Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z DENÍKU POLICIE ČR

  • Dne 7. února přestřihal pachatel kabely bezpečnostních kamer na benzinové čerpací stanici v Řeporyjích. Následně se vloupal do klecí s propanbutanovými lahvemi a dvaatřicet kusů těchto lahví odcizil. Podezřelého vozidla si všimly dvě hlídky pohotovostní motorizované jednotky, které ho začaly pronásledovat. Řidič vozidla to stále nechtěl vzdát. Když mu nakonec došlo, že nemá šanci, zastavil. Řidič vozidla byl zadržen na Zahradním Městě a byl převezen na Místní oddělení policie Stodůlky, kde mu bylo sděleno podezření ze spáchání tří trestných činů. Mimo jiné měl řidič vysloven i zákaz řízení osobních motorových vozidel. Vzhledem k tomu, že vezl dvaatřicet propanbutanových lahví, bylo zvažováno, zda se nedopustil i trestného činu obecného ohrožení. Dalším provedeným šetřením bylo zjištěno, že svým jednáním skutkovou podstatu tohoto trestného činu nenaplnil. Pachatel se na Místním oddělení policie Stodůlky pod tíhou důkazů k veškeré trestné činnosti doznal. Šetřením v policejních evidencích bylo navíc zjištěno, že trestní minulost pachatele je opravdu bohatá.
  • Od začátku ledna jsme ve zvýšené míře zaznamenali krádeže z volného prodeje v obchodech. Jedná se především o drogerie, lékárny apod. Většinu z těchto krádeží se nám i ve spolupráci s jinými součástmi policie, nebo i se samotnými obchodními domy a prodejnami daří objasnit. Převážně se jedná o pachatele, kteří nebydlí v Praze 13 a těchto krádeží se dopouští po celé Praze.
  • Jednou z nejčastějších činností, kterou naše oddělení prověřuje, jsou kapesní krádeže. Nezřídka se ale stává, že ani o žádnou krádež nejde, protože si poškozený věc někde zapomněl. Nicméně apelujeme na občany – pokud zjistí, že došlo ke kapesní krádeži a byla jim odcizena například platební karta nebo telefon, aby ihned provedli jejich blokaci. V dnešní době bezkontaktních plateb, kdy většina z nás má nastavenu kartu na platební limit pět set korun bez nutnosti zadat PIN kód, dokáže pachatel i za krátkou dobu napáchat velkou škodu. A samozřejmě nenoste PIN kód napsaný na papírku v blízkosti platební karty.


Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna