Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Třináct dnů na útěku

První březnový den s čerstvou sněhovou nadílkou vypadal opravdu idylicky. Pro pracovníky pražské zoologické zahrady ale idyla záhy skončila. Nánosy těžkého mokrého sněhu nevydržela ochranná síť voliéry a na svobodu se tak dostalo osmnáct vzácných ibisů skalních. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o této události bezprostředně informoval na Facebooku i Twitteru a uvedl také telefonní číslo, na které mohli lidé informace o spatřených ibisech volat. Zpráva o uprchlících se neuvěřitelnou rychlostí šířila po sociálních sítích i v médiích. Výzvu, aby lidé, kteří ibise uvidí, volali do zoo, jsme zveřejnili i my - na webu Prahy 13 a Facebooku Šťastná třináctka. Reakce široké veřejnosti na výzvy médií byla téměr okamžitá. Pátrání se rozjelo na plné obrátky a do terénu se vydaly čtyři odchytové týmy.

První úspěchy se dostavily hned 1. března, kdy pro dva ibisy neplánovaný výlet skončil. Jeden byl odchycen přímo v zoologické zahradě, druhý v Holešovicích. Následující den byl v Zápech u Brandýsa odchycen další opeřenec. Tomu se za jediný den podařilo urazit více než 20 kilometrů. Ještě o pět kilometrů dál se vydal ibis, kterého se jako patnáctého v pořadí podařilo odchytit 7. března v Letech u Dobřichovic. K jeho odchytu pracovníci zoo poprvé použili vystřelovací síť. Ornitologové pro odchyt ptáků běžně využívají sítě nárazové, ale při této akci bylo nutné využít i jiné způsoby. Například při odchytu ibisů sedících na střeše nebo na zemi byl použit podběrák, v prostorách ruzyňského letiště pomohl dokonce sokolnický dravec. Stejně jako se střídaly způsoby odchytu, měnila se i místa, kde k odchycení ptáků došlo. Jednoho například chytil mladý muž holýma rukama poté, co si sedl na okenní římsu, pro jiného musel strážník vyšplhat na desetimetrové lešení, výlet dalšího skončil na balkoně v Michli... Uprchlí ptáci byli odchyceni v různých částech Prahy a Středočeského kraje. Například poblíž Václavského náměstí, v Podolí, Ruzyni, na Žižkově, u nádrže Džbán, v Kralupech nad Vltavou, v Říčanech nebo nedaleko Brandýsa nad Labem.

Jeden z posledních ibisů na útěku se objevil v pátek 11. března na volné ploše mezi zahradami v Třebonicích. Když se tato informace dostala na radnici, popadl kolega z redakce STOPu Dan Novotný fotoaparát a vyrazil na lov hezkých snímků. Ty se mu podařily, ale ibisovi se čekání na odchytový tým zdálo dlouhé, tak se rozhodl, že změní lokalitu a odletěl směrem na Krteň.


Třináctidenní „lov beze zbraní“ byl zakončen v neděli 13. března na hřišti v Řeporyjích. Odchyt nejvytrvalejšího uprchlíka ale nebyl vůbec  jednoduchý. Jednoho z pracovníků zoologické zahrady dokonce donutil dělat ze sebe keř, pomohla i návnada s tlumící látkou. Nemožné se stalo skutečností a všichni ibisové se vrátili do zoo. Jeden z nich bohužel uhynul, na útěku totiž spolykal mimo jiné i kousky skla. Na odchytu ibisů se podílely desítky pracovníků Zoo Praha, kterým vydatně pomohla veřejnost a média. Jen za první týden pátrání do zoologické zahrady volalo na 800 lidí, kteří tak pomáhali při lokalizování ptáků. Všichni si zaslouží velké poděkování.

Ve volné přírodě patří ibis skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané  Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ten jim poskytuje přirozený prostor k hnízdění. Oprava voliéry poškozené sněhem potrvá delší dobu a náklady se odhadují na statisíce korun, uvádí web zahrady. Ibisy ale vidět můžete, jsou umístěni v náhradní voliéře proti expozici  tapírů čabrakových. Od poloviny dubna se ibisové objeví také v Gočárových domech. Tam se uskuteční, jako poděkování všem, kdo se na návratu ibisů do zoo podíleli, výstava Ibis do zoo, mapující jejich dobrodružnou cestu. A závěrem ještě výzva vedení Zoo Praha: Pokud jste vyfotografovali či natočili některého z uprchlých ibisů, uvítáme, když nám své záběry zašlete na ibis@zoopraha.cz. 

Eva Černá