Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Společné jmění manželů

Právníci jsou známí spíše svou rozvláčností než stručností. Existují ale minimálně dvě zkratky, které patří mezi nejděsivější právní instituty. První je SVJ – společenství vlastníků jednotek, o té si řekneme něco víc příště. Druhou děsivou zkratkou je SJM – společné jmění manželů. Nejdříve k těm jednoduchým věcem – SJM vzniká uzavřením manželství. Jedním z mýtů obestírajících SJM je ten, že je najednou společné úplně všechno, co oba, teď už manželé, vlastní. Společné je jen to, co vyděláte po uzavření manželství a před případným rozvodem. První mzda nebo plat po svatbě už není jen vaše, jsou společné. Cokoliv si za ně pořídíte, je společné, včetně půjček i dluhů. Společné je prostě to, co jste získali v době, kdy jste byli manželé, v dobrém i zlém, byt i hypotéka. Je to proto, že manželé se navzájem mají podporovat, a tak má každý z nich zásluhu i na úspěších toho druhého a případně podíl na prohrách druhého. 

Co do SJM nepatří? 

Nepatří tam vše, co jste získali před svatbou nebo co jste si koupili za peníze ušetřené před svatbou. I tady to má ale háček – všechny příjmy z vašeho výlučného majetku jsou už společné. To znamená například to, že byt, který jste si koupili před svatbou, je jen váš, pokud ho ale pronajímáte, měli byste se o nájem rozdělit s manželem. Pokud byt prodáte, peníze budou ale pořád jen a jen vaše. Společným se také nestane to, co zdědíte, nebo to, co dostanete darem. Proto se při vypořádávání SJM z ničeho nic objevuje tolik darovacích smluv. I když občanský zákoník píše o tom, jak by měli manželé znát navzájem své majetkové poměry, je to v této části relativně často spíš pohádka. Manželé ne vždy ví, kolik ten druhý vydělává, a neví tak ani, co si za to koupil. Nebo neví, co všechno stihnul prodat. Někomu se to nezdá pravděpodobné, ale zkuste si představit ten rozhovor v praxi. Výplatní pásku někdo střeží jako kódy k jaderným zbraním a na rande se ptáte spíš na koníčky než rovnou na to, jestli si protějšek může dovolit celé stáje. 

Kdy SJM končí? 

Právní mocí rozsudku o rozvodu manželství. Pokud se nerozhodnete si společné jmění manželů upravit smlouvou u notáře. Ať už před svatbou, nebo po ní. Když se spolu dohodnete, je všechno jednoduché. Jenže někdy je situace těžká, vyhrocená a dohodnout se nechce ani jeden. SJM sice zánikem manželství samo zanikne, ale je ještě nutné udělat inventuru a hezky si to rozdělit – vypořádat společné jmění manželů ideálně napůl. Manželé mají na to 3 roky. Když 3 roky sedí se založenýma rukama, vypořádá se to samo – každý je vlastníkem toho, co zrovna drží. To, co měli manželé dohromady (například když je v katastru nemovitostí napsáno, že dům je v SJM), se změní v podílové spoluvlastnictví a každý má najednou polovinu. Takže se problém nevyřešil, ale jen oddálil. Na druhou stranu si nemusíte složitě ukazovat všechny bankovní účty, dělit dvěma. Vypořádání SJM je totiž jedna velká matematická slovní úloha. Někdy (často) se stane, že se nedohodnete a každý do rovnice dosazujete jiné neznámé. Pak nezbývá nic jiného, než se obrátit na advokáta a pak na soud, aby ten oříšek rozlouskl za vás. 

Že to není jednoduché se pozná i na tom, že skoro každý slyšel o děsivých historkách, kdy se spor o společný majetek táhl tak dlouho, že jeden z exmanželů stihl nejen uzavřít další manželství, ale i se znovu rozvést. A co je horší než vypořádání SJM? Vypořádání dvou. 

Jaroslava Šafránková, Advokátní kancelář Šafránková & Vrba