Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Novinky v oblasti nákladů na bydlení v roce 2016

Podle navrhované novely zákona o dani z nabytí nemovitosti má být poplatníkem daně kupující, zatímco dosud je jím prodávající. Dojde k zrušení ručení za úhradu daně, finanční úřad tak nebude moci vymáhat úhradu daně za kupujícího po prodávajícím. Novela obsahuje i další změny, např. že stávající osvobození novostaveb od daně by se nadále netýkalo nedokončených (rozestavěných) nemovitostí. Novela zatím není schválena! Je teprve v počátečním stadiu schvalování, účinnost je tedy zatím nejasná.

Půjčky a hypotéky

Od léta má platit nový zákon, který zpřísňuje pravidla pro poskytovatele spotřebitelských půjček. Zavádí například strop pro sankce za pozdní  splátky, rozšiřuje možnosti předčasného splacení hypotéky bez sankcí a přináší přísnější podmínky pro poskytovatele nebankovních úvěrů.

Hlavní změny u hypoték budou následující:

  • Regulace distribuce hypoték.
    Zprostředkovávat spotřebitelské úvěry a hypotéky budou moci pouze ti, kteří budou zapsáni do registru zprostředkovatelů ČNB, čímž má být dosaženo postupného zkvalitnění úrovně zprostředkovatelů hypoték. Informační povinnosti budou u hypoték obdobné jako u spotřebitelského úvěru, to znamená např. povinné uvádění RPSN (roční procentní sazby nákladů) nebo možnost odstoupení od smlouvy.
  • Informování klienta při refixaci hypotéky (před výročím fixace)
    U hypotečních úvěrů se často nesjednává úroková sazba na celou dobu splácení hypotéky, ale pouze na určité období, po kterém následuje refixace – stanovuje se nová úroková sazba. Změna k lepšímu čeká i na klienty, které refixace hypotéky čeká. Návrh nové úrokové sazby při refixaci pro další fixační období jim bude muset banka poslat nejpozději tři měsíce před koncem fixace.

  • Omezení 100% hypotéky
    V měsíci březnu se již u první hypoteční banky projevilo doporučení ČNB omezovat tzv. 100% hypotéky. mBank oznámila, že u nově podaných žádosti o 100% hypotéku nebude možné čerpat 100% hypotéku v březnu, ale až následující měsíc. Z hypotečního trhu jsou znát signály, že s ohledem na příchozí regulaci se bude více zpřísňovat poskytování hypotéky. V praxi nás v příštích měsících čeká:
    – Obezřetný přístup k refinancovaným úvěrům s navýšením zůstatkovéhodnoty jistiny. Dnešní praxe navýšení hypoték při refinancování bude omezena.
    – Zpřísňování podmínek hypoték na pronájem.
    – Splatnost by neměla překročit 30 let u hypotéky a 8 let u nezajištěného spotřebitelského úvěru k hypotéce – pravidlo 8 let se netýká úvěrů ze stavebního spoření.
    Z těchto informací vyplývá, že pokud plánujete hypotéku, není na co čekat. Nejen s ohledem na velmi nízké sazby.

Návrh zákona o realitním zprostředkování

V tomto roce bychom se také měli dočkat návrhu zákona o realitním zprostředkování. Zákon by měl zavést pravidla a regulaci realitních kanceláří. Návrh zákona projednala vláda, dosud však nebylo zpracováno paragrafové znění a nebyl poslán sněmovně. Schválení není v tomto roce reálné. Oblast realit osobně vnímám jako jednu z oblastí, které potřebují regulaci delší dobu.

Topení v bytovém domě

Rozúčtování nákladů na centrální vytápění v bytových domech má být počínaje rokem 2016 odlišné oproti předchozím rokům. Nová pravidla pomohou domácnostem, které své byty vytápějí průměrně. Dosud platilo, že domácnosti s nízkou spotřebou tepla mohou ušetřit až 40 procent nákladů oproti průměru celého domu. Podle nových pravidel půjde nyní uspořit maximálně 20 procent oproti průměru ostatních domácností. I kdyby se v bytě vůbec netopilo, bude muset jeho majitel (nájemník) v zásadě zaplatit čtyři pětiny průměrné spotřeby ostatních obyvatel domu.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz