Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kontejnery pomáhají Fondu ohrožených dětí

Máte doma nepotřebné oblečení, boty či hračky a přemýšlíte, jak by se ještě daly využít? Když je v městské části Praha 13 odevzdáte do kontejneru s velkým logem klokana, pomůžete tím Fondu ohrožených dětí.
„Odevzdané věci putují dětem do Klokánků, kromě toho z každého kilogramu sesbíraného materiálu přispíváme jednou korunou na transparentní účet Fondu ohrožených dětí. Za dobu existence našeho projektu jsme už Klokánky podpořili částkou přesahující 1 milion korun, což by se nepodařilo bez spolupráce s městy a především dobré vůle lidí,“ děkuje Pavlína Klementová, která je tváří projektu KlokTex.cz.
V Praze 13 jsou zmíněné kontejnery na více než deseti místech. Například dva modré stojí ve Stodůlkách v ulici Nárožní u Möbelixu, v Butovicích jsou dva stříbrné v ulici Radlická u Galerie Butovice. „Do kontejnerů lidé mohou odkládat hračky, kabelky, oděvy, textil či spárované boty v dobrém stavu, nejen v dětských, ale i v dospělých velikostech. V Klokáncích totiž nacházejí útočiště děti a mládež až do věku 18 let. Věci je nejlepší uložit do igelitové tašky či do pytle, což zaručí, že nedojde k jejich poškození či znečištění,“ vysvětluje Pavlína Klementová. Co se nevyužije v Klokáncích, putuje do zemí třetího světa.
Zařízení Fondu ohrožených dětí fungují už na patnácti místech České republiky a mají celkovou kapacitu 322 míst. Děti v nich dostanou péči, která je alternativou ústavního umístění, jenže finanční podpora Klokánků ze strany státu je nedostačující. I proto před více než deseti lety vznikl charitativní projekt KlokTex, který se za loňský rok stal nejvýznamnějším dárcem Fondu ohrožených dětí.

Ondřej Bičiště