Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Přikrmování ptáků na krmítku

Přikrmování volně žijícího ptactva na krmítku mezi lidmi začalo jako pomoc ptákům přežít tuhé zimy a stále má své opodstatnění. S přikrmováním je nejvhodnější začít koncem listopadu. Je důležité krmit pravidelně na určitých místech, aby si ptáci na místo krmení zvykli a stihli nabrat dostatečné tukové zásoby, které jim pomohou zimu přečkat. Odměnou je možnost sledovat běžné druhy ptáků, ale často přiletí i skrytě žijící druhy, které se v městské přírodě sledují obtížněji. Aby přikrmování bylo pro ptactvo přínosem, a nikoli ohrožením na zdraví, je třeba znát a dodržovat určitá pravidla. Zdá se, že ptáci, kteří si na přikrmování zvykli, nechtějí na jaře začít se sháněním potravy. Vědci tedy doporučují přestat s dokrmováním koncem března, kdy začíná sezona hnízdění. Díky světovému úbytku hmyzu však někteří vědci doporučují dokrmovat vhodným krmivem ptáky celoročně.

Nikdy však nepřikrmujme vodní ptactvo žijící v okolí retenčních nádrží. Přikrmování pečivem nepřináší ptákům žádnou výživu a vedle poškození na zdraví v extrémních případech způsobí dokonce jejich smrt. Navíc dochází ke znečišťování ploch veřejné zeleně a vody, dále k nepřípustnému přikrmování potkanů, holubů a v poslední době i nutrií, což přispívá k přemnožení těchto, ve městě obtížných, druhů. Při přikrmování ptáků na krmítku musíme mít stále na paměti, že na sebe bereme velkou zodpovědnost a v případě nesprávného postupu můžeme ptákům dokonce ublížit. Při zakládání krmítka dbejme na to, aby jeho návštěvníci nebyli snadným terčem pro kočky a jiné predátory.

V případě, že bydlíme v panelovém domě, můžeme krmítko umístit na parapet či balkon, ale pozor na jeho umístění na okolní stromy poblíž domů, kde se bohužel hojně vyskytují potkani. Může se stát, že místo ptáků budou krmítko navštěvovat právě oni. Pro tyto hlodavce téměř neexistuje žádná překážka a navíc jsou velmi inteligentní, takže se bez problémů dostanou i do krmítek, kde vyžerou potravu určenou pro ptáky a navíc, jako přenašeči nebezpečných nemocí, je mohou nakazit. Tento druh hlodavce se v posledních letech ve městě přemnožuje a to i přes 2x ročně prováděnou deratizaci ploch zeleně ve správě odboru životního prostředí. Při přemnožení potkanů mají ze zákona povinnost provádět deratizaci všichni vlastníci ploch zeleně a dle potřeby i vlastníci a správci budov. Pro snížení rizika přenosu nemoci ptáků na krmítkách Česká společnost ornitologická doporučuje umístit raději víc menších krmítek daleko od nezabezpečených skleněných ploch na klidné a dobře přehledné místo, nejlépe ve stínu, odkud mají ptáci rozhled a mohou včas uniknout před případnými predátory.

Krmítka je potřeba jedenkrát týdně čistit horkou vodou. Je potřeba ptáky sledovat a v případě podezření na výskyt nákazy vyhodit veškerou potravu z krmítka i pod ním a místo vydezinfikovat. Nevhodná strava ptákům způsobuje těžké zažívací potíže a leckdy i smrt. Snažíme se jim nabídnout vždy čerstvé, pestré a kvalitní krmivo, které pochází z ověřených zdrojů, což také ke krmítku přiláká více druhů opeřenců.

Potrava musí být chráněna před sněhem a deštěm, aby se nekazila. V žádném případě se nesmíme zbavovat kuchyňských zbytků, jako jsou slaná, sladká, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla. Podmíněně vhodné potraviny z naší kuchyně jsou vařená rýže, maso, lůj. Potrava u nás přezimujících opeřenců je však převážně rostlinná a tvoří ji různá semena, bobule a jiné plody. Obvyklé je dokrmování olejnatými semeny slunečnice, která jsou u ptáků velmi oblíbená. Vhodnější je podávání semen ve směsi, protože například nadměrná konzumace slunečnice může vést k poškození jaterní tkáně. Doporučeným krmivem jsou také dobře známé lojové koule, ovšem problematickou součástí této pochoutky je její obal. Poloprázdná síťka se pak může stát nástrahou pro drobné ptačí nožičky a jejich zamotání do síťky může skončit vážným úrazem až úhynem. Spadlá síťka se stane odpadem, a co hůře, může nalákat jiné savce, např. veverky, kteří po jejím pozření mohou skončit tragicky. Je tedy bezpečnější síťku odstranit a koule umístit do speciálního obalu k tomu určenému a zavěsit na strom, popřípadě využít polovinu kokosového ořechu a tímto lojem se semeny ji vyplnit.

Helena Bláhová