Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1980: Spartakiáda na blátě

Jihozápadní Město je i roku 1980 jedno velké staveniště. Staví se zde už řadu měsíců a na dopravním inspektorátu se stejně jako minulý rok množí stížnosti a dotazy nespokojených obyvatel. „Jde především o nadměrné znečišťování chodníků, vozovek, krajnic a příkopů. Nákladní auta zcela bezohledně ostřikují chodce a mladší děti mají problémy s docházkou do školy,“ píše kronikář František Vlasák. Odpověď úřadů je stále stejná – na stavbě to jinak nejde, lidé si musejí zvyknout.

Jenže kronikář určitá pochybení vidí. „Neexistuje jediná očistná rampa nebo jednotný výjezd ze stavby. Auta tak vyjíždějí všude, kde je to možné, a hory bláta jsou až na mezinárodní silnici na Plzeň,“ stěžuje si. Nepomáhá podle něj ani kropení a občasné odhrnování vozovek pluhy. „To, že se vezme cisterna a ulice se polije, stav jen zhorší. Bláto nahrnuté k chodníku je stále mazlavější, neproschne a nedá se jím projít,“ vysvětluje.

Pokroky ve výstavbě jsou přesto značné. Na jižní straně Stodůlek stojí už řada obytných domů a směrem ke Krtni vyrostla i nová kotelna pro toto sídliště. „Není však hotová kanalizace, takže není možné byty obsazovat,“ doplňuje pan Vlasák. V nové zástavbě nebo kolem ní přitom vznikají i nové ulice, třeba Jeremiášova, Lýskova či Chalabalova, které budou do několika let pro městskou část klíčové. Stavba pochopitelně láká i nejrůznější zvědavce. Koncem května tak do Stodůlek zamířila i vycházka vlastivědné společnosti z Prahy 1. „Oficiální název této vycházky byl Za kronikářem Františkem Vlasákem a staveništěm,“ píše kronikář, který celkem 33 návštěvníků z vnitřní Prahy osobně přivítal. Nechal je nahlédnout do kroniky a provedl je i místním kostelem svatého Jakuba Staršího. „Na stavbu jsem si netroufl je vodit pro neschůdnost cest,“ vysvětluje v kronice.

Hlavní událostí roku 1980 ale nebyla výstavba žádné nové části sídliště. Koncem června se totiž u příležitosti 35. výročí osvobození Rudou armádou konala spartakiáda, které se zúčastnili i cvičenci ze Stodůlek. Konkrétně šlo o 30 žen, 32 mladších žákyň a devět starších žákyň. To ale nebylo všechno. „V pátek 13. června skončil školní rok. Potom se ihned začalo s vyklízením a malováním školní budovy, protože bylo hlášeno, že zde budou ubytováni spartakiádní cvičenci z Moravy,“ stojí v kronice. Konkrétně šlo o 430 cvičenců z Brna a Hodonína. Škola nakonec skutečně připravena byla, což se ovšem nedá říct o zásobování místní samoobsluhy, které zcela selhalo. „Když přijeli cvičenci ze stadionu, chtěli si něco koupit. Běhali ale zpět s prázdnou,“ píše František Vlasák, kterého tato událost zřejmě rozzlobila. „Buďto na vyšších místech sedí lidé neschopní, nebo celé to naše hospodářství nestojí za nic,“ dodává.

Robert Šimek