Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dva roky Diagnostického centra v Nových Butovicích

Diagnostické centrum v Nových Butovicích po dvou letech od otevření rozšiřuje své služby. Kompletní informace a aktuální novinky prozradil ředitel Mgr. Jiří Pichlík.


Pane řediteli, jsou to již dva roky od otevření, jak na tu dobu vzpomínáte a podařilo se plány naplnit?
Původní koncept, se kterým jsme Diagnostické centrum otevírali, byl nabídnout kompletní zdravotnické služby pro péči o děti a matky. I když to byla doba velmi nejistá a plná omezení, bylo jasné, že kvalitní zdravotní péči lidé potřebují. Tento záměr se nám podařilo zrealizovat v plné šíři během prvního roku a postupně se naše službě stále rozšiřují. Naše ambulance jsou pacientům k dispozici celý týden od rána až do pozdních odpoledních hodin, některé také o víkendech. Chceme pacientům maximálně vycházet vstříc, a proto ordinační hodiny standardně nabízejí odpolední termíny, zkracuje se tím doba objednání.

Jaké zdravotnické služby pro děti v současné době poskytujete?
Pro nejmenší pacienty již poskytujeme v podstatě kompletní péči. Aktuálně máme zaregistrovaných 2 000 dětí v ordinacích praktických lékařů. Najdete zde i specializovaná pracoviště. Mezi nejvytíženější patří dětská chirurgie, kardiologie, ortopedie, alergologie, fyzioterapie, dětská gynekologie a psychologie. Přímo na místě máme k dispozici nejmodernější techniku, takže odběry i zobrazovací technika je ihned k dispozici a pacienty nemusíme na běžná vyšetření posílat nikam jinam. Ušetříme tak spoustu času. Péče o děti je velmi specifická a snažíme se pracovat tak, aby naši pacienti nemuseli čekat na pohotovosti spádových nemocnic a běžné úrazy nebo onemocnění mohli řešit přímo zde i v pátek odpoledne. Například magnetická rezonance je pro všechny pacienty v provozu až do 23. hodiny večer, ambulance alergologie a pneumologie jsou otevřeny také o víkendech.

Péče o dospělé pacienty je také tak komplexní?

Během prvního roku se ukázalo, že rodiče dětí, které máme v péči, tento celkový přístup velmi oceňují, a proto jsme začali služby rozšiřovat i pro ně. Původní zdravotní péči o matky jsme rozšířili na celou dospělou klientelu. Právě teď se otevírá nová ambulance praktické lékařky a s ní samozřejmě spojené speciální ambulance, kterými disponujeme. Dospělí zde mají nově otevřenou revmatologii, fyzioterapii, chirurgii i proktologickou ambulanci. Nově je k dispozici také dermatologie, nutriční specialista, bariatrická poradna se specialistou na léčbu obezity a také specialista na plastickou chirurgii.

Taková šíře zdravotnických služeb vyžaduje adekvátní zázemí, máte dostatečný prostor pro svou práci?
Rozšiřování služeb a ambulancí nás samozřejmě přivedlo i k rozhodnutí, že je třeba navýšit počet ordinací a hledat další prostory. Podařilo se otevřít nové ambulance v budově D v jedenáctém patře, kde je krásný výhled na Prahu. Zatím zde pacienti mohou využít služeb fyzioterapie včetně nejmodernější přístrojů. Moderní zázemí je jedním z našich bonusů. Všechny ordinace, odběrové místnosti, vyšetřovny i čekárny jsou vybaveny nejnovějším vybavením. Kvalita vyšetření a poskytovaných služeb tomu samozřejmě odpovídá.

Jak vám na pomáhá fakt, že jste součástí velkého zdravotnického holdingu a máte k dispozici rady a zkušenosti z provozu větších zařízení? Například hořovická nemocnice se dlouhodobě těší velmi dobré pověsti a jezdí tam i mnoho pacientů nejen ze středních Čech, ale i z Prahy...
Původní myšlenka otevřít Diagnostické centrum v Praze vycházela z faktu, že do hořovické nemocnice dojíždělo velké množství pacientů z Prahy a celých středních Čech. Logicky z toho vyplynulo, že komplexnější zdravotní péče zde chybí a realita tento fakt už jen potvrdila. Jsme zde blíže k pražským pacientům, kteří do Hořovic jezdili i na vyšetření, která provádíme běžně právě zde a nemusí tak daleko cestovat. Do nemocnice pak jedou jen na samotný operační zákrok, je-li nutný. Zkušenosti z provozu velkého zdravotnického zařízení se samozřejmě vyplatily při plánování jednotlivých ordinací, vyšetřovacích a zobrazovacích metod. Není nutno jezdit například na rentgen, magnetickou rezonanci nebo ultrazvuk do nemocnice, která zajišťuje operační zákroky a urgentní péči.

Široké spektrum služeb, které zajišťujete, vyžaduje adekvátní počet kvalitních zaměstnanců, máte dostatek personálu?
Oproti situaci před dvěma roky se situace již stabilizovala. Samozřejmě na začátku, kdy jsme centrum otevírali, a navíc v době, kdy nemocnice byly pod tlakem covidových vln, bylo složité najít zdravotní setry a další personál. Situace ale během několika měsíců ustálila a dnes disponujeme stabilním, profesionálním a milým kolektivem.

Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice sídlí v Nových Butovicích, Bucharova 1281/2 v budově Coral Off ice Park. Více informací a veškeré kontakty naleznete na www.dcnh.cz.

Lucie Steinerová