Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jarní Den Země v Centrálním parku

Ve čtvrtek 5. května jsme v Centrálním parku oslavili Den Země programem, který byl v Praze 13 cíleně zaměřený na nejmladší děti ze školek a prvního stupně základních škol, případně na rodiny s menšími dětmi. Jednalo se o tradiční vzdělávací akci odboru životního prostředí v oblasti ekologické výchovy a vzdělávání se zaměřením na ochranu přírody a péči o životní prostředí. Kampaň se konala v rámci místní Agendy 21. I přes aprílové počasí nás potěšila opravdu velká účast. Dle prezenční listiny jsme odhadli okolo šesti set příchozích.

Po zahájení zasadily děti společně s místostarostkou Marcelou Plesníkovou strom – dub zimní. U stánku odboru životního prostředí si děti zahrály dvě terénní hry, při kterých mohly otestovat své znalosti ze života zvířat, rostlin a stromů. Další stanoviště bylo zaměřené na recyklaci odpadů. Nejoblíbenější hrou se stala Záchod není černá díra, kde děti v praxi zjistily, co mají a nemají splachovat do toalety. Na názorných fotografiích se pak dozvěděly, jak to dopadá v kanalizaci, když se splachují oleje nebo toaletní ubrousky. Sekce ekologické výchovy v organizaci Lesy hl. m. Prahy si připravila stánky plné poznání a her, praktické ukázky potřeb pro povolání jako jsou rybáři, lesníci, myslivci a včelaři.

Stánky lesů doplnilo stanoviště s ukázkami ze záchranné stanice ohrožených zvířat K akci se se svými stanovišti přidala i pobočka Městské knihovny ve Stodůlkách a bibliobus Oskar s ukázkami krásných knih. Akce se zúčastnily i pracovnice místního Domu dětí a mládeže, které si připravily hru Voda a šetření s ní. Akci ke Dni Země podpořila svozová společnost Pražské služby, a.s., která nám věnovala spoustu krásných dárků do soutěží. Moc nás potěšily dobré znalosti dětí, které byly za splněné úkoly hojně odměněny. Dle slov dospělých i samotných dětí si všichni akci náležitě užili.

Eva Beránková