Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Muzeum plné unikátů

Letní měsíce nejsou jen časem prázdnin, dovolených, odpočinku, ale také cestování. Kdyby vás „prázdninový“ vítr zavál do Pardubického kraje, určitě se zajeďte podívat do největšího středoevropského Muzea řemesel v Letohradu. Jeho expozice vás ohromí. Jsou zde zastoupena snad všechna řemesla a některé vystavené exponáty jsou skutečně zcela unikátní. Není divu, že toto muzeum získalo v soutěži turistických regionů 1. místo jako nejlepší turistický cíl celých Východních Čech.

„Na ploše, která přesahuje 2 000 m², si mohou návštěvníci na sedmi trasách prohlédnout přes 50 expozic řemesel a živností“, říká zakladatel muzea Pavel Tacl. „Najdou tu dílnu kloboučníka, hodináře, fotografa, koláře nebo řezbáře, část knihařské dílny, výrobu knoflíků, mýdla a s tím spojené praní a mandlování prádla nebo klasickou ševcovskou dílnu. Jsou zde zastoupeny snad všechny profese. Holič a vlásenkář, řezník, cukrář, sedlář... Najdete tu i ukázku výroby šindelů, nářadí od rakváře, bednářství, nářadí na výrobu loubkových krabiček, soustruh dřevkaře, ale také výrobu umělých květin. Takové dílny existují dvě. Ta naše pochází z Hronova, druhá je na Moravě. Velkou zvláštností je expozice paramentářství – šití a zdobení církevních oděvů a dalších rekvizit a textilií. Dělalo se to v Jablonném nad Orlicí a byla to jedna z největších dílen v Rakousko-Uhersku. Víte, že první sirky v Čechách se nedělaly v Sušici, ale tady u nás v Kyšperku (od roku 1950 je to Letohrad)? První živnostenské listy tu byly založeny o tři roky dříve než v Sušicích. Hodně navštěvovanou expozicí je také školní třída. Katedra je z roku 1850, ostatní tak z druhé poloviny 19. století. Jsou tu i výukové obrazy, některé jsou dokonce jediné v republice. Gynekologická ordinace z roku 1924 od Václava Pultra pochází ze Smiřic od Hradce Králové. Kromě lehátka se zachovala v kompletní podobě, včetně rentgenu. Operační sál je z roku 1960. Z téhož roku je i zubařská ordinace. O některé artefakty projevují zájem i filmaři. A mohl bych pokračovat dál a dál. I když naše muzeum oslaví příští rok v květnu už své 20. narozeniny, jeho tvář se stále mění. Teď například chystáme pod názvem Sto tun v pohybu v pořadí osmou trasu, přibývají i nové exponáty. Ostatně, přijeďte se podívat a všechno uvidíte na vlastní oči.“

Muzeum řemesel, Nový dvůr 143, Letohrad, můžete navštívit v červenci a srpnu denně od 9.00 do 17.00. Více informací najdete na webu www.muzeumremesel.cz.

Eva Černá