Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Noc a Den v DDM aneb Stodůlecká (ne)smyslová noc

Dům dětí a mládeže Stodůlky se stejně jako v loňském roce připojil do celorepublikové akce Noc a Den v DDM. Minule nám nosnou tematiku přinesl vesmír, hvězdy a planety, hlavním zážitkem pak byla návštěva Planetária Praha. Co jsme si pro dvacet odvážných dětí připravili letos? 

V rámci prvního večera jsme diskutovali na téma lidských smyslů. Nejen že jsme se společně s dětmi zabývali teorií, kterou už někteří z nich znají ze škol či domovů, ale následně jsme si vyzkoušeli i praktické pokusy. 

Borůvku, sýr, citron, černý čaj, mléko nebo vodu by poznal za klasických okolností asi každý z nás. Ale troufli byste si všechno uhodnout v rámci ochutnávek s šátkem přes oči? Naše děti si totiž troufly a některé z nich byly i mimořádně úspěšné. K ochutnávkám se přidalo i očichávání koření nebo hádání zvířátek. 

V pozdních večerních hodinách děti zabojovaly o Certifikát „Bobříka (ne)smyslů“. Vzaly si baterky a ve tmě se vydaly na dobrodružnou výpravu, která byla protkána několika záchytnými body s otázkami na smysly, nesmysly či „logiku“. 

Stěžejní náplní druhého dne byla návštěva Neviditelné výstavy. Společně jsme si s dětmi na hodinu vyzkoušeli život nevidomého člověka, přičemž jsme se z bytu dostali přes ulici a les až k tzv. neviditelnému baru. Zde jsme se také mohli zeptat ochotného baristy na informace ohledně života nevidomých. 

„A vy nás vidíte?“ „Jak poznáte, že vám lidi platí správně?“ „Může se vám něco zdát?“ Na tyto a další otázky už naše děti znají odpověď. Na závěr některé děti podpořily handicapované děti nákupem decentních suvenýrů. 

Michael Mácha, koordinátor akce Noc a Den v DDM