Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jaro mění šatníky

Každý rok se těšíme, až zase přijde jaro. Po dlouhé zimě si konečně můžeme užít vyhřívání na sluníčku. Kromě dobré nálady s sebou jaro přináší i jarní úklid a provětrání našich domovů i šatníku. Zimní věci uklízíme hlouběji do skříní a jarní s radostí vytahujeme. Je to výborná příležitost, jak si zrekapitulovat obsah svých skříní a případně se rozhodnout, jestli všechny ty věci potřebujeme nebo ještě stále chceme nosit. Náš šatník by měl tímto procesem projít přibližně každého půl roku, aby nám ve skříních zbytečně neležely věci, které už na sebe nevezmeme, ale jinak by ještě mohly být někomu nebo někde prospěšné. Velmi jednoduché, prospěšné a ekologické řešení je odložit oblečení, boty, doplňky, hračky apod. do kontejnerů na textil a dát jim tak další život.
Můžete tak pomoci například osamělým lidem, lidem bez domova nebo matkám s dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci. Společnost Potex, která kontejnery na textil spravuje, úzce spolupracuje např. s Nadějí, Centrem sociálních služeb Praha, Progressive nebo Společnou cestou.
Vaše oblečení se tak může dostat k potřebným. Pokud je oblečení jiné sezonnosti než neziskové organizace zrovna potřebují nebo je příliš poškozené či špinavé, ani v tomto případě nepřijde na zmar. Potex má další partnery, kteří toto oblečení dokáží zpracovat. Může se tak dostat třeba do zemí třetího světa nebo se zpracuje na spoustu dalších výrobků, jako jsou čistící hadry, výplně do autosedaček, podklady pro  koberce, izolace, papír nebo také bankovky. Nic tak neskončí na skládce a vše je dále efektivně využito.
Díky oranžovým kontejnerům společnosti Potex bylo v loňském roce sebrá no 1 607 475 kg použitého textilu. V Praze 13 to pak bylo 57 650 kg textilu. Kontejnery na textil najdete například u stanice metra Luka, u prodejny Makro v Jeremiášově ulici, před Galerií Butovice nebo si můžete kontejner vyhledat na www.recyklujemetextil.cz.

Anna Bezdomniková, obchodní ředitelka