Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2000: Plány na akvapark a nová pošta


Začátek magického roku 2000 se v Praze 13 nesl ve znamení předsevzetí a nových plánů. „Velkým snem mým i obyvatel třináctky je pěkné koupaliště nebo pořádný krytý bazén. V těchto chvílích jsou na obzoru dva zahraniční a jeden domácí investor, kteří velmi vážně uvažují o vybudování celého akvaparku s bazény a tobogány,“ uvedl starosta Petr Bratský pro magazín STOP. „Titíž investoři by následně rádi vybudovali i zimní stadion,“ dodal.
Rekonstrukcí objektu bývalých jeslí v ulici U Jezera na sídlišti Lužiny vzniklo zcela nové středisko plavání kojenců. „Společnost Baby Club Juklík v něm po několikaletém úsilí vybudovala Centrum péče o rodinu a dítě s hernami, tělocvičnou, kineziologickou poradnou, masérskými a lékařskými službami i dvěma bazény s technologií ozónové úpravy vody,“ stojí ve zpravodaji.
Městská část zorganizovala tento rok také unikátní soutěž Miss 13 Prahy 13. O tento hrdý titul se utkalo několik desítek třináctiletých kandidátek. Z předkola, ve kterém se prověřovaly znalosti uchazeček, mimo jiné i práce na počítači, postoupilo do finále 13 dívek. „Všechny finalistky pak ve středu 23. února v KD Mlejn během tří soutěží přesvědčovaly porotu o svých přednostech. Vítězkou se stala Eva Fonferová ze ZŠ Bronzová,“ informoval magazín STOP. A ještě jedna soutěž – tentokrát celorepubliková. Vítězem ankety o nejoblíbenějšího učitele v České republice a držitelem titulu Zlatý Amos pro rok 2000 se stal učitel hudební výchovy v Gymnáziu Jaroslava Heyrovského v Nových Butovicích Libor Sládek. Ve čtvrtek 13. dubna byl oficiálně přijat na radnici starostou a symbolicky pasován na rytíře školského stavu Prahy 13. „Naše městská část si svých škol dost hledí a o to větší radost nám dělají takovíto učitelé. Pasování je sice symbolickým, ale velkým poděkováním za reprezentaci a šíření dobrého jména Prahy 13,“ řekl starosta Petr Bratský.
Za zprávu roku pak magazín STOP označil otevření nové pošty v Nových Butovicích. „Po letech opakovaných žádostí ze strany radnice i obyvatel Prahy 13 otevírá Česká pošta dne 3. dubna 2000 novou pobočku na Slunečním náměstí přímo u stanice metra Hůrka. Pošta se směrovacím číslem 158 00 bude poskytovat všechny běžné poštovní služby, včetně služeb Poštovní spořitelny,“ stojí ve zpravodaji. Městská část ovšem nežila jen novou poštou. Medvědi, velbloudi, koně i poníci a hlavně unikátní smečka deseti lvů. To byly hlavní atrakce legendárního cirkusu Humberto, který postavil své šapitó počátkem října u stanice metra Nové Butovice. „Nad výkony hadí ženy či malých a velkých artistů zůstával chvílemi stát dech. O legraci se přitom nestarali jen klauni, ale i jejich zvířecí pomocníci,“ napsal magazín STOP.

Robert Šimek