Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Týden péče o oči pro seniory

Městská část Praha 13 a Středisko sociálních služeb Prahy 13 spolu s lékaři Oční kliniky JL ve Stodůlkách připravili pro kluby seniorů Prahy 13 sérii přednášek o nejčastějších očních onemocněních, včetně možností prevence a léčby. Cyklus pěti přednášek renomovaných odborníků probíhal od 19. do 23. února a byl doplněn diagnostikou a měřením přímo na místě. Týden péče o oči v Lukáši zahájil starosta David Vodrážka spolu s ředitelem Jiřím Maškem a Markétou Hellerovou, ředitelkou Innova Healthcare, a.s. 

„Péče o zrak je velmi důležitá, proto jsme pro naše seniorské kluby připravili cyklus přednášek o nejčastějších očních onemocněních. Účastníci se od zkušených lékařů dozvěděli vše, co je zajímalo, a navíc si přímo zde mohli nechat oči zkontrolovat a proměřit. Pokud bylo třeba, rovnou se objednali na další léčbu ve specializované klinice v naší městské části, “ řekl starosta David Vodrážka.

„Přednášky byly zaměřeny na nejčastější oční onemocnění a samozřejmě nechyběly ani informace o důležité prevenci péče o zrak. V péči o oči kolují také různé mýty, které se v rámci diskusí vyjasnily. Celý týden zde byly k dispozici zdravotní diagnostické přístroje pro vyšetření očí, zaměřené na nejčastější problémy seniorů, jako je například šedý zákal, astigmatismus, korekce dioptrií nebo suché oko,“ upřesnila Markéta Hellerová. „Semináře se konaly ve Středisku sociálních služeb Prahy 13 v malé a velké klubovně v přízemí nové přístavby, kde se kluby pro seniory pravidelně scházejí. Nikdo tak nemusel složitě hledat specialistu, vše mají k dispozici v prostorách, které dobře znají. Od pondělí do pátku vždy ve 14 hodin začala přednáška a následně si zájemci nechali oči přeměřit. Přednáška a provedení základního orientačního vyšetření byly samozřejmě pro členy klubů zdarma,“ doplnil Jiří Mašek.

V městské části Praha 13 působí 13 klubů pro seniory, které svým členům přinášejí nejrůznější možnosti, jak aktivně trávit volný čas. Aktuálně sdružují více než tři sta členů a stále jsou otevřeny novým zájemcům. 

Lucie Steinerová