou dotace.

Únorové zastupitelstvo Prahy 13 vzalo na vědomí také informaci o výsledku zhodnocení volných peněžních prostředků. Od července  2011 do února 2016 dosáhlo zhodnocení volných prostředků městské části, uložených u pěti peněžních ústavů, výše 56,8 mil. Kč. Při schvalování minulého rozpočtu to bylo 51,2 milionu korun.

David Vodrážka, starosta Prahy 13