Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mezinárodní setkání v Německu

Projekt Refugees in Europe, který probíhá v Základní škole Mládí již druhým rokem, se dostává do konečné fáze a s ním přichází i bilancování. K tomu si všechny zapojené školy z Německa, Španělska, Francie, Turecka, Velké Británie a České republiky tradičně volí zázemí německé školy Heinrich-Heine- Europa-Schule v Dreieichu. Ta každoročně připravuje projektovou konferenci sítě evropských škol, jejíž jsme součástí.

Tento rok jsme na setkání vycestovali ve složení 2+2. Spolu s učiteli Tomášem Klinkou a Eliškou Habartovou jely žákyně devátých tříd Milana Dejaková a Patricie Zálešáková. Náplň dvoudenního pobytu byla pro každého z nich jiná. Učitelé koordinovali poslední měsíce projektu Refugees in Europe a plánovali projekt na období 2018 až 2020. Žákyně pak prezentovaly náš projekt Erasmus+ u evropských vrstevníků, se kterými ale zároveň pracovaly ve workshopech zaměřených na budoucí témata mezinárodní spolupráce, tedy na virtuální realitu a španělskou či latinskoamerickou kulturu. První den žáci vytvořili virtuální procházky partnerskými školami, druhý nacvičili dynamickou salsu.

Čas jsme si našli i na volnočasové aktivity. Žáci si skvěle zabruslili na frankfurtském „iceringu“ a učitelé objevovali krásy historického města Marburg. Dva vrchovatě nabité, pracovně úspěšné i lidsky obohacující dny utekly jako voda a my se již plně soustředíme na květnové setkání škol v rámci projektu Refugees in Europe, které budeme s radostí hostit.

Tomáš Klinka, garant projektu