Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Když stavíme, tak také létáme

Při DDM Stodůlky jsou organizovány čtyři kroužky leteckých modelářů od nejmenších začátečníků přes pokročilé až po kroužek společného stavění rodičů s dětmi. A když už stavíme, tak také létáme. 

Létáme pro radost, létáme i soutěžně. Proto jsme se zúčastnili i soutěže Zimní ligy leteckých modelů pořádané Letecko-modelářským klubem Praha 4 Svazu modelářů ČR. Soutěž je závodem v kategoriích házedel a vystřelovadel, což jsou kategorie leteckých modelů určené především pro mládež, i když jsou do soutěžního dění zapojeni všichni od 7 do 99 let. Soutěž se koná tradičně více jak 4 desítky let na stejném místě v Praze na Letné. Je to seriál jednotlivých soutěží, vždy v neděli s odstupem 14 dnů v měsících lednu a únoru. 

Vyhodnocení je pak následně se započítáním tří nejlepších výsledků. V jednotlivých kolech má každý soutěžící deset pokusů a měří se čas po odhození nebo vystřelení modelu až do přistání.

Že to není zase tak jednoduché, o tom se přesvědčili i naši soutěžící, kteří se poprvé takové soutěže zúčastnili. Postavit model, zalétat. Na soutěži dobře hodit, vystřelit, doběhnout pro model, případná oprava a znova. Skoro tři hodiny uběhly velmi rychle. Bez ohledu na dosažené časy, případně umístění byli všichni promrzlí, zablácení, ale spokojeni. Již se těší na další kolo seriálu. 

Petr Cejnar, lektor leteckých modelářů v DDM Stodůlky