Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha 13 má šampionky

Ano, je to tak! Praha 13 má pro letošní sezonu šampionky – mistryně České republiky v minibasketbalu v kategorii U11 (ročník 2007 a 2008). Ve dnech 22. – 24. dubna se v Litoměřicích odehrálo národní finále a „HB holky“ z Prahy 13 z klubu HB Basket vybojovaly zlato! Do Litoměřic postoupily jako vítězky Pražského poháru, kterým během roku prošly bez jediné porážky. Stejně tak i v Litoměřicích, mezi 12 nejlepšími kluby ČR, děvčata nezaváhala a vyhrála jak základní skupinu, tak všechny vyřazovací zápasy a splnily si svůj sen. Jsou nejlepší.

Nejtěžší zápasy – semifinálový se SBŠ Ostravou a finálový se ŠBK Sadskou určitě hodně bolely, byly vypjaté, plné emocí, soubojů, dřiny. Ale bojovnost, odhodlání a poctivé souboje o každý míč se vyplatily. „HB holky“ nakonec zakusily i spoustu vítězné euforie a slziček štěstí. Společně, jako tým, to dokázaly. Ta dřina za to stála! Na úspěchu má určitě podíl i fanouškovská základna nejen rodičů a sourozenců, která poctivě fandila celý rok a pak se kompletně sjela na finále. Za lavičkou „HB holek“ vytvořila důstojný „kotel“ hodný mistrů.

Téměř všechny vítězné holky si prošly HB přípravkami. Jsou to přípravné oddíly v základních školách Prahy 13 – ŽS Trávníčkova, ZŠ Socháňova, ZŠ Mezi Školami, ZŠ Chlupova a další mimo naši městskou část. Z Prahy 13 si zlaté medaile v Litoměřicích přebraly Emča Bláhová, Ivča Kopková (FZŠ Trávníčkova), Ráchel Eva Lišková, Barča Navrátilová (FZŠ Chlupova) a Dianka Komani (FZŠ Mezi Školami). Ale myslím, že je jedno, z jaké školy holky jsou, kde bydlí. Jsou parťačky, skvělé kamarádky, jsou tým! Na palubovce, i mimo ni. Trenérka Hanka z nich udělala partu, která hraje basketbal i svým srdcem a míří výš.

HB Basket Praha je dívčí klub, působící v Praze 13 pod vedením trenérky a duše klubu Hanky Brejlové od roku 2011. I za krátkou dobu trvání se několikrát zapsal do historie basketbalu, a to hlavně v kategoriích mininžákyň a žákyň. Holky se opakovaně probojovávají do soutěží o mistryně ČR a odvážejí si z nich cenné kovy. Dalším takovým letošním úspěchem jsou třeba stříbrné medaile v kategorii U12, které holky v dubnu vybojovaly v národním finále v Klatovech nebo květnové stříbro z národního finále v Hradci Králové, které si přivezla děvčata z U15. I proto patří klub HB Basket mezi nejlepší v republice. Partě „HB holek“ moc gratulujeme a přejeme spoustu úspěchů a výher i do dalších sezon.

Michaela Kopková