Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Přijměte pozvání na největší výstavu kosmonautiky


Tentokrát se společně vydáme na Výstaviště Holešovice Praha, kde navštívíme putovní výstavu Cosmos Discovery. Na zhruba dvou tisících metrech čtverečních Křižíkova pavilonu E nahlédneme do historie kosmických letů od počátků až po současné a plánované mise. „Tato velkolepá expozice vznikla ve spolupráci NASA, muzeem a vzdělávacím centrem Cosmosphere v Kansasu a českými odborníky,“ říká Květa Havelková z pořádající agentury JVS Group. „Předcházelo jí několik let jednání se zmíněným muzeem, které je přímo propojené s NASA a jako jedno z mála má možnost restaurovat artefakty, které byly ve vesmíru a také získat původní prototypy nebo náhradní díly, které se už nevyužívají.


Návštěvníci tak mohou vidět například první umělou družici Země Sputnik 1, která odstartovala z Bajkonuru 4. října 1957, první americkou kosmickou loď Mercury Friendship, v galerii věnující se Měsíci máme ukázku měsíčního povrchu s vozítky a zařízeními, která na povrchu měsíce zůstala - obrovský ruský Lunochod, ruskou sondu Lunu 16, která dopadla na Měsíc a zkoumala ho, vozidlo lunar rover použité na Měsíci během programu Apollo, startovací trysku, kterou astronauti použili při návratu z Měsíce, ale také samotný modul Apollo 11.


Nejvzácnějším exponátem je věc spíše pro kosmické odborníky - tryska z části spalovacího motoru Saturnu V. Podle přesné lokality nálezu, pravděpodobně patřila k raketě, která nesla do kosmu misi Apollo 13. Je to jediná z pěti vylovených trysek, která se dostala mimo USA. Na výstavě uvidíte i originální skafandr velitele Apolla 13 Jamese Lovella, který má české kořeny. Ten měl s sebou v kosmické lodi i malou českou vlajku. Za pozornost určitě stojí i průchozí model orbitální stanice Mir, ve kterém prožijete pocity kosmonautů v mikrogravitaci. V další galerii se věnujeme raketoplánům, podařilo se nám získat i původní počítačovou konzoli z řídícího střediska v Houstonu...


Poslední galerie je věnována Marsu a budoucnosti. Tady návštěvníci uvidí Mars rover Opportunity, který ještě do minulého roku pilně pracoval na Marsu. Mohla bych pokračovat, ale určitě bude nejlepší vidět vše na vlastní oči.“ Výstavou, která je koncipována pro celou rodinu, vás zábavnou formou provede audioguide – zvukový průvodce pro dospělé i děti, který vám zdarma zapůjčí u vstupu. A teď jedno malé doporučení – chcete-li si vše prohlédnout v klidu a nikde nečekat, pokuste se zajít na výstavu ve všední den. Pak si bez většího zdržení užijete i její poslední část nazvanou Cosmoscamp, kde je skutečný kosmický trenažér, malé rakety pro děti nebo kosmická váha. Ta vám ukáže, kolik byste vážili třeba na Měsíci, kolik na Jupiteru. Na to se ale radši nekoukejte ☺. Výstavu můžete navštívit do 30. dubna - denně od 9.00 do 20.00 (poslední návštěvníci v 18.30). Více na www.cosmosdiscovery.cz.

Eva Černá