Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Semlelo se ve Mlejně

Ve čtvrtek 14. dubna uvítal Klub Mlejn 14 finalistů, kteří se probojovali do pražského finále Porty 2016. Odborná porota nakonec udělila Portu Zdeňku Bartákovi a Milanu Kramarovičovi, kteří s písní Carmen postupují na Mezinárodní finále 2. – 6. 6. v Ústí. Portu za interpretaci a postup na České národní finále v Lesním divadle v Řevnicích 24. – 26. 6. si vybojoval Jan Vytásek, diváci ocenili skupinu Nové struny.

Následující den se ve Mlejně představila českobudějovická kapela Spolektiv. Ta se s vlastní tvorbou poctivé muziky vrátila na hudební scénu po delší pauze. Perličkou večera byla nečekaná návštěva hraběnky Mathildy Nostitz, s jejímž Nadačním fondem Mathilda skupina spolupracuje. Jako vyjádření díků za aktivity nadace, která podporuje výcvik asistenčních, vodících a slepeckých psů, složila kapela „oslavnou“ píseň. První živý poslech se podařilo načasovat právě na den, kdy hraběnka Mathilda Nostitz navštívila Mlejn. Ta za krásnou píseň kapelu ocenila potleskem i milým úsměvem. Příjemný večer si pochvalovali všichni přítomní.

V neděli 17. dubna patřil Mlejn pěveckému sboru Besharmonie s dirigentem Liborem Sládkem a orchestrem. Na programu byl křest nového CD Missa Rotna. Hudbu složil a napsal v 70. letech dánský skladatel Bent Peder Holbech na text latinské mše. Skladba je psána pro smíšený sbor s doprovodem klavíru, elektrických kytar i bicích. Je to hudba pro mladou generaci, něco mezi rockem a jazzem. Osobní přítomnost autora, hudební nasazení všech zúčastněných a vyprodaný sál daly koncertu nálepku slavnostní události.


Poslední dubnový čtvrtek byl Mlejn rezervován pro známou a oblíbenou kapelu Traband a její koncert s názvem Jaroslavení. Tato kapela byla založena v roce 1995 právě v KD Mlejn. Tak vlastně na domácí půdě rozjela parta kolem frontmana Jardy Svobody s řadou vynikajících muzikantů v roli hostů – od dechového kvarteta přes banja, housle, bicí, kytary – hudební rej pohodové muziky a zpěvu. Roztančený sál odměňoval kapelu bouřlivým potleskem i výkřiky nadšení.  Závěrečné hodnocení znělo: Opakovat, opakovat, opakovat...

Tak se „mlelo“ v dubnu ve Mlejně!

Marie Amunka Navrátilová