Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha 13 se zapojila do projektu Recykluj mobil

Úřad městské části Praha 13 se zapojil do projektu RECYKLUJ MOBIL, celý březen je v atriu radnice sběrný box, kam lze staré telefony odložit. Kampaň Recykluj mobil podporuje neziskový spolek SILOU HLASU, z.s., věnováním 10 Kč z každého odevzdaného mobilu. Cílem je sesbírat co nejvíce mobilních telefonů a vybrané prostředky věnovat na zajištění osobní asistence. 

Sběrná kampaň Recykluj mobil je určena pro širokou veřejnost v celé ČR. Mobilní telefon dnes vlastní většina z nás a život bez něj si už často ani nedokážeme představit. Tak jako ve většině ostatních států v Evropě končí mobilní telefon nejčastěji odložený někde v domácnosti bez jakéhokoliv využití a smyslu. Přitom často mají tyto mobily značný potenciál být využity např. na náhradní díly nebo na recyklaci. V současné době je podíl recyklace a jiného využití nepotřebných mobilních telefonů v ČR (ale i obecně v Evropě či ve světě) velmi nízký a je odhadován na asi 10 %. 

Podle reprezentativního průzkumu je například v Praze každý rok odloženo do šuplíku okolo 150 tisíc ks mobilů. Ke konci roku Pražané skladovali v domácnostech okolo 140 tun nepotřebných mobilů (asi 1,4 mil. kusů) a zároveň 50 % Pražanů uvedlo, že nemá dostatek informací ohledně recyklace mobilních telefonů. Přitom recyklace a jiné využití nepotřebných mobilů významně šetří naše životní prostředí. 

Lucie Steinerová